Perussuomalaisten Halla-aho kannattaa Hakkaraisen lakialoitetta — Loikkareiden halutaan menettävän paikkansa kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa

Halla-ahon mukaan joillakin paikkakunnilla ilmennyt sellaista kiusantekoa, että siniset eivät ilmoita asianmukaisesti poissaoloistaan ja perussuomalaisten varavaltuutetut joutuvat ”väijymään” käytävillä.

Soila Puurtinen

Markku Koponen Heinävedeltä pyysi Jussi Halla-ahoa viemään Brysseliin sellaisia terveisiä, että Pohjois-Karjalassa hirviseurueet joutuvat jännittämään, viekö hirvet susi vai karhu vai jääkö jotain kenties hirviporukallekin.
Markku Koponen Heinävedeltä pyysi Jussi Halla-ahoa viemään Brysseliin sellaisia terveisiä, että Pohjois-Karjalassa hirviseurueet joutuvat jännittämään, viekö hirvet susi vai karhu vai jääkö jotain kenties hirviporukallekin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kannattaa lakialoitetta, jonka mukaan puoluetta kesken vaalikauden vaihtava kunnanvaltuutettu tai kansanedustaja menettäisi paikkansa

Lakialoitetta on tekemässä puolueen toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen.

— Ehdokkaathan saavat henkilökohtaisia ääniä, mutta heidän läpimenonsa on koko puolueen saamien äänien varassa. Heidän mandaattinsa on varsin kyseenalainen sen jälkeen, kun he ovat loikanneet pois puolueesta, jonka listoilla olivat vaaleissa, Halla-aho sanoo.

Halla-aho ja Hakkarainen vierailivat lauantaina Savonlinnassa Perussuomalaisten Etelä-Savon piirikokouksessa.

Hakkaraisen lakialoitteen taustalla on se, kun perussuomalaisista kesäkuun puoluekokouksen jälkeen eronneet kansanedustajat ja ministerit perustivat uuden puolueen, Sinisen tulevaisuuden.

Monissa kunnissa osa perussuomalaisten valtuutetuista tai varavaltuutetuista on loikannut sinisiin. Näin on käynyt myös Kouvolassa.

Soila Puurtinen

Etelä-Savon piirikokouksessa Savonlinnassa vieraili myös perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen.
Etelä-Savon piirikokouksessa Savonlinnassa vieraili myös perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen.

Lappeenrantalainen perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä arvelee, että tilanne kunnanvaltuustoissa ei loikkausten suhteen ole sen kummallisempi kuin tähänkään asti.

— Ikäviä tapauksia loikkaukset tietysti ovat äänestäjän kuluttuajansuojalle. Sikäli ymmärrän Hakkaraisen pointin, mutta mielestäni siniset ovat puolue siinä missä muutkin. Laki voi olla hankala toteuttaa. Täytyy katsoa, mitä lakivaliokunta asiasta sanoo.

Lain mukaan perussuomalaiset ja siniset toimivat toistensa varavaltuutettuina, koska heidät kevään kuntavaaleissa valittiin valtuuston samalta listalta.

Valtuuston kokouksiin varavaltuutetut kutsutaan äänimäärän mukaisessa järjestyksessä, jos varsinainen valtuutettu on pois.

Halla-ahon mielestä sijaistaminen kunnanvaltuustossa ei sinänsä ole suuri ongelma.

— Kunnallistasolla puoluepoliittiset erot eivät yleensäkään ole kovin suuret. On kuitenkin joillakin paikkakunnilla ilmennyt kiusantekoa, että siniset eivät ilmoita asianmukaisesti poissaoloistaan ja perussuomalaisten varavaltuutetut joutuvat ”väijymään” käytävillä, Halla-aho sanoo.

Soila Puurtinen

Pieksämäkeläinen Jari Rajapolvi jutusteli piirikokouksen alussa lappeenrantalaisen kansanedustaja Jani Mäkelän kanssa. Rajapolvi valittiin piirin uudeksi puheenjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä ensi vuoden alussa.
Pieksämäkeläinen Jari Rajapolvi jutusteli piirikokouksen alussa lappeenrantalaisen kansanedustaja Jani Mäkelän kanssa. Rajapolvi valittiin piirin uudeksi puheenjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä ensi vuoden alussa.

