Sairaala tulee potilaan kotiin Kouvolassa — Yrityksen palveluihin kuuluu myös saattohoito

Jos yleiskunto sallii, voi sairaalahoidon saada kotiin. Usein maksajana on vakuutusyhtiö.

Lukas Pearsall

Sairaanhoitaja Satu Huuska hoiti Roni Niemen tulehdussairautta tämän kotona.
Sairaanhoitaja Satu Huuska hoiti Roni Niemen tulehdussairautta tämän kotona.

Voikkaalainen Roni Niemi sairastui viime keväänä vakavaan tulehdussairauteen, jonka hoidoksi määrättiin antibioottia suoneen neljän tunnin välein. Edessä olisi ollut kymmenen päivän sairaalareissu. Koska pojalla oli sairauskuluvakuutus, päätti äiti etsiä vastaavan hoidon kotiin.

Kyselyjen jälkeen löytyi Bonitas-niminen yritys, joka tarjoaa tavanomaisten kotipalvelujen lisäksi kotisairaalahoitoa. Sairaanhoitaja Satu Huuska kävi antamassa lääkityksen ja Roni Niemi saattoi asua kotona normaaliin tapaan.

Bonitas on vuonna 2015 perustettu loviisalainen yritys, joka hiljattain on laajentanut toimintaansa myös Kouvolaan. Yrittäjinä toimivat sairaanhoitaja, TtK Satu Huuska ja Johannes Huuska. Toiminta-alueena ovat Kymenlaakso ja Itä-Uusimaa.

Bonitas eroaa muista paikkakunnalla toimivista kotipalveluyrityksistä siinä, että se tarjoaa myös kotisairaalahoitoa. Kahden hoitajan lisäksi yrityksessä on lääkäri, joka on aina puhelimitse tavattavissa. Hänkin tekee kotikäyntejä ja uusii tarvittaessa reseptit.

Kotisairaalalla monipuolinen palvelutarjonta

Kotisairaalapalveluihin kuuluu myös palliatiivinen hoito ja saattohoito, joista Satu Huuskalla on kokemusta aiemmista työpaikoista. Toistaiseksi tällaisia potilaita ei yrityksellä ole ollut.

Satu Huuskan mukaan kotisairaala on hyvä vaihtoehto silloin, kun potilaan kunto sen sallii. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi keuhkokuumeeseen, sydänsairauksiin, dementiaan, vakavaan virtsatieinfektioon tai ruusuinfektioon sairastuneilla. Myös haavanhoito sopii hyvin kotisairaalan palveluihin. Verinäytteen ottaminen on yksi palvelumuoto.

Kotisairaala on hyvä vaihtoehto silloin, kun potilaan kunto sen sallii.

— Jos vaihtoehtona on taksikyyti ja jonotus terveysasemalla, saattaa näytteenotto tulla jopa edullisemmaksi asiakkaalle, vaikka laskuun ei saakaan Kela-korvausta, Satu Huuska sanoo.

Muihin kuin kotisairaalapalveluihin Bonitaksella käyvät kaupungin myöntämän palvelusetelit. Kotisairaalahoidon maksajana on Johannes Huuskan mukaan useimmiten vakuutusyhtiö. Pieniä kertatoimenpiteitä tilataan myös omaan laskuun.

Johannes Huuska uskoo, että tämän tyyppisillä palveluyrityksillä on jatkossa enemmän kysyntää, kun sote-uudistus tulee voimaan.

Yksityisten palveluntuottajien osuus kasvaa

Kouvolassa toimii tällä hetkellä seitsemän kotipalveluyritystä, jotka kaupunki on hyväksynyt tuottamaan erilaisia palveluja palvelusetelillä. Tarpeen mukaan asiakas voi hankkia palvelusetelillä kotipalvelua tai kotihoitoa, jos palvelutarpeen arvioinnissa on hyväksytty kotiavun tarve.

Asiakkuuspäällikkö Mervi Takalan mukaan Kouvolassa ei voi palvelusetelillä hankkia kotisairaala- tai lääkäripalveluita.

Takala arvelee, että vastaisuudessa yksityisten palveluntuottajien osuus kasvaa. Tulevassa sote-uudistuksessa palveluseteli muuttuu asiakasseteliksi, jonka turvin vanhus- tai vammaispalveluita voidaan hankkia asiakkaan kotiin. Valittavana on joko julkinen tuottaja eli kaupunki tai yksityinen yritys.

— Joillekin saattaa yksityinen sopia paremmin siksi, että sieltä useammin kotiin tulee sama hoitaja. Julkisella puolella vaihtuvuus on isompaa, kun kotipalvelussa tehdään töitä vuoroissa ympäri vuorokauden, Takala sanoo.

Yksityiseltä palvelutuottajalta voi ostaa palveluja myös suoraan, jolloin maksuista saa kotitalousvähennyksen verotuksessa. Palvelusetelin hinnasta verovähennystä ei saa, koska siinä on jo mukana yhteiskunnan tuki.