Kokoomuksen Orpo vaati puheessaan veronkevennystä keskituloisille ja kehotti ay-liikettä muuttumaan

Nato-kanta sai suurimmat aplodit.

Sari Tauru

Petteri Orpo vaatii keskituloisille verokevennyksiä. Arkistokuva.
Petteri Orpo vaatii keskituloisille verokevennyksiä. Arkistokuva.

Kokoomus aikoo ottaa keskeiseksi tavoitteekseen ensi vaalikaudella verotuksen keventämisen. Puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan erityisesti keskituloisten veroja pitäisi pienentää.

Orpo kertoi tavoitteista linjapuheessa kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa lauantai-iltapäivänä.
—Pieni- ja keskituloisten verotusta olemme pystyneet keventämään. Edelleen meidän on kiinnitettävä huomio erityisesti keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon, Orpo sanoi.

—Me aiomme jatkaa työn verotuksen keventämistä tulevina vuosina. Tämä on kokoomuksen yksi keskeinen tavoite tulevaan hallitusohjelmaan.
Verotuksen painopistettä Orpo siirtäisi työn verotuksesta ympäristö- ja haittaveroihin.

Orpo vaati myös merkittäviä uudistuksia työelämään. Erityisesti hän arvosteli ay-liikettä. Työmarkkinoiden pitäisi hänen mukaansa muuttua Saksan ja Ruotsin esimerkin mukaisesti.

—Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle. Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja, Orpo sanoi.

Tärkeintä olisi Orpon mukaan lisätä työehtojen paikallista sopimista yrityksissä.

Lisäksi kokoomus uudistaisi sosiaaliturvan oman yleisturvamallinsa mukaisesti ja toteuttaisi perhevapaauudistuksen, jota kaatui nykyisen hallituksen valmistelussa.

Suurimmat suosionosoitukset Orpo sai, kun kertoi kokoomuksen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyden hakemisesta esimerkiksi ensi vaalikaudella Orpo ei sanonut mitään.

Aiemmin lauantaina kokoomus valitsi Orpon puolueen puheenjohtajaksi toiselle kaksivuotiskaudelle. Valinta tehtiin yksimielisesti eikä vastaehdokkaita ei ollut.

Lue Helsingin Sanomien juttu täältä.