Karhuvaara Yosemitessa ja muita kiipeilytarinoita — katso kuvat kiipeilyreissuista!

Sami Kuosmanen

Hampi, Intia.

Jussi Pöyhönen

Esa Kurri kiipeämässä Washington Column -seinää Yosemitessa. Washington Columnilla. Alla näkyvällä kielekkeellä Kurri ja Pöyhönen yöpyivät. Vahingoilta ei vältytty: yön aikana pesukarhu oli käynyt tekemässä selvää ulos unohtuneesta kahvipaketista. Kanssakiipeilijöiltä kaksikko sai uudet aamukahvit.

Jussi Pöyhönen

Half Domen huipulla.

Sami Kuosmanen

Hampi, Intia.
Lofootit on Pohjois-Euroopan ykköskiipeilykohde. Taustalla näkyy Svolvaerin kaupunki.

Esa Kurri

Näissä Yosemiten maisemissa Esa Kurri ja Jussi Pöyhönen kiipeilivät viime keväänä.

Jussi Pöyhönen

Esa Kurri Yosemitessa Glacier Point -näköalapaikalla. Taustalla näkyy Half Dome -huippu.
Thaimaa 2014. Stalactosaurus-niminen reitti, jossa piti "kaatua" stalaktiittiin kädet edellä. Pöyhösen varmistajana on itävaltalainen kaveri, johon hän tutustui Intiassa reilut kymmenen vuotta sitten.

Jussi Pöyhönen

Yosemiten laakso. Näissä maisemissa kelpaa kiipeillä. El Capitan -vuori vasemmalla, Bridalveil-vesiputous oikealla.

Sami Kuosmanen

Hampi Intiassa.

Esa Kurri

Jussi Pöyhönen Snake dike -reitillä Yosemitessa.
Jussi Pöyhönen (oikealla) ja kanadalainen Max Miner kiipesivät Lofooteilla puolivahingossa kokonaan uuden reitin. Huipulla hymyilytti. Reitin nimeksi tuli Don't do it direct.

Suomi on matalien kallioiden maa. Siksi moni kiipeilyyn toden teolla hurahtanut matkustelee myös ulkomailla. Kuusankoskelainen Jussi Pöyhönen on kiipeillyt kohta parissakymmenessä eri maassa.

— Kolmisen reissua tulee tehtyä vuodessa.

Heti kiipeilyn aloitettuaan 2000-luvun alussa Pöyhönen teki kesät töitä ja vietti talvet Intiassa. Sittemmin matkat ovat lyhentyneet ja tiivistyneet. Viime vuonna Pöyhönen kävi Kreikassa ja Norjassa. Viime keväänä kohteena oli Yosemiten kansallispuisto Yhdysvalloissa.

Se teki vaikutuksen.

— Se oli yksi hienoimmista tekemistäni reissuista. Yosemite on trädikiipeilyn mekka. Siellä amerikkalaiset ovat aloittaneet kiipeilyn joskus 1960-luvulla.

Yosemitessa kiipeilymetrejä kertyi kahdessa viikossa yli 3 000. Matkalla Pöyhönen yöpyi ensimmäistä kertaa reitin varrella ja oli törmätä kielekkeelle ahdinkoon jääneeseen karhunpentuun. Edellä kiivenneet saksalaiset koittivat varoittaa perässä tulijoita käsiään heiluttamalla.

— Morjestelin vain takaisin. Ei nähty karhua, onneksi.

Seuraavaksi Pöyhönen matkustaa lokakuussa Valencian lähelle Espanjaan ja talvella Pohjois-Ruotsin jääputouksille.

Elämäntapa enemmän kuin pelkkä harrastus

Pöyhönen myöntää, että kiipeilyreissuihin kuluvat aika lailla kaikki rahat ja lomat.

— Tämä on enemmän elämäntapa kuin harrastus.

Hänelle mieluisimmat kiipeilylajit ovat kallio- ja jääkiipeily, mutta tyylien suhteen Pöyhönen on kaikkiruokainen. Matkan sisältö riippuu kohteesta.

— Intian Hampissa on pääosin boulderointia, siellä on graniittierämaa ja valtavasti kivenlohkareita. Ja Ranskan Fontainebleau on boulderointimekka. Norjan Lofooteilla trädi on se pääjuttu, mutta siellä on myös boulderointia ja sporttikiipeilyä.

Kiipeilyseura vaihtuu reissusta toiseen. Yosemitessa Pöyhönen oli kouvolalaisen Esa Kurrin kanssa, toisille reissuille porukkaa matkustaa ympäri Eurooppaa ja koko maailmaakin.

— Amerikan-reissussa piti olla kaveri, joka osaa kiivetä pitkillä reiteillä ja tietää, miten siellä toimitaan. Esa on tosi kokenut kiipeilijä, ja tulemme hänen kanssaan kalliolla hyvin toimeen.

Asialla on väliä muutenkin kuin viihtymisen kannalta: korkeilla seinillä ja vaihtuvissa olosuhteissa kyse on turvallisuudesta.

— Kiipeilyrohkeus kärsii, jos ei luota varmistajaan. Tai jos käy jotain ja pitää pakittaa tai sää muuttuu huonoksi, pitää osata toimia oikein.

Tapani Olkku

Tapani Olkku

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.