Sote-menot käänsivät Iitin miljoona euroa miinukselle — ”Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on epäonnistunut asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa”

Kunnanjohtaja Riku Rönnholm arvioi tilinpäätöksessä, että sote-kustannusten ylityksiin on varauduttava jatkossakin. Iitillä on taseessaan kertyneitä ylijäämiä vielä yli 800 000 euroa.

Katja Juurikko

Iitin kunnan viime vuosi meni miljoona euroa pakkasen puolelle. Alijäämän takana ovat ennakoitua suutemmat sote-kustannukset.
Iitin kunnan viime vuosi meni miljoona euroa pakkasen puolelle. Alijäämän takana ovat ennakoitua suutemmat sote-kustannukset.

Iitin kunnan tilikauden tulos viime vuodelta oli vajaat 1,1 miljoonaa euroa miinuksella.

Poistoerokirjauksen jälkeen alijäämäksi jäi himpun verran vajaat miljoona euroa. Viime vuoden miinustuloksen jälkeen kunnan taseessa on kertyneitä ylijäämiä 826 000 euroa.

Kaikki kunnat tuntuvat olevan samanlaisessa tilanteessa, jossa sote-kustannukset karkaavat. — Jarkko Salonen

— Keskeisenä tulokseen vaikuttaneena tekijänä oli tänäkin vuonna Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän menojen toteutuminen selvästi talousarviota suurempina, kunnanjohtaja Riku Rönnholm kirjoittaa tilinpäätöksessä.

Iitillä ei ole enää varaa vastaaviin miinusmerkkisiin vuosiin ilman että kertyneet ylijäämät kääntyisivät miinuksen puolelle.

Sote-ylitys lähes 2 miljoonaa euroa

Rönnholmin mukaan hyvinvointiyhtymä on epäonnistunut sille toiminnan uudistuksen yhteydessä asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Yhtymän talousarvioon nähden Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ylitys Iitin osalta oli lähes 2 miljoonaa euroa.

Ilman tätä ylitystä Iitin viime vuosi olisi ollut miljoonan plussalla.

Rönnholm sanoo, että tällaista ylitystä ei pystytä kompensoimaan kunnan omassa toiminnassa tehtävillä säästöillä ilman merkittäviä palvelujen ja investointien leikkauksia.

Kunnan oma toiminta pysyi sen sijaan pääosin kuosissaan. Varhaiskasvatus ylitti talousarvion, koska hoitoon tuli ennakoitua enemmän lapsia.

”Kaikki kunnat samanlaisessa tilanteessa”

Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen sanoo, että sote-kuluja on saatava nykyistä pienemmiksi.

Iitti varasi alkuperäisessä vuoden 2018 talousarviossaan sosiaalipalveluihin ja perusterveydenhoitoon sekä erikoissairaanhoitoon yhteensä 24 miljoonaa euroa.

— Ei mennyt kahtakaan kuukautta, kun kuntayhtymä ilmoitti, että rahaa pitäisikin olla 25,8 miljoonaa euroa. Kaikki kunnat tuntuvat olevan samanlaisessa tilanteessa, jossa sote-kustannukset karkaavat.

Kun sosiaalipalvelujen ja perusterveydenhoidon alkuperäinen talousarvio oli 15,4 miljoonaa euroa oli toteuma 16,3 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoidossa alkuperäinen varaus oli 8,6 miljoonaa ja toteuma 9,1 miljoonaa euroa.

Menojen kasvamiseen varauduttava

Salonen pitää ratkaisun löytymistä sote-kustannusten kuriin saamiseksi arvoituksena.

— Jos Lahden ja Kouvolan kokoisilla kaupungeilla on haasteita rahoituspohjan saamisessa kuntoon, niin miten sitten pienillä kunnilla. Vaikutusmahdollisuudet kustannuksiin eivät ole isoillakaan kunnilla hyvällä tasolla.

Kunnanjohtaja Rönnholm arvioi tilinpäätöksessä, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän osalta on varauduttava menojen kasvamiseen myös tulevina vuosina.

Iitti siirtyi Ladecin osakkaaksi

Viime vuoden merkittäviksi päätöksiksi kunnanjohtaja listaa uuden päiväkodin rakentamisen, osallistumisen Kimolan kanavan rakentamiseen ja elinkeinotoiminnan yhteistyön syventämisen Päijät-Hämeen suuntaan.

Iitti on aikaisemmin käyttänyt elinkeinotoiminnassa Kouvolan kehitysyhtiön Kinnon palveluita. Viime vuonna Iitti siirtyi Lahden seudun kehitysyhtiön Ladecin osakkaaksi ja sen palvelujen käyttäjäksi.

Iitin vuosi 2018

Toimintatuotot: 7,68 miljoonaa euroa (7,43 vuonna 2017).
Toimintakulut: 45,54 miljoonaa (45,51).
Toimintakate: -37,87 miljoonaa (-38,08).
Verotulot: 23,24 miljoonaa (24,17).
Valtionosuudet: 14,93 miljoonaa (15,18).
Rahoitustuotot ja -kulut: 0,19 miljoonaa (0,014).
Vuosikate: 0,5 miljoonaa (1,3).
Tilikauden tulos: -1,06 miljoonaa (-0,35).
Tilikauden ylijäämä: -0,96 miljoonaa (-0,28).
Väkiluku: 6 766 (6 822).
Kunnan työntekijöitä: 215 (209).

Luetuimmat

Kommentoidut