Kouvola käynnistää lomittajien yt-neuvottelut – Tavoite on säästää 100 000 euroa ja vähentää väkeä

Ei johdu koronasta, vaan palvelun tarve on vähentynyt ja väheneminen jatkuu.

Markku Ropo

Kouvola käynnistää lomittajien yt-neuvottelut – Tavoite on säästää 100 000 euroa ja vähentää väkeä

Kouvolan maatalouslomitushenkilöstön yt-neuvottelut alkavat keskiviikkona 8. huhtikuuta, tiedottaa kaupunki.

Neuvottelut kestävät vähintään kaksi viikkoa. Niillä tavoitellaan vähintään 100 000 euron säästöä tänä vuonna, mikä tarkoittaa kolmen viikon lomautusta. Tavoitteena on myös vähentää lomittajien määrää enintään yhdeksällä.

Säästöä on tarkoitus saada eläköitymisten, määräaikaisten vähentämisen, työ- ja työaikajärjestelyjen ja vapaaehtoisen poistuman kautta. Jos nämä keinot eivät riitä, turvaudutaan lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Neuvottelut eivät johdu koronavirusepidemiasta. Lomituspäivät ovat vähentyneet vuosina 2017-2019 keskimäärin tuhannella vuodessa ja vähenemisen arvioidaan jatkuvan vuoteen 2025.

Vuosina 2017–2019 lomittajaresurssi on pienentynyt 12 henkilötyövuodella, mutta työpäiviä on silti jäänyt reilusti ilman työkohdetta. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan mukaan valtio ei mahdollisesti tällaisia päiviä korvaa.

Kouvolan lomitusalueeseen kuuluvat Kouvola, Kotka, Hamina, Pyhtää, ent. Ruotsinpyhtään alue, Miehikkälä, Virolahti, Iitti, Lahti ja Orimattila. Palvelua käyttää noin 410 maatalousyrittäjää. Kouvolan kaupungin palveluksessa on tällä hetkellä noin 80 vakinaista maatalouslomittajaa.

Luetuimmat