Puoluetta vaaditaan tiukemmin puolustamaan pientä ihmistä ja pienyrittäjää

Eteläsavolaiset perussuomalaiset vaativat piirikokouksessaan lauantaina puolueen puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta tiukempaa linjaa eläkeläisten, ”pienten ihmisten” sekä pienyrittäjien puolustajana.

Puolueen arvioitiin julkisuudessa profiloituneen liiaksi pelkästään maahanmuutto- ja EU-vastaiseksi puolueeksi.

Halla-aho totesi, että perussuomalaiset ovat aina markkinoineet itsenään pienten ihmisten sekä pienten ja keskisuurten yrittäjien puolueena.

— Ongelmana tähän on ollut puolivillainen ohjelmatyö. Pelkillä iskulauseilla ei päästä eteenpäin. Nyt puheenjohtajavaihdoksen jälkeen olemme lähteneet kehittämään korkealaatuisia politiikkaohjelmia, joilla tavoitteita voidaan konkreettisesti edistää.

Halla-aho huomauttaa, että pienen ihmisen ja pienyrittäjän asioiden ajaminen edellyttää kovaa politiikkaa toisilla elämänaloilla.

Suomalaisten edunvalvontaa

— Meidän rahamme eivät riitä kaikkeen. On tekopyhää väittää, että voidaan pitää huolta pienestä ihmisestä ja samalla syytää rahaa tarkoituksiin, jotka eivät kuulu suomalaisen julkisen vallan perustehtäviin.

— Tällainen tehtävä on esimerkiksi haittamaahanmuuton rahoittaminen.

Tämän takia perussuomalaiset Halla-ahon mukaan ovat määritelleet puolueen edistävän kansallista etua suhteessa EU-politiikkaan ja maahanmuuttopolitiikkaan.

— Suomalaisen julkisen vallan pitää olla suomalaisen edunvalvontakoneisto. Kaikki muut tehtävät ovat toissijaisia, Halla-aho sanoi.

Halla-aho ilmoitti, että perussuomalaiset pesevät kätensä siitä, mitä perussuomalaisten aiempi johto ennen viime kesää on hallituksessa sopinut.

— Hallitusohjelma ei voi olla meidän näköisemme. Se on parhaassakin tapauksessa yhdistelmä kolmen puolueen tavoitteista. Tässä tapauksessa se oli yhdistelmä keskustan ja kokoomuksen tavoitteista, Halla-aho sanoi.

 Olisi epärehellistä väittää, että perussuomalaiset olisivat sitoutuneet tähän valinnanvapausmalliin, jota kokous nyt pyrkii runnomaan läpi. - Jussi Halla-aho

Sote-uudistukseen perussuomalaiset eivät ole sitoutuneet

Sinänsä eduskuntatasolla sinisten loikkauksessa ei Halla-ahon mielestä ollut kyse asiakysymyksistä vaan joidenkin henkilökohtaisista intresseistä.

Nyt esitellyn kaltaiseen sote-uudistukseen perussuomalaiset eivät Halla-ahon mielestä ole sitoutuneet missään vaiheessa.

— Olisi epärehellistä väittää, että perussuomalaiset olisivat sitoutuneet tähän valinnanvapausmalliin, jota kokous nyt pyrkii runnomaan läpi. Kun perussuomalaiset menivät hallitukseen, millään hallituspuolueella ei ollut näkemystä siitä, millainen sote-uudistuksesta tulee.

— Suomalaisessa terveydenhoitojärjestelmässä on paljon toimivia elementtejä erityisesti erikoissairaanhoito. Valinnanvapaus esitetyssä muodossa rapauttaa sen järjestelmän, nostaa kustannuksia ja vaikeuttaa hoitoon pääsyä, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja, EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan jäsen Jani Mäkelä Lappeenrannasta sanoo, että suurin ero viime kesää edeltäneeseen aikaan näkyy puolueen EU-politiikassa.

— Meidän ei enää tarvitse olla EU-linjassamme hallituksen liittovaltiomyönteisen linjan takana. Se oli tosiasiassa varmaan myös suurin syy, miksi meidät viskattiin hallituksesta ulos, Mäkelä arvelee.