Puolustusvoimien panssariajoneuvoa tankattiin huoltoasemalla Luumäellä — Polttoaine ei ollut päässyt loppumaan vahingossa, vaan kyseessä oli viranomaisharjoitus

Karjalan prikaatin valmiusyksikkö harjoitteli panssarivaunun tankkaamista siviiliasemalla osana Kymi 118 -harjoitusta.

Soini Hatinen

Leopard 2a4 -panssarivaunua tankattiin keskiviikkona huoltoasemalla Luumäellä. Lukijan kuvan otti Soini Hatinen.
Leopard 2a4 -panssarivaunua tankattiin keskiviikkona huoltoasemalla Luumäellä. Lukijan kuvan otti Soini Hatinen.

Luumäen Teboil -huoltoasemalla saattoi kohdata keskiviikkona erikoisen näyn: Puolustusvoimien varusmiehet tankkasivat monikymmentonnista Leopard 2a4 -panssariajoneuvoa.

Karjalan prikaatin tiedottaja Päivi Visuri kertoo, että panssarivaunusta ei ollut kuitenkaan vahingossa päässyt polttoaine loppumaan kesken matkan teon. Kyseessä oli harjoitus, joka liittyy käynnissä olevaan Kymi 118 -harjoitukseen.

— Tarkoituksena on harjoitella valmiutta tilanteessa, jossa ei ole mahdollista käyttää puolustusvoimien omaa tankkauskalustoa. Silloin panssariajoneuvo on tankattava joko siviiliasemalla tai sitten maastotankkauksessa.

Maastotankkauksessa polttoainetankit kulkevat harjoituksessa mukana, ja tankkauspaikka valitaan huolella maastosta. Tällä kertaa tankkaus suoritettiin kuitenkin siviilihuoltoasemalla.

— Viime syksynä vastaavaa harjoiteltiin Heituinlahden SEO:lla. Tämä ei siis ole täysin epätavallista, vaan kuuluu viranomaisharjoituksen luonteeseen, Visuri sanoo.

Normaalisti Karjalan prikaatin panssariajoneuvot tankataan varuskunnan huoltoasemalla.

Leopard 2 -luokan vaunujen polttoaineenkulutus on noin 300 litraa sadalla kilometrillä tiellä ja 500 litraa vastaavalla matkalla maastossa. Neljään polttoainetankkiin mahtuu 1 160 litraa dieseliä.

Harjoituksessa mukana ollut Visuri kertoi Karjalan prikaatin valmiusyksikön ollen keskiviikkoiltapäivänä matkalla Vekarajärveltä Haminaan.

— Tällä hetkellä matkaa tehdään Paijärven kohdalla, kertoi Visuri paikan päältä hieman ennen kello 17.

Harjoituksessa 125 sotilasajoneuvoa

Maanantaina alkanut Kymi 118 -harjoitus jatkuu perjantaihin 9. maaliskuuta saakka. Sen tarkoituksena on muun muassa kehittää puolustusvoimien ja viranomaisten yhteistoimintaa.

Harjoitukseen osallistuu 125 sotilasajoneuvoa, joista viitisentoista on panssariajoneuvoja.

Karjalan prikaatin mukaan harjoitusjoukot näkyvät ja kuuluvat kaikkina vuorokaudenaikoina Vekaranjärvi—Hamina-alueella.

Panssariajoneuvoja liikkuu etenkin Vekaranjärven, Tuohikotin ja Haminan välisillä tieosuuksilla 7.—8. maaliskuuta. Samaan aikaan harjoituksissa on myös helikopteritoimintaa.