Kymenlaaksossa 12 uutta koronavirustartuntaa perjantaina, Kouvolassa kuusi – Sairaalavierailut kiellettiin vuoden loppuun saakka, kontaktit Uudellemaalle selkeä suunta alueen tartunnoille

Katja Juurikko

Pohjois-Kymen sairaalaan tai keskussairaalaan ei pääse vierailemaan ennen vuodenvaihdetta.
Pohjois-Kymen sairaalaan tai keskussairaalaan ei pääse vierailemaan ennen vuodenvaihdetta.

Kymenlaaksossa on todettu perjantaina 12 uutta koronavirustartuntaa. Asiasta kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote.

Kymsote tiedottaa, että todetuista tartunnoista kuusi on Kouvolassa, neljä Kotkassa ja kaksi Virolahdella. Positiivisen koronanäytteen saaneista puolet olivat jo karanteenissa olevia ja liittyvät näin aiempiin tartuntaryvästymiin.

Yksi selkeä suunta tartuntojen lähteeksi on kontaktit Uudellemaalle. Kymsote kehottaa kymenlaaksolaisia välttämään matkustamista Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilasto voi päivittyy viiveellä, joten se ei ole yksi yhteen Kymsoten tilaston kanssa. THL:n perjantain julkaiseman tilaston mukaan Kouvolassa on yksi uusi koronavirustartunta. Kouvolassa on nyt 198 todettua koronavirustartuntaa epidemian alusta.

Sairaalahoidossa on yksi koronaviruspotilas. Kymsote on todennut Kymenlaaksossa epidemian alusta saakka 313 tartuntaa.

Suomessa on raportoitu perjantaina 618 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Tartunnoista 184 on Helsingissä.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 908 tartuntaa, mikä on 1 960 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 23 766 tartuntaa.

Päivi Virta-Salo

6757102.jpg

Vierailukielto sairaaloihin

Vierailut hoidossa olevien potilaiden luona Kymenlaakson keskussairaalassa, Pohjois-Kymen sairaalassa, Haminan ja Karhulan sairaaloissa sekä kuntoutusyksikkö Hoikussa kielletään vuoden loppuun saakka. Vierailukielto alkaa maanantaina.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote tiedotti asiasta perjantaina.

Päätös ei koske Kymenlaakson psykiatrista sairaalaa, palliatiivisen hoidon yksiköitä Villa Apilaa ja Villa Mereä, lastenosastoa eikä synnyttäjien tukihenkilöitä. Näissä vierailut sallitaan voimassa olevien ohjeiden mukaisesti.

Myös kuolevien ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaisten vierailut sallitaan hoitavan yksikön henkilökunnan kanssa sovittavalla tavalla.

Kymsote perustelee päätöstä kiihtyneellä koronavirustilanteella.

Jussi Lopperi

Kymenlaakso on koronaviruksen kiihtymisvaiheessa.
Kymenlaakso on koronaviruksen kiihtymisvaiheessa.

Viisi prosenttia Kouvolan Sanomien kyselyyn vastanneista ei noudata suosituksia

Kouvolan Sanomat kysyi kuluneella viikolla suosituksien noudattamisesta.

Viisi prosenttia Kouvolan Sanomien kyselyyn vastanneista henkilöistä kertoo, ettei noudata suosituksia. 95 prosenttia kertoi noudattavansa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 740 henkilöä. Heistä 40 kertoi, ettei noudata suosituksia.

Suosituksia noudattamattomia yhdisti pääasiassa usko kasvomaskin toimimattomuuteen. Osa heistä kertoo noudattavansa suosituksia muilta osin.

Seuraavaksi eniten avoimissa vastauksissa viitattiin omiin perussairauksiin, jotka estävät kasvomaskin käytön.

Kolmanneksi eniten vastauksissa viitattiin siihen , että "on mennyt maku koko koronaan" tai että "korona ei kiinnosta minua".

Poimintoja suosituksia noudattamattomien vastauksista:

– Korona tulee, jos on tullakseen ja ylikansoitettua maailmaa koronalla lupa vähän harventaa.

