Crosskart-kuski Ericsson ihastui Tykkimäen rataan

Vesa A. Vainio

Ensivisiitillään Kouvolassa olevat Jonas (vasemmalla) ja Leo Ericsson, isä ja poika, ihastuivat Tykkimäen rataan. Molemmat pääsivät lähdöissään heti hyvään vauhtiin.

Crosskartin ja rallicrossin Pohjois-Euroopan mestaruussarja (NEZ) ei ole oikein lyönyt itseään läpi kuljettajien eikä katsojien keskuudessa. Tähän tulokseen tuli, kun seurasi sarjan Tykkimäen osakilpailun ensimmäistä päivää eilen Tykkimäellä. Harvalukuinen yleisö sai silti nähdäkseen vauhdikkaita lähtöjä, joissa ajettiin paikoista sunnuntain finaaleihin.

Ruotsalainen Jonas Ericsson ajaa ensimmäistä kautta kaikki NEZ-sarjan osakisat. Vierailu Kouvolaan oli niin ikään miehen ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen, jos radalla vielä tulevina kausina ajetaan.

— On aivan uskomattoman upea ja hieno rata joka suhteessa. Hyvät muodot, hyppyjä ja vauhtia riittää. Ihastuin rataan sen heti perjantaina nähdessäni.

Crosskart on Ruotsin moottoriurheilussa voimakkaimmin kasvava laji. Syy siihen löytyy Ericssonin mukaan yksiselitteisesti autojen edullisuudesta. Myös Ericssonin 7-vuotias poika Leo ajaa crosskartia jo kolmatta vuotta ja kaasutteli Tykkimäellä hyvässä vauhdissa.

— Voitin ensimmäisen erän ja niin aion tehdä muissakin. Nautin vauhdista ja annan palaa.

Rallipoluilta radalle

Rallissa kartanlukijana pitkään toiminut 42-vuotias Veli-Matti Koskinen innostui ”vanhoilla päivillään” crosskartista, yksi painava syy oli Ericssonin lailla auton edullinen hankintahinta sekä niiden vauhti ja varmatoimisuus. Siirtyminen ratin taakse ei ole sujunut muitta mutkitta.

— Minulle lähtö on vaikeaa, kun on muita autoja rinnalla. Hereillä pitää olla ja reaktiot kohdillaan.

Ensimmäisessä erässä Koskinen lähti eturivistä, mutta suosikki Tomi Reunanen ehti silti edelle ja erävoittoon. Normaalien huolto-, puhdistus- ja tarkistustoimien jälkeen oli toisen erän vuoro. Crosskartissa ajetaan vain sijoituksista, aikaa ei oteta.

Rallicrossin SM-sarjaan tällä kaudella ensi kertaa lähtenyt Kouvolan oma kuski Jari Klemettilä ajaa usean suomalaiskuskin tapaan NEZissä vain Tykkimäen osakisan. Avausstartissa Klemettilä kannusti BMW:nLissä toiseksi.

— Lisää tehoja pitää saada sekä autoon että mieheen. Jokainen startti tuo oppia ja vie hommaa eteenpäin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.