Kiirevastaanotolle pääsee kävelemällä sisään — Kouvola palkkaa lisää sairaanhoitajia ja lääkäreitä

Marjoniemestä siirtyy vuodeosastoja Pohjois-Kymen sairaalaan.

aop

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Kouvolan kaupunki palkkaa terveysasemien kiirevastaanottoja varten kuusi sairaanhoitajaa ja kaksi lääkäriä.

Kiirevastaanotto on tarkoitettu potilaille, jotka kokevat tarvitsevansa hoitoa kolmen vuorokauden sisällä. He pääsevät tapaamaan hoitajaa kiirevastaanotolle joko varaamalla ajan netistä tai vain kävelemällä sisään. Hoitaja arvioi potilaan hoidontarpeen ja ohjaa tämän tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Kiirevastaanotto on uusi toimintamalli, jota kokeillaan jo Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalla.

Kaupunki aikoo myös nimetä monisairaille potilaille omahoitajat. He valvovat muun muassa sitä, että potilaiden hoitosuunnitelmat toteutuvat ja muistuttavat potilaita seurantakäynneistä.

Kiirevastaanotto on uusi toimintamalli, jota kokeillaan jo nyt Kouvolassa Marjoniemen terveysasemalla. Kaupunki aikoo ensi vuonna vahvistaa perusterveydenhuoltoa, koska kouvolalaisten erikoissairaanhoito, leikkaukset, yhteispäivystys ja valvontahoito siirtyvät vuoden 2018 alussa Carean järjestämisvastuulle. Potilaita hoidetaan yhä osittain Kouvolassa.

Jos kiirevastaanotto parantaa hoidon laatua, toimintamallia voidaan soveltaa myös tulevassa sote-kuntayhtymässä.

— Lääkäripalveluja on Poksista saatavissa jatkossakin ympäri vuorokauden joko yleislääketieteen päivystyksenä tai akuuttilääketieteen päivystyksenä. Pyrimme kuitenkin vähentämään Poksin kuormitusta ohjaamalla potilaita perusterveydenhuoltoon, käytännössä terveysasemien kiirevastaanotoille, terveysjohtaja Kari Kristeri kertoo tiedotteessa.

Akuuttilääketieteen päivystys ei toteudu vielä ensi vuoden alussa, koska Poksissa on vasta yksi akuuttilääketieteeseen erikoistunut erikoislääkäri.

Marjoniemen vuodeosastot Poksiin

Pohjois-Kymen sairaalan Poksin toiminta jatkuu ensi vuonna, mutta Marjoniemen vuodeosastotoiminta muuttaa Pohjois-Kymen sairaalaan. Yksi osasto siirrettiin jo elokuussa, toinen siirtyy todennäköisesti tammikuussa, Kari Kristeri kertoo.

Poksin päivystyksen ylilääkärin Kimmo Salmion mukaan sairaalassa on jatkossa 115 vuodeosastopaikka. Nyt niitä on noin 160.

Juttua on päivitetty kello 18.15. Lisätty tieto Marjoniemen vuodeosastojen muutosta Poksiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset