"Vähemmistöryhmien ei pitäisi olla pelkästään keskenään", Kouvolassa vieraillut Renaz Ebrahimi sanoo — 5-vuotiaana Suomeen muuttanut toimittaja kotoutui tanssin avulla

Monikulttuurikeskus Saagassa järjestettiin torstaina keskustelutilaisuus, jonka yhtenä aiheena oli kotoutuminen.

Noora Vilamaa

Renaz Ebrahimin mielestä ennakkoluuloja voi murtaa, jos näemme erot toisissamme ja opimme hyväksymään ne.
Renaz Ebrahimin mielestä ennakkoluuloja voi murtaa, jos näemme erot toisissamme ja opimme hyväksymään ne.

Rasismista saa ja pitää puhua, helsinkiläinen toimittaja Renaz Ebrahimi sanoo.

Ebrahimin mielestä ennakkoluuloja voi murtaa, jos näemme erot toisissamme ja opimme hyväksymään ne.

— Etenkin ne ihmiset, joilla on paljon etuoikeuksia olisi hyvä tuota ilmi, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Rasismin voivat parantaa ne, jotka sen ovat luoneet.

Ebrahimin mukaan toreille ei tarvitse lähteä huutelemaan, että rasismi ei ole hyväksyttävää. Hän vinkkaa aloittamaan omasta lähipiiristä.

Myös Ebrahimilla on ennakkoluuloja. Hänestä se on normaali osa ihmisyyttä. Ebrahimi pyrkii kuitenkin kyseenalaistamaan omat ennakkoluulonsa aina, kun hän niitä tuntee.

— Kannattaa hetken aikaa miettiä, miksi tunnen näin. Sitä kautta niitä pääsee purkamaan.

Ebrahimi toivoo molempiin suuntiin avointa ilmapiiriä, jotta maahanmuuttajat ja suomalaiset pääsisivät tutustumaan toisiinsa.

Ebrahimi muutti 5-vuotiaana vanhempiensa kanssa Iranista Suomeen. Ebrahimi uskoo, että häntä auttoi kotoutumaan tanssiharrastus ja se, että hänen vanhempansa kotoutuivat hyvin.

Hänen mielestään on tärkeää, etteivät vähemmistöryhmät olisi pelkästään keskenään. Silloin esimerkiksi kielitaito ei kartu.

— Kotoutumisen ydin on, että saa olla osa jotakin ryhmää. Minulle se oli tanssiporukka.

Ebrahimille oli tärkeää, että hän oppii suomen kielen ja saa töitä. Hän aloitti 16-vuotiaana tekemään vapaaehtoistöitä, jotta saisi rakennettua verkostoa, jonka avulla hän pääsisi myös töihin.

— Uuteen maahan tullessa joutuu aloittamaan alusta. Verkostoa ei ole. Siksi aluksi kannattaa tehdä mitä tahansa töitä tai esimerkiksi järjestö tai vapaaehtoistöitä, jotta saa luotua suhteita.

Noora Vilamaa

Tanja Hiltunen myöntää, että hänellä oli nuorempana ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan. Muhammed Al Abd-Salam harrastaa jalkapalloa. Sitä kautta hän on saanut paljon suomalaisia kavereita ja varmuutta suomenkielen puhumiseen.
Tanja Hiltunen myöntää, että hänellä oli nuorempana ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan. Muhammed Al Abd-Salam harrastaa jalkapalloa. Sitä kautta hän on saanut paljon suomalaisia kavereita ja varmuutta suomenkielen puhumiseen.

Kouvolassa asuvalle irakilaiselle turvapaikanhakijalle Muhammed Al Abd-Salamille oli heti Suomeen tultua tärkeää, että hän oppii kielen. Hän on asunut Suomessa kolme vuotta ja suomen kieli sujuu jo.

Miehellä on paljon suomalaisia kavereita ja suomalainen naisystävä. Hän toivoo, että ihmiset tutustuisivat toisiinsa rohkeasti, vaikka ulkonäkö olisikin erilainen.

Kouvolalainen Tanja Hiltunen myöntää, että hänellä oli nuorempana ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan ja hän oli arka tekemään tuttavuutta heidän kanssaan.

Lopulta hän tutustui maahanmuuttajiin Valkealan kristillisessä opistossa ja hän huomasi, että heillä Abd-Salamin kanssa hyvin samanlainen ajatusmaailma. Suhde syveni seurustelusuhteeksi.

Hiltunen opiskelee sosionomiksi ja maahanmuutto on alkanut kiinnostaa häntä yhä enemmän. Hän toivoo lisää avoimuutta puolin ja toisin, jotta ennakkoluulot saadaan murrettua.

Uusimmat uutiset