– Ei se minuun tartu ja sitä myöten en myöskään tartuta toisiinkaan immeisiin koronaa.

– Pyrin noudattamaan erittäin tarkasti kaikilta muilta osin, mutta maskia en hengitysongelmien, terveydentilan takia pysty käyttämään. Kuinka paljon sitten eri tutkimusten valossa maski lopulta antaa suojaa?

– En käytä maskeja missään tilanteessa, koska en usko lainkaan niiden tehoon.

– Olen nuori, mutta keuhkosairauden vuoksi eläkkeellä. Saan pahoja katseita, kun en käytä maskia.

– Korona ei kiinnosta minua.

– Miksi pitäisi? Maailmassa on liikaa ihmisiä nytkin. Jokainen kuolee joskus? Live fast, die young and leave good looking corpse.

Veikkaus sulkee peliautomaattinsa ja pelipaikkansa Kymenlaaksossa viimeistään lauantaina

Veikkaus sulkee Kymenlaaksossa peliautomaattinsa ja omat pelipaikkansa. Automaatit ja pelipaikat menevät kiinni viimeistään lauantaina.

Veikkauksen tiedotteen mukaan sulkuprosessi on käynnistetty torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi torstaina uusia linjauksia alueille, joilla korona on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

– Toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Teimme sulkemiseen liittyvän päätöksen tänään STM:n linjausten jälkeen, kertoo Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino.

Ministeriön ohjeistus jatkuu joulukuun puoliväliin.

Veikkaus pystyy toimimaan nopeasti, mikäli alueelliseen koronatilanteeseen tulee muutoksia.

Kymenlaakson lisäksi pelipaikat ja automaatit suljetaan Etelä-Pohjanmaalla, Helsingissä, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Länsi-Pohjassa, Pirkanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa, Vaasassa ja Varsinais-Suomessa.

Xamkin kampuksilla Kouvolassa ja Kotkassa siirrytään etäopetukseen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksilla Kouvolassa ja Kotkassa siirrytään maanantaista lukien kaiken teoriaopetuksen osalta etäopetukseen. Teoriaopetusta on tarjolla etäopetuksena 30.11.–15.12.

Etäopetus koskee tutkintoon johtavaa koulutusta sekä avoimen ammattikorkeakoulun ja täydennyskoulutuksen koulutuksia. Muut opintoihin liittyvät harjoitukset järjestetään aikaisempien suunnitelmien mukaisesti. Opiskelijoilla on tällöin suojainpakko.

Xamkin henkilökunta on siirtynyt etätöihin kaikissa niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista. Henkilökunnalla on työturvallisuuslakiin perustuva määräys käyttää kampuksilla kasvomaskia tai kasvosuojainta.

Xamk on antanut myös opiskelijoille suosituksen käyttää maskia kampuksilla ollessaan.

Jos leviämisvaihe on lähellä, Kymenlaaksoon tulisi lisää rajoituksia

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoi jo keskiviikkona, että jos nykyiset suositukset eivät pure viruksen leviämiseen, seuraavassa vaiheessa joudutaan rajoittamaan esimerkiksi harrastustoimintaa.

Rajoitukset voivat olla luultua lähempänä. Sosiaali- ja terveysministeriö STM suosittelee, että leviämisvaiheessa ja leviämisvaiheen uhassa olevilla alueilla otetaan käyttöön seuraavia toimenpiteitä. Ohjeet ja suositukset annettiin ajalle 24. marraskuuta – 15. joulukuuta.

Kymenlaakso on tällä hetkellä epidemiatilanteessa kiihtymisvaiheessa. Seuraava ohjeistus koskee alueita, joissa kiihtymisvaihe on vaarassa muuttua leviämisvaiheeksi.

1. Ohjeet ja suositukset viranomaisille

Yleisötilaisuudet

Ministeriö kehottaa aluehallintovirastoja ja kuntia rajaamaan yleisötilaisuuksien yleisömäärän enintään kymmeneen henkeen tai viime sijassa kieltämään tilaisuuksien järjestämisen.

