Kouvolassa nuket kertovat, miltä virkamies maahanmuuttajasta tuntuu

Lukas Pearsall

Anita Lakka-Lepistö on harrastanut nukketeatteria useita vuosia. Nyt hän hyödynsi osaamistaan opinnäytetyössä.
Anita Lakka-Lepistö on harrastanut nukketeatteria useita vuosia. Nyt hän hyödynsi osaamistaan opinnäytetyössä.

Asenne ja suomen kieli. Siinä kaksi taikasanaa, joiden tärkeyttä kouvolalainen Anita Lakka-Lepistö haluaa korostaa. Listaan voi lisätä myös sanan ennakkoluulottomuus.

Lakka-Lepistö saa ensi viikolla todistuksen sosionomin ylemmästä korkeakoulututkinnosta. Hänen lopputyönsä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa on nukketeatteriesitys. Se perustuu maahanmuuttajien kokemuksiin suomalaisista virkamiehistä.

Kun virkamies kävelee ohi tervehtimättä, he ajattelevat, että maahanmuuttajia ei tarvitse tervehtiä, kun he ovat vain mamuja.

Viisiosaisen esityksen ensimmäisessä episodissa afrikkalainen maahanmuuttajanainen hakee itselleen turvapaikkaa suomalaisella poliisiasemalla.

— Siinä on kauhuleffamaista tunnelmaa. Poliisi puhuu koko ajan puhelimeen ja toistaa sanaa, joka maahanmuuttajan omassa kielessä tarkoittaa koiraa. Minustako tuo noin puhuu, maahanmuuttaja pohtii.

Näytelmäajatus kuivui

Kulttuurierot kannattaa kuitenkin muistaa. Lakka-Lepistön alkuperäinen ajatus oli tehdä virkamieskohtaamisista näytelmä, mutta se ei afrikkalaistaustaisille naisille sopinut. Afrikassa miehet voivat näytellä, mutta naisille teatteri-ilmaisu on liian fyysinen ilmaisumuoto.

Jopa nukketeatterin esittäminen oli liikaa, vaikka alunperin tarkoitus oli saada kokemuksistaan puhuneen naiset tekemään koko näytelmäprojekti alusta loppuun. Lakka-Lepistö sai kuitenkin haastatteluista hyvää materiaalia.

—Vaikka maahanmuuttajat voivat eristäytyä helposti, niin sisäpuolelle päästyä huomaa, että he ovat kaikki valloittavia persoonallisuuksia. Niin isät kuin lapset.

Asenne näkyy

Lopputyössään Lakka-Lepistö huomasi, että maahanmuuttajien suomen kielen opettamisessa on vielä parantamisen varaa.

— Tasoluokat pitäisi saada nopeasti toimimaan. Juuri maahan tulleet ja täällä jo pitempään asuneet pitäisi saada omiin ryhmiinsä.

Myös asenne toistuu myös usein maahanmuuttajien puheissa. Yksinkertaiset asiat merkitsevät paljon.

— Kun virkamies kävelee ohi tervehtimättä, he ajattelevat, että maahanmuuttajia ei tarvitse tervehtiä, kun he ovat vain mamuja.

Anita Lakka-Lepistö hioo virkamieskohtaamisista rakennettua nukkenäytelmää parhaillaan Sirpa Koivulan kanssa. Vielä nimeämätön näytelmä saa ensi-iltansa 19. syyskuuta. Iida Vanttajan suunnittelemat nuket ja osia esityksestä paljastetaan Kouvolan Taiteiden yössä 18.8.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.