Kymenlaaksolaisille infektiopotilaille avautui koronan vuoksi jo erilliset osastot Pohjois-Kymen sairaalaan ja keskussairaalaan – Johtajaylilääkäri: Infektio-osastoilla on otettu jonkin verran koronatestejä, mutta vastauksia ei ole vielä saatu

Kotkassa ja Kuusankoskella avatuissa infektiopäivystyksissä kävi viikonloppuna lähes 120 potilasta.

Jussi Lopperi

Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen vastaava lääkäri Johannes Kärkkäinen (oikealla) ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Juho Liukkonen valmistautuivat viime perjantaina infektiopäivystyksen avautumiseen.
Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen vastaava lääkäri Johannes Kärkkäinen (oikealla) ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Juho Liukkonen valmistautuivat viime perjantaina infektiopäivystyksen avautumiseen.

Kymenlaakson viisi laboratoriotestein vahvistettua koronavirustartuntaa ovat tuliaisia Etelä- ja Keski-Euroopan matkoilta.

– Tartuntoja on tullut useammasta maasta, niin Itävallasta, Italiasta kuin Espanjastakin, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kaikki vahvistetun tartunnan saaneet ovat Mäntymaan mukaan kotihoidossa.

Lisäksi sekä Pohjois-Kymen sairaalassa että Kymenlaakson keskussairaalassa on nyt infektiopotilaita hoidossa omilla, pelkästään infektioiden hoitoon varatuilla osastoilla.

– Jonkin verran kummassakin sairaalassa on sisällä sellaisia, joilta on otettu koronavirusnäyte. Heitä hoidetaan infektioon varatuilla osastoilla, kunnes tiedetään koronavastauksen tulos. Nämä potilaat tarvitsevat vointinsa vuoksi joka tapauksessa sairaalahoitoa.

Osastoilla ei Mäntymaan mukaan hoideta muita kuin infektiopotilaita.

"Päivystyksissä kohtuullisen vähän kävijöitä"

Pohjois-Kymen sairaalan ja Kymenlaakson keskussairaalan infektiopäivystyksissä tutkittiin viikonlopun aikana 118 potilasta. Kuusankoskella erillinen infektiopäivystys avautui lauantaiaamuna ja Kotkassa perjantaina iltapäivällä.

– Lauantaina kahdella vastaanotolla kävi yhteensä vähän vajaat 50 ja sunnuntaina vähän enemmän, reilut 70. Kotkassa infektiopäivystyksessä oli hieman enemmän kävijöitä kuin Pohjois-Kymen sairaalassa.

Jussi Lopperi

Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystykseen omin päin saapuville ensimmäinen etappi on ulkona sijaitseva kontti. Lauantaiaamun avautuneessa päivystyksessä kävi viikonloppuna 50 potilasta.
Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystykseen omin päin saapuville ensimmäinen etappi on ulkona sijaitseva kontti. Lauantaiaamun avautuneessa päivystyksessä kävi viikonloppuna 50 potilasta.

Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio kertoo, että Poksin infektiopäivystyksessä kävi viikonlopun aikana 50 henkilöä ja keskussairaalassa 68.

– Pidän kävijöiden määrää kohtuullisen vähäisenä. On otettava huomioon, että etelän päässä Haminan kiirevastaanotto on siirretty Kotkaan, Salmio sanoo.

Tartuntoja on tullut useammasta maasta, niin Itävallasta, Italiasta kuin Espanjastakin. — Marja-Liisa Mäntymaa

Suurin osa päivystyksestä kotiin

Mäntymaan mukaan suurin osa infektiopäivystyksessä asioineista on palannut vastaanotolta koteihinsa.

– Olemme Kymenlaaksossa varautuneet sairaalahoitoa vaativiin koronaviruspotilaisiin, vaikka toistaiseksi tapauksia ei ole ollut.

Kymenlaaksossa koronavirusten varalta testattujen tarkkaa määrää Mäntymaa ei tiedä.

– Puhutaan sadoista testeistä, mutta tarkkaa lukua ei minulla ole.

Kotipaikkaa ei kerrota tietoturvasyistä

Kymsote ei kerro koronavirukseen sairastuneiden kotikuntaa.

– Perusteluna on se, että kyse on niin yksilöllisestä tiedosta, että kotipaikan kertominen olisi tietosuojan kannalta arveluttavaa. Lisäksi paikkakuntatieto ei ole enää merkityksellinen, koska tartuntoja on ympäri maata. Mikään kolkka Suomessa ole sellainen, jossa koronaviruksen riskiä ei olisi, Mäntymaa sanoo.

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote kertoo verkkosivuillaan, ettei se tiedota yksittäisistä varmistuneista koronavirustapauksista, ellei tiedolla ole tärkeää merkitystä epidemian hillitsemiseksi.

Marja-Liisa Mäntymaa, millaisella tiedolla olisi tärkeä merkitys?

– Tilanne voisi olla sellainen, että olisi tärkeää jäljittää suurta määrää altistuneita ihmisiä. Koronavirukseen sairastunut olisi esimerkiksi ollut keskellä salia jossakin suuressa yleisötilaisuudessa ja muuten kaikki kontaktit ja mahdolliset altistuneet olisi mahdotonta jäljittää.