Korona ei jarruta verenluovutusta – Kuusankoskella luovutetaan verta ensi viikolla

Verenluovutukseen pääsee ajanvarauksella.

Harri Teitto

Arkistokuva verenluovutustilanteesta.
Arkistokuva verenluovutustilanteesta.

Verenluovuttajien turvallisuudesta pidetään huolta myös poikkeusaikana, Punainen Risti sanoo tiedotteessaan. Kouvolassa ainoa verenluovutustilaisuus on ensi viikon keskiviikkona Kuusankosken seurakuntakeskuksessa.

Verenluovutukseen on varattava aika. Luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat. Paikalle ei voi tulla esimerkiksi lapsen tai saattajan kanssa.

Verenluovutuksissa ovat täytössä ovat pandemian aikaiset varotoimet. Niistä tärkeimpiä ovat hyvä käsihygienia sekä riittävät turvavälit aina kun mahdollista. Lisätoimenpiteenä käytössä on nyt kasvomaskit alueilla, joilla epidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Tulijoilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita. Sen jälkeen jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin. Kasvomaskia voi käyttää osan ajasta, mutta luovuttajan tunnistamiseksi se on otettava pois. Maskia ei voi pitää yllä luovutuksen aikana, koska hoitajan on voitava seurata luovuttajan kasvoilta hänen vointiaan. Kasvomaskiin hengittäminen voi myös aiheuttaa huonovointisuutta luovutuksen aikana.

Jos aikaa ei ole varannut ja vapaita aikoja on, hoitaja voi turvavälien toteutuessa ottaa luovuttajan vastaan. Verenluovutuksen ajanvarauksen voi tehdä täällä.