THL: Miehet haluavat väljempää alkoholipolitiikkaa kuin naiset

Puolet suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen alkoholilainsäädäntöön.

Antti Varonen

Viinit saa alkoholilain uudistuksen jälkeenkin vain Alkon hyllyiltä. Moni haluaisi ne myös päivittäistavarakauppoihin.
Viinit saa alkoholilain uudistuksen jälkeenkin vain Alkon hyllyiltä. Moni haluaisi ne myös päivittäistavarakauppoihin.

Erityisesti miehet toivovat väljennyksiä alkoholipolitiikkaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL teetti tammikuussa kyselyn, jonka mukaan miehistä 41 prosenttia toivoi väljempää alkoholipolitiikkaa. Naisista väljennyksiä toivoi 24 prosenttia.

Tiukennuksia alkoholipolitiikkaan miehistä toivoi vain 7 prosenttia ja naisista 19 prosenttia.

THL:n mukaan ero naisten ja miesten mielipiteiden välillä on kasvanut entisestään uuden alkoholilain astuttua voimaan vuoden 2018 alusta.

Naisten ja miesten mielipiteiden eroavaisuudet näkyvät kyselyn jokaisessa alkoholipolitiikkaa koskevan kysymyksen vastauksessa.

— Mielipiteet korreloivat voimakkaasti alkoholinkulutuksen tason kanssa, eli mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä myönteisemmin suhtautuu alkoholipolitiikan liberalisointeihin. Kun naiset juovat miehiä vähemmän, ovat he myös suopeimpia alkoholipoliittisille rajoituksille, THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson kertoo.

THL kertoo, että 49 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen alkoholipolitiikkaan. Miesvastaajista 47 prosenttia ja naisvastaajista 52 prosenttia pitää nykyistä alkoholilainsäädäntöä sopivana. Kaikista vastaajista noin kolmannes toivoisi väljempää ja 13 prosenttia tiukempaa sääntelyä kuin nyt.

— Kahtiajakautuneita suomalaiset kyllä ovat alkoholipolitiikan suhteen. Noin puolet on kuitenkin tyytyväisiä nykyisiin rajoituksiin, ja tiukempaa säätelyä haluavien osuus on jopa kasvanut, Karlsson sanoo.

Joka toinen haluaa viinit ruokakauppoihin

Viinien myyntipaikka jakaa suomalaisten mielipiteet tasan. Puolet vastaajista oli sitä mieltä, että viinejä pitäisi saada ostaa päivittäistavarakaupoista, kun taas Alkossa viininmyynnin säilyttäisi 47 prosenttia vastaajista.

Vahvan oluen myynti päivittäistavarakaupoissa sai THL:n kyselyssä vahvan kannatuksen. Kaikista vastaajista 67 prosenttia oli sitä mieltä, että vahvaa olutta pitäisi saada ostaa kaupoista. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä näin ajatteli vain 50 prosenttia vastaajista.

— Suurin osa vastaajista hyväksyi vuodenvaihteen jälkeen vallitsevan tilanteen, eli uuden alkoholilain mukanaan tuomat muutokset, Karlsson toteaa.

Laajaa tukea saavat kyselyssä myös alkoholijuomien myynti-ikärajat. Lähes kaikki vastaajat (94 %) pitivät mietojen alkoholijuomien ja viinien ikärajaa sopivana.

Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse 1 003 väestörekisteristä satunnaisesti valittua 18—79-vuotiasta suomalaista.

KS-gallup: "Mikään ei oikastaan ole muuttunut"

Pikagallupin perusteella uusi alkoholilaki ei ole muuttanut kouvolalaisten elämää juurikaan. Kouvolan Sanomat kysyi, mitä mieltä Suomen nykyisestä alkoholipolitiikasta ollaan.

— En ole uuden lain aikana ostanut yhtään alkoholia kaupasta. On kuitenkin ihan hyvä, että vahvemmat juomat tulivat kauppoihin. En usko että haittoja tulee yhtään sen enempää, sai alkoholin sitten mistä kaupasta tahansa, sanoo Ilkka Syd Kouvolasta.

Raimo Keinänen Valkealasta pitää Suomen kulttuurieroa Eurooppaan melko suurena.

— Ei ole oikeastaan moittimista, mutta kireältä tämä politiikka tuntuu Eurooppaan verrattuna. Välillä mietityttää, että onko tämä alkoholipolitiikka sellaista, kuin sen pitäisi olla. Ei tuo vahvempien tulo kauppaan juuri mitään muuttanut.

Jyrki Koponen Kouvolasta ei huomaa eroa viime vuoteen.

— Mikään ei mielestäni muuttunut, katukuvassa mikään ei ole toisin.

Mervi Jokelin Kuusankoskelta ei ole alkoholia ostanut tänä vuonna sen enempää Alkosta kuin kaupoistakaan.

— Mielestä se on hyvä, että juomia saa nyt vapaasti. Luotan suomalaiseen. Se ei turhaan juopottele.