Ensimmäiset päihdekuntoutujien A-killat perustettiin A-klinikan tupakkahuoneissa — Pohjois-Kymen A-kilta on miesvoittoinen, mutta naisten määrä on kasvussa

Lamavuodet ovat näkyneet päihderiippuvuudesta toipuvien vertaistukiyhdistyksen Pohjois-Kymen A-killan kävijämäärissä.

Elisabeth Puustinen on ollut mukana A-killan toiminnassa parikymmentä vuotta. Hänelle järjestössä toiminen on rakas harrastus ja vapaaehtoistyötä. Puustisen mukaan vapaaehtoisista on tällä hetkellä pulaa.
Elisabeth Puustinen on ollut mukana A-killan toiminnassa parikymmentä vuotta. Hänelle järjestössä toiminen on rakas harrastus ja vapaaehtoistyötä. Puustisen mukaan vapaaehtoisista on tällä hetkellä pulaa.

Kaikki päihderiippuvaiset eivät halua mennä katkaisuhoitoon, vaan he soittavat A-kiltaan, puheenjohtaja Elisabeth Puustinen Pohjois-Kymen A-killasta sanoo. Pohjois-Kymen A-kilta on tarjonnut vertaistukea päihderiippuvuudesta toipuville 40 vuoden ajan Kouvolassa.

Suomessa on yli 60 toimivaa A-kiltaa. Suomen ensimmäiset A-killat muodostettiin A-klinikan tupakkahuoneissa, kertoo A-killan järjestökoordinaattori Mikko Putaja.

— A-kilta on päihteetön matalan kynnyksen kohtaamispaikka kuin olohuoneen jatke. Kävijät arvostavat sitä, että saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Porukka auttaa pysymään raittiina, Puustinen kertoo.

Mukaan pääsee kuka vaan, kunhan on selvinpäin ja osaa käyttäytyä

Puustisen mukaan A-killan jäsenten keski-ikä on Kouvolassa kuutisenkymmentä. Joukossa on mukana myös muutama nuori. Suurin osa kävijöistä on miehiä, mutta naisten määrä on koko ajan kasvanut. Koko Suomessa A-killan kävijöistä 38 prosenttia on naisia. Päihdekuntoutujat löytävät A-killan yleensä, kun he kuulevat siitä esimerkiksi tutultaan, Puustinen kertoo.

— Erilaisia väyliä saada vertaistukea päihderiippuvuudesta toipumiseen on paljon, siksi on tärkeää käydä useammassa paikassa ja löytää itselle paras vaihtoehto.

Puustinen kertoo, että killassa kävijöiden kanssa tehdään retkiä muun muassa Repoveden kansallispuistoon, mutta yhtä hyvin voidaan vain keskustella ja juoda kahvia.

— Kuka tahansa päihteistä eroon kamppaileva tai kuntoutuja saa tulla käymään, kunhan hän tulee selvinpäin eikä provosoi muita.

Kävijöitä kymmenen molemmin puolin päivittäin

Vilkkaimmillaan A-killan toiminta oli 1990-luvun lamavuosina. Puustinen kertoo, että myös 2000 luvun lama näkyi kävijämäärissä, mutta ei samalla tavalla kuin 90-luvulla.

— Myös A-Klinikan päiväkeskuksen lopettaminen Kouvolasta toi jonkin verran kävijöitä tänä vuonna.

Tällä hetkellä yhdistyksen tiloissa käy päivittäin 5—15 päihdekuntoutujaa. Yhdistys tekee yhteistyötä muun muassa A-kiltojen liiton, A-klinikkatoimen, Kouvolan kaupungin ja seurakunnan kanssa.

Pohjois-Kymen A-kilta juhlisti 40 vuotista taivaltaan A-Kiltojen liiton syyspäivillä Puhjonrannan kurssikeskuksessa Valkealassa viikonloppuna. Syyspäiville osallistui A-kiltoja ympäri Suomea.

Pohjois-Kymen A-kilta

Kouvolan A-kilta perustettiin vuonna 1977 Kouvolan A-klinikan asiakkaiden toimesta.

Aluksi A-killan toimialueeseen kuuluivat Kouvola, Kuusankoski, Anjalankoski, Valkeala, Jaala ja Iitti.

Vuonna 1986 nimi muutettiin Pohjois-Kymen A-killaksi.

Kuusankoskelle perustettiin oma A-kilta vuonna 1990 ja Anjalaan vuonna 1993.

Yhdistys tarjoaa vertaistukea päihderiippuvuudesta toipuville.

Kävijät pääsevät vaikuttamaan toimintaan.

Auki joka arkipäivä. Maanantaista torstaihin kello 8—13. Perjantaisin kello 8—11.30.

Toimii osoitteessa Oikokatu 2 B 12, 45100 Kouvola.

Uusimmat uutiset