Kirjanpainajat parveilevat lämpimänä kesänä – Valkealassa on esiintynyt runsaasti kuusikoiden pahimpia tuholaisia

Vuokko Nissinen

Kirjanpainaja tekee tuhoja varttuneissa kuusissa.
Kirjanpainaja tekee tuhoja varttuneissa kuusissa.

Lämmin kesä on ollut suosiollinen toukokuun lopussa alkaneelle kirjanpainajien parveilulle, Luonnonvarakeskus Luke kertoo tiedotteessa.

Kymenlaaksossa kirjanpainajia on esiintynyt runsaasti Kouvolan Valkealassa. Pyydysryhmään on Valkealassa kertynyt yli 10 000 kirjanpainajaa.

Suomessa yhdellä seurantapisteellä on ylitetty riskiraja. Lapinjärven pyydysryhmään on kertynyt yli 15 000 kirjanpainajaa.

Luke/Markus Melin

Luonnonvarakeskuksen karttaan merkitty kirjanpainajapyydysten sijainnit, kirjanpainajatilanne 24.6. harmailla ympyröillä ja kertynyt lämpösumma 24.6. mennessä.
Luonnonvarakeskuksen karttaan merkitty kirjanpainajapyydysten sijainnit, kirjanpainajatilanne 24.6. harmailla ympyröillä ja kertynyt lämpösumma 24.6. mennessä.

Kirjanpainajien esiintymistä seurataan feromonipyydyksillä. Pyydykset sijoitetaan lähelle paahteisia kuusivaltaisia metsänreunoja, jotka ovat syntyneet talvella hakatun kuusikon viereen.

− Riskirajan ylittyessä metsien tuhoriski on tavanomaista korkeampi ja kirjanpainajien määrä riittää murtamaan puiden pihkapuolustuksen, jolloin ne pystyvät tappamaan eläviä pystypuita, tutkija Tiina Ylioja Lukesta kertoo tiedotteessa.

– Rajan ylittyminen ei kuitenkaan tarkoita, että alueella olisi laaja-alaista kirjanpainajan aiheuttamaa tuhoa elinvoimaisissa kuusimetsissä.

Varttuneita kuusia kannattaa seurata tuhojen varalta

Kirjanpainaja on varttuneiden kuusien tuhohyönteinen. Varttuneita kuusia kannattaa tarkkailla etenkin hakkuualojen reunoilla sekä tuulenkaatojen läheisyydessä.

Myöhemmin kesällä puissa näkyy pieniä ulostuloreikiä ja kaarna alkaa irrota. Tuolloin puista ovat jo kirjanpainajat poistuneet eivätkä puut aiheuta tuhoriskiä.

Kirjanpainajan torjunnassa tavoitteena on korjata kuorellinen kuusipuutavara ja tuulenkaadot ennen kuin kirjanpainajat ehtivät aikuistua ja levitä ympäröiviin metsiin. Jos sää jatkuu tänä kesänä lämpimänä, kirjanpainajat voivat osissa Etelä- ja Keski-Suomea aikuistua ennen laissa säädettyjä korjuuaikoja.

Luke, Suomen Metsäkeskus ja vapaaehtoiset metsänhoitoyhdistykset seuraavat kirjanpainajien määriä feromonipyydysten avulla 40 paikkakunnalla Etelä- ja Väli-Suomessa.

Voit ilmoittaa kirjanpainajatuhosta Luonnonvarakeskuksen tutkijoille lomakkeella, johon pääset tästä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut