Taide avaa vuoropuhelun Tirvan lastensuojelun yksikössä

Petronella Grahn ja Joona hahmottelevat Super Mariota Nuorten Väylän oleskelutilan seinään.

15-vuotias Joona hahmottelee liiduilla pelihahmo Super Mariota valkoiseen seinään Tirvalla. Mario ei välttämättä ole mukana lopullisessa seinämaalauksessa, jonka Nuorten Väylän nuoret tekevät kesän aikana.

Pyhtääläisen taitelijan Petronella Grahnin mukaan Mario voisi olla mukana, jos sikseen tulee.

— Kyllä tässä saa olla huumoria, Grahn sanoo.

Ryhmäkoti Nuorten Väylä on vuonna 2016 Tirvan entisen kyläkoulun tiloissa avautunut seitsemänpaikkainen sijaishuollon yksikkö kouluikäisille, 13—21 -vuotiaille lapsille.

Grahn vetää Nuorten Väylän kesäkuussa alkanutta taideprojektia. Idea projektiin syntyi lokakuussa, kun tuore yksikkö oli vasta avannut ovensa.

Toimitusjohtaja Anna-Leena Kailion mukaan yksikkö haluaa tehdä lastensuojelun sijaishuoltoa uudenaikaisesti.

— Lastensuojelulla on julkisuudessa negatiivinen kuva, jota pyrimme muuttamaan. Vaikka meille päätyneet nuoret ovat kokeneet kovia, elämä ei lopu siihen. Voi rakentaa uutta ja ehyttä, Kailio kertoo.

Hänen mukaansa taideprojekti osoittaa, että lastensuojelussa voidaan tehdä hyvä asioita. Projektissa nuoret ammentavat omasta menneisyydestään. Kyse ei kuitenkaan ole terapiasta.

— Taide auttaa nuoria pikemminkin jäsentämään omaa elämäänsä, avaamaan kipupisteitä ja katsomaan tulevaisuuteen.

Kuvataideprojekti ei vaadi yksikön nuorilta taiteellista suuntautumista. Riittää, että on intoa osallistua projektin eri vaiheisiin.

— Parhaiten homma lähtee liikkeelle tekemisen, ei puhumisen kautta. Piirsimme jo ensimmäisellä tapaamiskerralla. Sitä kautta avautuu myös keskustelu nuorten kanssa, Grahn kertoo.

Parhaillaan Grahn kerää nuorilta ideoita ja hahmotelmia. Grahnin vastuulla on koostaa ideoiden pohjalta muraali ja hahmotella se seinälle.

— Maalaamme sen yhdessä. Jokainen saa osallistua projektiin juuri sen verran kuin haluaa.

Muraalin on tarkoitus olla valmis elokuun 21. päivään mennessä, jolloin hanke tulee virallisesti päätökseen. Hanke myös dokumentoidaan yksikön yhden nuoren kautta. Keskiöön pääsi Joona.

— Dokumentti kertoo hyvin, miten taidetoiminta liittyy sijaishuollon toimintaan. Samalla siinä käydään läpi hänen tarina, Kailio kertoo.

Joonaa ei häiritse dokumentissa oleminen. Hänellä ei ole odotuksia hanketta kohtaan.

— Ainakin saamme kivemmat seinät, ettei ole vain valkoista, hän sanoo.

Hämäläinen on aikaisemmin piirtänyt puuväreillä, tusseilla ja käyttänyt spraymaaleja.

— En vielä tiedä, mikä minusta isona tulee. En koe itseäni niin taiteelliseksi, että minusta ainakaan taiteilijaa tulisi.

Niko Kaartinen

Uusimmat uutiset