Kouvolassa on edelleen tehty susihavaintoja, karkotusta jatketaan – Susi ei ole enää tullut ihmisten lähelle

Poliisi haluaa heti tiedon, jos suden käytös muuttuu.

Lukijan kuva / Tommi Aksola

Tommi Aksola kuvasi suden Mäyränkorventiellä Kuusankoskella 19. helmikuuta.
Tommi Aksola kuvasi suden Mäyränkorventiellä Kuusankoskella 19. helmikuuta.

Kouvolassa on tehty susihavaintoja tälläkin viikolla. Komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että havaintoja on tehty päivittäin, mutta kaikki eivät tiettävästi tule poliisin tietoon.

Tuorein havainto tehtiin keskiviikkoaamuna entisen Anjalankosken alueella, Sippolan länsipuolella. Poliisin virka-apuna toimivat metsästäjät lähtivät paikalle karkottamaan sutta. Kuokkanen ei ollut iltapäivään mennessä saanut tietoa siitä, kohtasivatko he eläintä.

Uusimpien havaintojen perusteella susi ei ole tullut ihmisten tai eläinten lähelle.

– Haluamme heti tiedon sellaisista kohtaamisista, joissa susi ei ole karttanut ihmistä tai on lähtenyt seuraamaan kotieläintä tai koiranulkoiluttajaa. Näistä tapauksista on syytä ilmoittaa hätäkeskukseen numeroon 112, Kuokkanen muistuttaa.

Poliisi teki sudesta karkotuspäätöksen viime torstaina. Se on voimassa sunnuntaihin 8.3. asti. Tapana on, että susi yritetään karkottaa alueelta vähintään kahdesti. Sen jälkeen poliisi voi antaa lopetusmääräyksen.

– Kun havaintopaikoilla on käyty, on pyritty luomaan sellaista äänimaailmaa, että susi ymmärtäisi pysyä metsässä. Karkotusta yritetään vielä jonkin aikaa, ja sitten katsotaan tilannetta, Kuokkanen sanoo.

Yleisö paras tiedottaja

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi katsoo poliisin toimineen oikeassa aikataulussa karkotuspäätöstä tehdessään.

– Tässä on ollut kyse kulkurin seuraamisesta. Mikään määrätty kohde ei ole ollut jatkuvasti uhattuna. Jos susi alkaa vierailla säännöllisesti jossain kotieläintarhassa, päätöksenteko on tietysti toisentyyppistä.

Pentinniemi toteaa suuren yleisön olevan paras petohavaintojen tiedottaja.

– Kun asia saadaan ihmisten tietoisuuteen, tieto tuntuu lisäävän tietoa. Nykyinen kännykkäkameroiden aika on siitä helppoa, etteivät havainnot ole enää muistin varassa, vaan käytettävissä kuvina.

Viimeviikkoisten havaintojen perusteella susi ei tunnu pelkäävän ihmisiä. Yhdessä tapauksessa se tuijotti pysäytetyssä autossa istunutta naista lähietäisyydeltä pari minuuttia ennen kuin jatkoi matkaansa.

Ei ole täyttä varmuutta siitä, onko kyseessä susi vai koirasusi. Pentinniemen mukaan tätä ei voi päätellä ulkonäöstä. Lajinmääritys vaatisi dna-testin.

Ensimmäiset havainnot suden näköisestä eläimestä tehtiin Kuusankoskella 19. helmikuuta. Sittemmin susi on nähty muun muassa Elimäellä, Pilkanmaassa, Ummeljoella ja Iitin Lyöttilässä, jossa havaintopaikan lähistöltä löytyi kuollut koira.

Uusimmat uutiset