Ryyni rauhoittaa ahdistunutta — Kouvolassa järjestettiin pilottikoulutus eläinten soveltamisessa ongelmien ratkaisuun

Kouvolassa järjestettiin ensimmäisenä maailmassa koulutus, joka opettaa käyttämään eläimiä apuna neuropsykiatrisessa valmennuksessa. Hevoset, lampaat, kissat ja koirat voivat helpottaa hermostollisista ongelmista kärsivän kuntoutusta.

Jussi Lopperi

Tämä kuusikko auttaa vielä montaa eri-ikäistä ihmistä heidän ongelmissaan. Vasemmalta Tero Jääskeläinen ja Ryyni, Ullamari Kokko ja Äksön sekä Sirpa Ylätalo ja Elli
.
Tämä kuusikko auttaa vielä montaa eri-ikäistä ihmistä heidän ongelmissaan. Vasemmalta Tero Jääskeläinen ja Ryyni, Ullamari Kokko ja Äksön sekä Sirpa Ylätalo ja Elli .

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä eli ADHD:sta kärsinyt alakouluikäinen poika oli jo pitkään saanut aikuisilta koulussa ja kotona paljon negatiivista palautetta.

Ammattiavun varaan joutunut lapsi oli psykoterapeutti Ullamari Kokon mukaan hyvin vilkas.

— Hänen kanssaan täytyi koko ajan olla valppaana. Itsekin ajauduin helposti hänen kanssaan älä sitä, älä tätä -linjalle. Vähän kuin joskus koiraa toruessa.

Mietitään muita keinoja

Kokko muistaa elävästi erään retken asiakkaanaan olleen pojan ja oman koiransa kanssa.

Poika ja parsonrussellinterrieri Ryyni löysivät pian yhteisen sävelen kiipeillen kalliolla ja peuhaten.

— Kulkiessamme metsässä poika yhtäkkiä sanoi huomanneensa, että komennan koiraani paljon. Pakko, kun se ei muuten usko, sanoin.

Siinä vaiheessa terapeutin ja potilaan roolit vaihtuivat.

— Poika sanoi, että voitaisiinko miettiä muita keinoja. Niinpä me sitten yhdessä mietimme, miten voisi parantaa koiran käytöstä sanomatta koko ajan ei, ei.

Koira toimii tunteiden tulkkina

Kouvolan Tukitiimi ry:n toiminnanjohtaja Kokon mielestä Ryyni auttoi poikaa kertomaan omista kokemuksistaan.

— Koiran kautta peilautuivat pojan omat tunteet. Hän selvästi ymmärsi omaa käytöstään paremmin kuin tavanomaisissa keskusteluissa. Se oli hyvä esimerkki ratkaisukeskeisestä terapiasta.

 Olen huomannut, että kun koira on läsnä samassa tilassa perheneuvotteluissa, lasten ja nuorten on helpompi puhua raskaista asioista.

Aiemmin lastensuojelussa työskennellyt Kokko kertoo käyttäneensä koiria apunaan työssään jo viidentoista vuoden ajan.

— Olen huomannut, että kun koira on läsnä samassa tilassa perheneuvotteluissa, lasten ja nuorten on helpompi puhua raskaista asioista.

Koulutus ensimmäinen laatuaan

Viime vuoden huhtikuussa Kouvolassa käynnistyi aihealueeseen perehdyttävä 35 opintopisteen pilottikoulutus.

Helmikuussa viimeiseen lähijaksoon päättyvä eläinavusteinen neuropsykiatrinen valmennus -koulutus on ensimmäinen maailmassa, sanoo ratkaisukeskeinen perheterapeutti Tero Jääskeläinen.

— Neuropsykiatrisen valmennuksen koulutusta on paljon. Käsittääkseni neuropsykiatrisen valmennuksen koulutusta ja eläinavusteisuutta ei kuitenkaan ole ennen yhdistetty.

Jussi Lopperi

Tero Jääskeläinen ja Ullamari Kokko lupaavat ensimmäiselle onnistuneelle koulutukselle jatkoa.
Tero Jääskeläinen ja Ullamari Kokko lupaavat ensimmäiselle onnistuneelle koulutukselle jatkoa.

Kiinnostus kasvussa

Kouvolan Tukitiimin Kokon ja Jääskeläisen lisäksi kouluttajana toimi neuropsykiatrinen valmentaja ja työnohjaaja Anne Repo Imatralta.

He ovat tyytyväisiä koulutukseen onnistumiseen ja suunnittelevat uutta kurssia alkavaksi ensi syksynä.

Vaikka neuropsykiatrista valmentajaa ei ole listattu Valviran sosiaali- tai terveysalan ammattihenkilörekisteriin, kiinnostus toimintatapaa kohtaan on kasvussa.

— Neuropsykiatrisen valmennuksen avulla päästään pelkkään arjenhallintaan liittyvien asioiden käsittelyä syvemmille tasoille, Kokko kertoo.

Oma eläin ei pakollinen

Kurssivaatimusten mukaisesti kaikilla koulutukseen osallistuneilla oli opiskelutaustaa joko sosiaali-, terveys- tai opetusalalta.

Yksi eri puolilta Suomea tulleista 12 osallistujasta oli kouvolalainen Sirpa Ylätalo, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa lastensuojelussa ja Kouvolan huoltokodin johtajana.

Jussi Lopperi

Sirpa Ylätalo ja apinapinseri Elli haluavat tarjota eläinavusteista neuropsykiatrista valmennusta Kouvolassa.
Sirpa Ylätalo ja apinapinseri Elli haluavat tarjota eläinavusteista neuropsykiatrista valmennusta Kouvolassa.

— Minulla on ollut koiria mukana töissä jo 1990-luvulla. Tiedän, että niistä on apua. Nyt halusin täydentää osaamistani neuropsykiatrisen valmennuksen alalta.

Ylätalo aikoo jatkossa hyödyntää oppimaansa tarjoamalla eläinavusteisen neuropsykiatrisen valmentajan palveluita Kouvolan seudulla.

Avustajana hänellä on emäntänsä ohella koulutukseen osallistunut apinapinseri Elli.

Osalla muistakin osallistujista oli oma koira mukana lähipäivien opetustilanteissa, muttei suinkaan kaikilla.

Apua alpakan taputtelusta

Monet muutkin eläimet kuin koirat ovat oivia apureita ratkottaessa erilaisia ongelmia asiakkaiden kanssa, Ullamari Kokko sanoo.

— Yksi osallistuja, toimintaterapeutti, käyttää valmennuksessa apunaan alpakoita. Jotkut käyttävät sikoja, lampaita, hevosia tai kissoja.

Koira on silti Kokon mukaan ehkä se tyypillisin, se kun on koulutettavuudessa ja sisäsiisteydessä helpommasta päästä.

— Tärkeintä on, että eläin on asiakaskohtaamisissa turvallinen.

Koulutus sisälsi 16 lähiopetuspäivää. Osioita oli muun muassa ratkaisukeskeisestä toimintamallista, valmennuksen keinoista, neuropsykiatrisista oireyhtymistä ja eri-ikäisten valmentamisesta.

Asiantuntijoina koulutuksessa vierailivat lääkäri, eläinten kouluttaja, ratsastusterapeutti ja kokemusasiantuntija.

Lisäksi osallistujat saivat oppia eläimen kouluttamisesta sekä eläimen ja luonnon käyttämisestä valmennuksessa.