Kuusankoskelainen kustantamo tuo historian oppikirjan markkinoille ensi vuonna — Paperisen oppikirjan aseman ei uskota horjuvan tulevaisuudessa

Kustannus Aarnin Pasi Luhtaniemi kertoo, että kirjaa on tarkoitus saada kouluihin useassa maakunnassa.

Jussi Lopperi

Kustantaja Pasi Luhtaniemen mukaan oppikirja on nuoren oppimisen tärkein työkalu.

Paperiset oppikirjat tulevat säilymään koululaisten repuissa vielä seuraavat 15 vuotta, arvioi kuusankoskelaisen kustantamon Kustannus Aarnin Pasi Luhtaniemi.

Tänä vuonna Kustannus Aarni on on ottanut askeleita kohti isojen kustantamojen pelikenttää — oppikirjojen kustantamista. Aarnin alakoululaisille suunnattua Tutki ja tulkitse - Alakoulun historia -oppikirjaa pilotoidaan parhaillaan kolmessa koulussa Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Oppikirjan on toimittanut neljän hengen työryhmä, joka koostuu Jyväskylän yliopiston historianopettajista ja -tutkijoista.

— Sain valmiin käsikirjoituksen luettavaksi vuosi sitten, Luhtaniemi sanoo.

Luhtaniemen mukaan kirjan tekijäryhmä on huomattavasti pienempi verrattuna isompien kustantamojen, kuten Otavan ja Sanoma Pron kokoonpanoihin. Suurissa kustantamoissa on mahdollista käyttää resursseja esimerkiksi oppikirja pelillistämiseen.

— Me olemme jättäneet pelilliset ominaisuudet kokonaan pois, koska emme kokeneet niiden olevan historian opiskelussa olennaisinta.

Digiaineistoista tunneille lisäarvoa

Digitaalisuutta ei ole oppikirjasta jätetty kuitenkaan kokonaan pois. Digiaineistot tarjotaan erityisesti opettajalle. Ne on sisällytetty Opettajan kirjaan, jotta oppilaiden ohjaus olisi helpompaa ja keskittyminen säilyisi opetuksessa.

— Opettaja kertoo oppikirjan lukuun liittyvän linkin, minkä oppilaat hakevat tabletilla tai kannettavalla tietokoneella.

Luhtaniemi kertoo, että ensimmäiseksi tunnilla avataan tulevaisuudessakin aina kirja. Digiaineistojen on tarkoitus tuoda tunnille lisäarvoa.

— Ne ohjaavat oppilasta tiedon alkulähteille ja tarjoavat aihealueesta kiinnostuneelle lisää tietoa aiheesta.

Perinteisiä paperisia oppikirjoja tullaan tarvitsemaan myös tulevaisuudessa, erityisesti alakouluissa. — Pasi Luhtaniemi

Taloudellisesta näkökulmasta Luhtaniemi pitää oppikirjoja mielenkiintoisena kustantamisen alana.

— Perinteisiä paperisia oppikirjoja tullaan tarvitsemaan myös tulevaisuudessa, erityisesti alakouluissa.

Luhtaniemen mukaan perinteinen oppikirja toimii nuoren oppimisen tärkeimpänä työkaluna.

— Oppimisen kannalta on tärkeää, että asiat ovat konkreettisesti kirjassa pedagogisesti ajateltuina kokonaisuuksina.

Aarnin kustantama historiankirja tulee markkinoille keväällä 2019. Luhtaniemi on varovainen arvioidessaan myyntitavoitteita.

— Kirjaa on tarkoitus saada koulujen käyttöön useassa eri maakunnassa.

Oppikirjat eivät vaihdu alakouluissa uusimpaan versioon lukuvuosittain, vaan samaa oppikirjaa käytetään useamman vuosiluokan ajan. Luhtaniemi näkee syyksi peruskoulujen supistuneet määrärahat.

Seuraavasta oppikirjaprojektista ei ole vielä mitään konkreettista. Luhtaniemen haaveena olisi päästä tekemään tulevaisuudessa äidinkielen oppikirjaa.

— Äidinkieli ja historia ovat sisaroppiaineet. Kirjan työstäminen tulisi luonnostaan.

Uusimmat uutiset