2222 alokasta aloitti asepalveluksensa Kouvolassa — Moni pakkaa mukaan oman aluskerraston, sillä se on varmasti mukava ja lämmin päällä, Katso kuvat Vekaranjärven varuskunnasta!

Maanantaina palveluksensa aloittaneet alokkaat eivät välttämättä ehdi nähdä remontoitua sotilaskotia. Väistötiloissa olevan sotilaskodin marketissa myydään eniten energiajuomia, limuja ja makeisia. Tupakanmyynti on vähentynyt.

Katja Juurikko

Alokas Jenna Huttunen on juuri saanut ensimmäisen erän tarvikkeita. Hän pakkasi mukaansa myös oman aluskerraston, joka on varmasti mukava ja lämmin päällä.

Katja Juurikko

Järvenpääläisen Sakari Miettisen, 19, omassa repussa on vain pari pussia pähkinöitä. Alikersantti Lähteinen panee hänen reppuunsa muun muassa sukkia ja alushanskoja.

Liinavaatevarastosta kuuluu tasainen askeleiden töminä. Enemmän ja vähemmän jännittyneet alokkaat kulkevat jonossa ja täyttävät reppujaan muun muassa sukilla, hanskoilla ja petivaatteilla.

Maanantaina Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle saapui reilut pari tuhatta alokasta.

Helsinkiläinen Jenna Huttunen, 23, on juuri saanut ensimmäisen erän tarvikkeita. Huttunen myöntää, että häntä jännittää.

— Kaikki on niin uutta, mutta odotan samalla kaikkea tulevaa innokkaana.

Huttusen omassa repussa on taskulamppu, puukko, kosmetiikkaa, pähkinöitä ja eväspatukoita. Huttunen pakkasi mukaan myös oman merinovillaisen aluskerraston.

— Luin netistä kokemuksia aluskerrastoista. Päädyin pelaamaan varman päälle, sillä oma aluskerrastoni on varmasti mukava ja lämmin päällä.

Katja Juurikko

Alikersantti Valtteri Nummela (oikealla) tarkastaa alokas Jiri Karppisen kanssa, että heillä on oikea määrä

Katja Juurikko

Alokkaat jaetaan tupiin fyysisen kunnon mukaan. Kuntotasoja on 1-3.

Katja Juurikko

Jesper Elomaa, 19, Mäntsälästä pakkasi hygieniatarvikkeiden lisäksi mukaan kuulokkeet ja Elovenan välipalapatukoita.

Myös muut alokkaat ovat pakanneet mukaan pientä naposteltavaa ja lämpimiä vaatteita. Kuten tuusulalainen Jiri Karppinen, 19, joka odottaa kovasti armeijan tuomia kokemuksia. Hän toivoo myös saavansa uusia ystäviä palveluksen aikana.

Salpausselän ilmatorjuntapatteriston 1. ilmatorjuntapatterin varapäällikön ja kapteenin Jaakko Hynnisen mukaan varusmiehet saavat käyttää omia vaatteita palveluksen aikana, mutta ne eivät saa näkyä.

— Eli käytännössä omia aluskerrastoja ja alusvaatteita voi käyttää.

Katja Juurikko

Kun alokas ilmoittautuu tupaan, hänen pitää todistaa muun muassa henkilöllisyytensä. Lisäksi häntä opetaan heti alusta alkaen puhuttelemaan ja seisomaan oikein.

Katja Juurikko

Rullalla vaatteet vievät vähemmän tilaa.

Alokkaiden saapumispäivä on aina pitkä ja raskas. Päivä on tarkkaan aikataulutettu ja ohjeistettu, jotta pari tuhatta alokasta saadaan varustettua päivän aikana.

Hynnisen mukaan alokkaiden lisäksi päivä on jännittävä myös alikersanteille. Heillä on ensimmäinen päivä, kun heillä on omia alaisia.

— Aiemmin he ovat opetelleet kurssikavereidensa kanssa.

