Yli varojen eläminen kasvattaa Kouvolan lainamäärää 63 miljoonalla eurolla viime vuodesta — Valtuustossa kovaa arvostelua henkilöstöjaostolle: ”Turhaa ja kallista byrokratiaa”

Kouvolan kaupunginvaltuusto pui kaupungin heikkoa taloustilannetta maanantai-iltana. Vastakkaista näkemystä syntyi kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston tarpeellisuudesta. Henna Hovi (sd.) esitti jaostolle uutta roolia työhyvinvoinnin kehittämisessä.

Katja Juurikko

Kouvolan kaupunginvaltuusto on havahtunut kaupungin synkkään taloustilanteeseen. Arkistokuva on valtuuston viime joulukuun talousarviokokouksesta.
Kouvolan kaupunginvaltuusto on havahtunut kaupungin synkkään taloustilanteeseen. Arkistokuva on valtuuston viime joulukuun talousarviokokouksesta.

”Kouvolan menojen ja tulojen epätasapaino on kestänyt koko uuden Kouvolan ajan. Ilman satunnaisia eriä kaupungin kertynyt alijäämä olisi noin -110 miljoonaa euroa vuoden 2019 lopussa.”

Nämä kaksi virkettä olivat kaupungin tammi—elokuun osavuosikatsauksen siteeratuimmat lauseet, kun kaupunginvaltuusto keskusteli maanantai-iltana yli kahden tunnin ajan Kouvolan taloustilanteesta.

Alkuun talousjohtaja Hellevi Kunnas kertoi, että kaupungin vuosikate painuu toista vuotta peräkkäin negatiiviseksi. Silloin kun vuosikate on negatiivinen, kaupungin säännöllinen rahoitus ei riitä investointeihin eikä käyttömenoihin: Kouvola lainaa rahaa maksaakseen juoksevia kuluja. Tämä näkyy jo nyt lainakulujen kasvussa.

Kun viranhaltijat tekevät säästöesityksiä, ne hyväksytään. Jos ei hyväksytä, esitetään vaihtoehto. — Arto Sahamies

Kunnas kertoi, että tilinpäätösennusteen mukaan Kouvolan lainakanta kasvaa 63 miljoonaa euroa viime vuodesta.

”Kuntaliitos ei tarkoita vanhojen rakenteiden säilyttämistä”

Yli varojen elämisen nostivat esiin muun muassa Matti Lindholm (kok.), Kirsi Seppälä (kesk.), Sari Hyytiäinen (vihr.) ja Jari Lindström (sin.), joka totesi, ettei kaupunki ole vieläkään sopeutunut olemaan yksi Kouvola, vaan useista kaupunginosista koostuva liitos.

— Olen itse puolustanut vanhoja rakenteita, kun olisi pitänyt uskaltaa tai osata toimia toisin. Kuntaliitos ei tarkoita vanhojen rakenteiden säilyttämistä. Se tarkoittaa myös luopumista jostain, Lindström sanoi.

Sakari Smeds (kd.) sanoi uskovansa, että kaupunkilaiset ymmärtävät vaikeitakin päätöksiä, kunhan he uskovat, että koko kaupunki huomioidaan ja että säästöt eivät valu aitojen peruspalveluiden ulkopuolisiin investointeihin.

”Luottamushenkilöiden määrää vähemmäksi”

Tälle vuodelle ennustettu noin 30 miljoona euron alijäämä sai monen valtuutetun synkäksi. Ratkaisuehdotuksiakin tuli.

Juha Huhtala (vihr.) kehotti miettimään esimerkiksi luottamushenkilömäärän vähentämistä, koska demokratiaa ei ylläpidetä poliittisten puolueiden vaan kuntalaisten vuoksi.

Arto Sahamies (kd.) esitti valtuutetuille uutta kaavaa.

— Kun viranhaltijat tekevät säästöesityksiä, ne hyväksytään. Jos ei hyväksytä, esitetään vaihtoehto. Tähän saakka esityksiä on ammuttu alas, mutta niin ei päästä eteenpäin.

Henkilöstöjaoston tarpeesta vastakkaisia näkemyksiä

SDP:n ryhmäpuheessa Henna Hovi totesi, että henkilöstön työhyvinvointi ja sen kehittäminen vaativat paneutumasta. Hän ehdotti, että kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston yhdeksi perustehtäväksi tulisivat työhyvinvointiasiat.

Koen vahvasti, että henkilöstöjaosto on sekä henkilöstölle että poliittiselle päätöksenteolle vain rasite. — Jenni Aikio

— Jaoston toimintaa tulisi kehittää kumileimasimesta strategiseksi vaikuttamistoimielimeksi.

Henkilöstöjaoston jäsen Jenni Aikio (vihr.) ihmetteli SDP:n esitystä, sillä jo kertaalleen lopetettu jaosto elvytettiin tämän vuoden ajaksi.

— Koen vahvasti, että henkilöstöjaosto on sekä henkilöstölle että poliittiselle päätöksenteolle vain rasite.

Aikio totesi, ettei jaostolla ole päätösvaltaa, ei roolia yt-neuvotteluissa eikä se voi pureutua toimialojen rakenteisiin.

— Esimerkiksi täyttölupa-asiat käyvät johtoryhmässä ennen jaostoa ja meidän jälkeemme kaupunginhallituksessa. Tämä on juuri sitä täysin turhaa byrokratiaa ja kustannuksia, josta meidän pitäisi päästä eroon.

Henkilöstöjaoston jäsen Verna Sydänmaanlakka (sd.) totesi, ettei nykyisen kaltaisen jaoston toiminnalle ole tarvetta.

— Kuten Henna toi esiin, jaostolla voisi olla iso rooli työhyvinvoinnissa. Kaupungissa pitäisi olla paikka, jossa kuntapäättäjät olisivat aidosti kaupungin työntekijöiden saatavilla.

Talkoovapaista kertynyt 100 000 euron säästöt

Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu kertoi, että kaupungin henkilöstömenot ovat tammi—elokuussa pysyneet budjetissa.

— Näillä näkymin voidaan mennä jopa alle talousarvion.

Kaupunginhallituksen kesäkuussa hyväksymät vapaaehtoiset talkoovapaat ovat kesä—syyskuussa tuoneet noin 100 000 euron säästöt, Karhu kertoi valtuutetuille.

Nuorisovaltuuston edustaja Maria Palmroos esitti nuorten huolen kaupungin henkilöstön jaksamisesta, kun sijaisia vähennetään.

— Henkilöstömme voi jo valmiiksi huonosti, ja nyt niskaan ollaan pistämässä muiden työntekijöitten sijaistaminen. Oravanpyörä näyttää pahalta ja voi johtaa siihen, ettei meillä ole kohta työkykyistä henkilöstöä.