Korkean tartuntariskin julkisten tilojen käyttö

Ministeriö kehottaa kuntia ja kuntayhtymiä harkitsemaan hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan.

Näillä tarkoitetaan yleisölle avoimia tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja, joissa tartuntariskiä lisääviä lähikontakteja tai muita tartunnan mahdollistavia kontakteja syntyy merkittävästi tai niitä on hankala välttää.

Erityisesti tällaisina tiloina voidaan pitää seuraavia tiloja: kuntosalit ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat; uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat ja yleiset saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat; huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat; sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

2. Suositukset väestölle, toiminnanharjoittajille sekä opetuksen järjestäjille

Ministeriö painottaa väestölle, että THL:n ajantasaista leviämisvaiheen kasvomaskisuositusta on ehdottomasti syytä noudattaa.

Ministeriö suosittaa väestölle ja tilaisuuksien järjestäjille, että yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ei järjestetä eikä niihin osallistuta.

Ryhmäharrastustoiminta

Ministeriö suosittaa, että ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen tilapäisesti keskeytetään kokonaan ja toteutetaan etänä. Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla on kuitenkin syytä käyttää erityistä harkintaa, kunhan lähikontakteilta vältytään.

Korkean tartuntariskin julkiset tilat

Ministeriö suosittaa toiminnanharjoittajia harkitsemaan hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan.

Julkisilla tiloilla tarkoitetaan yleisölle avoimia tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja, joissa tartuntariskiä lisääviä lähikontakteja tai muita tartunnan mahdollistavia kontakteja merkittävästi syntyy tai niitä on hankala välttää.

Erityisesti tällaisina tiloina voidaan pitää kuntosaleja ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettäviä tiloja; uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat ja yleiset saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevia pukuhuonetiloja; huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhoja; sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja; kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja pois lukien liiketilat, palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat ja kulku niihin.

Ministeriö suosittelee väestölle tällaisten tilojen muusta kuin välttämättömästä käytöstä pidättymistä.

Korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen

Ministeriö suosittelee sosiaali- ja terveydenhuollon julkisille ja yksityisille palveluntuottajille, että ne omassa toiminnassaan ryhtyvät tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.

Toimenpiteissä kehotetaan noudattamaan voimassaolevaa THL:n ohjeistusta.

Ministeriö suosittelee väestöä pidättymään lähikontakteista tai sen riskistä korkean sairastumisriskin ryhmille tarkoitetuissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä.

Opetuksen järjestäminen

Ministeriö suosittelee julkisille ja yksityisille opetuksen järjestäjille, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen.

Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Etäopetuksen järjestelyt toteutetaan siten, että niiden negatiiviset vaikutukset opintojen etenemiselle voidaan minimoida.

Etätyösuositus aina, kun se on hetkellisestikin mahdollista

Työnantajia ja työntekijöitä suositellaan noudattamaan valtakunnallista etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Kolme vaihetta leviämisessä

Koronavirusepidemialle on määritelty kolme tasoa. Perustaso vastaa tilannetta kesällä 2020.

Kiihtymisvaiheessa alueellinen ilmaantuvuus on kasvanut. Silloin tapauksia on 6–15 sataatuhatta asukasta kohden viikossa. Ja kahdessa viikossa 10–25 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Positiivisten näytteiden osuus on yli prosentin. Kiihtymisvaiheessa tartuntaketjut ovat vielä pääsääntöisesti jäljitettävissä.

Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on kiihtymisvaihetta suurempaa, positiivisia näytteitä on yli kaksi prosenttia näytteistä ja alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti leviämisvaiheessa.

Lue kaikki Kouvolan Sanomien koronavirukseen liittyvät uutiset täältä.

Juttua päivitetty kello 12:25, lisätty THL:n valtakunnalliset koronaluvut. Lisätty kello 13.33 Kymsoten tiedottamat kuntakohtaiset luvut. Päivitetty kello 14:18 tilastografiikalla ja matkustussuosituksilla.