Ensimmäisen viikon aikana alokkaille opetetaan muun muassa pelisäännöt ja järjestetään sulkeiset. Viikonloppuna alokkailla on ensimmäiset aseharjoitukset.

Katja Juurikko

Rakennuksen ulkoasuun ei puututa. Se ei ole suojeltu, mutta kapteeni Jouko Oinonen Karjalan prikaatin esikunnasta kertoo, että puolustusvoimat haluaa kunnioittaa alkuperäistä arkkitehtuuria.

Katja Juurikko

Sotilaskodin johtajan Seija Kosonen ja kapteenin Jouko Oinosen mukaan väestötiloissa oleva sotilaskoti on otettu hyvin vastaan, vaikka asiakaspaikkoja on puolet vähemmän.

Maanantaina palveluksensa aloittaneet alokkaat eivät välttämättä ehdi nähdä remontoitua sotilaskotia. He nauttivat munkkinsa Karjalan prikaatin Kaartin Kinoon rakennetussa sotilaskodin väistötiloissa.

Rakennuksen auditoriosta poistettiin penkit, jotta sinne saatiin 200 asiakaspaikkaa. Pitseria ja kirjasto sijaitsevat rakennuksessa kiinni olevissa konteissa. Pitseriassa on nelisenkymmentä asiakaspaikkaa.

Vaikka väistötiloissa oleva sotilaskoti on puolet pienempi kuin alkuperäinen, se on otettu yllättävän hyvin vastaan.

— Leivomme edelleen 1 000 munkkia päivässä, sotilaskodin johtaja Seija Kosonen Valkealan sotilaskotiyhdistyksestä kertoo.

Marketin valikoima pieneni muuton yhteydessä. Kososen mukaan myyntiin jäi vain suosituimpia tuotteita. Eniten marketissa myydään erilaisia energiajuomia, limuja ja makeisia. Tupakan myynti on vähentynyt vuosi vuodelta.

Katja Juurikko

Konttikirjastossa on vain lainatuimmat kirjat. Suurin osa kirjoista on tällä hetkellä varastossa.

Sotilaskodin kirjaston kirjoista suurin osa jouduttiin laittamaan varastoon, sillä kirjastokontti on jo nyt ääriään myöten täynnä. Kososen mukaan konttikirjastoonkin otettiin vain lainatuimmat kirjat.

Vuodesta toiseen lainatuimpia kirjoja ovat olleet manga-kirjat. Lisäksi varusmiehet lukevat erilaisia tietokirjoja ja romaaneja, joita Kososen mukaan ovat muun muassa Juha Hulmin Lihastohtori ja Ilkka Remeksen Jäätyvä helvetti.

Sotilaskodin remontti alkoi lokakuussa. Sotilaskotiin on ehtinyt saada uudet routaeristykset ja salaojat ympärilleen. Tämän vuoden aikana rakennuksen talotekniikka ja katto uusitaan. Lisäksi katolle tehdään valmius aurinkopaneeleille.

Ilmanvaihtoa varten rakennetaan uusi konehuone ja rakennuksen sähköt uusitaan täysin. Myös keittiö ja sotilaskodin marketti remontoidaan.

Rakennuksen ulkoasuun ei puututa. Se ei ole suojeltu, mutta kapteeni Jouko Oinonen Karjalan prikaatin esikunnasta kertoo, että puolustusvoimat haluaa kunnioittaa alkuperäistä arkkitehtuuria.

Remontin on tarkoitus valmistua tämän vuoden loppupuolella. Mittava peruskorjaus maksaa 7,5 miljoonaa euroa.

Katja Juurikko

Vekaranjärven sotilaskodin remontti alkoi lokakuussa ja sen pitäisi olla valmis tämän vuoden lopulla.

Katja Juurikko

Sotilaskodin katto uusitaan remontin aikana.

Saapumiserä 1/19

Karjalan prikaatissa aloitti 2 100 alokasta, joista 62 on naisia.

Utin jääkärirykmentissä aloitti 122 alokasta, joista seitsemän on naisia.