Tämän olemme tähän asti kertoneet Kouvolan yksityisestä vanhustenhoidosta — Mitä mieltä olet viime päivinä keskustelua herättäneestä vanhustenhoidosta Kouvolassa?

Robert Kneschke

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Viime päivinä Kouvolan Sanomat on tarttunut Kouvolan yksityiseen vanhustenhuoltoon kirjoittamalla useamman artikkelin aiheesta.

Kouvolan Sanomat julkaisi 19. tammikuuta Nimetön ammattilainen -artikkelisarjassa kouvolalaisen lähihoitajan haastattelun. Hän toi esille ammattinsa varjopuolia ja kertoi yksityiskohtaisesti, mitä on työpaikallaan havainnut.

Hän kertoi Kouvolan sanomien verkkosivulla 19. tammikuuta julkaistussa jutussaa, kuinka muistisairaita vanhuksia voidaan makuuttaa paljaalla lattialla 12 tuntiakin ulosteidensa seassa.

Seuraavaksi Kouvolan Sanomat haastatteli vanhusten omaisia.

Omaiset allekirjoittivat 22. tammikuuta Nimettömän ammattilaisen kertomat asiat kouvolalaisissa yksityisissä hoivakodeissa tapahtuneista ongelmista ja epäkohdista.

Toinen omaisista oli tavannut oman läheisensä elottoman oloisena tämän huoneesta. Syynä oli väärin annetut lääkkeet. Omaiset löysivät hoivalaitosten toiminnasta lukuisia epäkohtia.

23. tammikuuta kerroimme siitä, että yksi kouvolalainen hoivakoti on saanut Avilta huomautuksen hoitajien vähyyden ja ruuan huonouden vuoksi. Jutuissa kerroimme myös, että kouvolalaisista hoivakodeista tulee vuosittain kymmeniä valituksia.

28. tammikuuta ääneen pääsivät vanhusten parissa työskentelevät hoitoalan ammattilaiset.

Jälleen kaksi hoitajaa allekirjoittivat Kouvolan Sanomissa eri tahoilta esiin tulleet ongelmat ja epäkohdat.

29. tammikuuta uutisoimme siitä, että Kouvolassa on koko ajan joku yksityinen hoivakoti valvonnassa epäiltyjen ongelmien takia. Syynä on henkilöstöpula.

29. tammikuuta kerroimme myös, että Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni eroaa tehtävästään.

— Tässä tilanteessa näen oikeaksi ratkaisuksi irtisanoutua. Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni, toteaa Aarnio-Isohanni

Hänen mukaansa viime viikon lopussa Kristiinankaupungissa suljetun Hoivakoti Ulrikan väitetty kuolemantapaus on selvitetty perin pohjin. Hänen mukaansa sen pohjalta ole löytynyt raporttia tai pyydettyä selvitystä kuolemantapauksesta.

— Meillä on paljon työhönsä suurella sydämellä suhtautuvia työntekijöitä, joita kohtaan tämä keskustelu huonosta hoivasta tuntuu ikävältä, Aarnio-Isohanni totesi lähtöviestissään.

Mitä mieltä olet viime päivinä käydystä keskustelusta vanhustenhoidon tilasta, yksityisistä hoivalaitoksista ja niissä havaituista epäkohdista ja ongelmista?