Kynttilät syttyivät itsemurhan tehneiden muistoksi Kymijoella

Jussi Lopperi

Anja Liimatta laski kynttilöitä Kymijoen vietäväksi itsemurhan tehneiden muistoksi.
Anja Liimatta laski kynttilöitä Kymijoen vietäväksi itsemurhan tehneiden muistoksi.

Jussi Lopperi

Kynttilät välkehtivät pimenevässä illassa.
Kynttilät välkehtivät pimenevässä illassa.

Jussi Lopperi

Kynttilät laskettiin jokeen Virtakiven kohdalta.
Kynttilät laskettiin jokeen Virtakiven kohdalta.

Joskus pienikin ele voi saada suuret mittasuhteet, mikäli ihmisen mieli on hakeutunut synkkään paikkaan. Mielenterveysseura Vuorovedon Anita Sipilän mukaan kuuntelemalla jokainen voi auttaa lähimmäistään.

— Yksinkertainen, neutraali kysymys ja vastauksen kuunteleminen ovat jo hyvä alku auttamiselle. Jos kokee, että lähimmäisellä saattaa olla itsemurhaan liittyviä ajatuksia, siitä voi suoraan kysyä, Sipilä kertoo.

Vuoroveto järjesti yhdessä Kouvolan mielenterveysseuran kanssa Kynttiläillan Voikkaan Virtakivellä kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä sunnuntaina. Ilta oli jo järjestyksessään kolmas.

— Tavoitteena on nostaa keskusteluun itsemurhien ennaltaehkäisy ja luoda toivoa, että itsemurha on estettävissä. Kaikille avoimen illan tavoitteena on lämmin yhdessäolo.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 Kymenlaaksossa tehtiin 20 itsemurhaa. Sipilän mukaan luku on laskenut vuosien aikana. Tämä on näkynyt muun muassa Vuorovedon kriisipalvelukeskuksen yhteydenotoissa. Vuorovedolle voi ottaa yhteyttä anonyymisti.

— Itsemurhien ehkäisyssä tarvitaan entistä enemmän matalan kynnyksen palveluita. On nähtävissä, että mielenterveyden ongelmissa on nykyään entistä vaikeampaa saada apua. Keskimäärin asenne avun hakemista kohtaan on muuttunut paremmaksi vuosien aikana. Siihen ei enää kytkeydy yhtä vahvoja häpeän tunteita kuin aikoinaan. Esimerkiksi läheisen itsemurha voi olla omaisille silti suuri järkytys, suru ja häpeä.

Suomessa tehdään edelleen tilastollisesti enemmän itsemurhia kuin muissa pohjoismaissa. Yksi syy korkealle luvulle on Sipilän mukaan puutteet suomalaisessa palvelujärjestelmässä. Muissa pohjoismaissa on esimerkiksi valtakunnallinen itsemurhien ehkäisyohjelma.

— Suomesta tämä puuttuu. Lisäksi jos mietitään palvelujärjestelmää kokonaisuutena, niin Suomessa puuttuu mielenterveystyön osalta kokonaisvastuu. Nyt palvelut ovat pirstoutuneita.

Sipilän mukaan tilanteeseen on kuitenkin tulossa parannusta, sillä eduskuntaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on tuomassa ehkäisyohjelman eduskunnan käsiteltäväksi.

— Itsemurhista ja mielenterveyden ongelmista syntyy kansantaloudellisesti ajatellen yhteiskunnalle isot kulut. Mielenterveys on usein esimerkiksi ennenaikaisen eläköitymisen syynä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.