Hiekkakuoppaan on tuotu kuorma hevosenlantaa Kaipiaisissa – Lähellä on pohjavesialue

Ympäristötarkastaja ei muista Kouvolasta vastaavaa tapausta.

Lukijan kuva

Metsittyneeseen hiekkakuoppaan kumottu lantakasa on tuotu traktorilla joulu- tai tammikuussa.
Metsittyneeseen hiekkakuoppaan kumottu lantakasa on tuotu traktorilla joulu- tai tammikuussa.

Kaipiaisissa Lata-ahontien varrella olevaan vanhaan hiekkakuoppaan on tuotu kuorma hevosenlantaa. Metsäpalstan omistaja kertoo, että lanta on ilmaantunut joulukuun aikana tai tammikuun alussa.

– Aikaisemmin kuoppaan oli tuotu myös risuja, laudanpätkiä, olkea ja kalustelevyä sisältävä roskakasa. Tarkoitukseni on antaa palstan metsittyä, mutta täytyy alkaa asettaa tielle esteitä, jos tämä toistuu.

Aiempina vuosina palstalle ei ole tuotu roskaa. Jäljistä päätellen tekijä on ollut liikkeellä traktorilla.

Omistaja on ilmoittanut teosta ympäristöviranomaisille ja poliisille.

– Lantakasa on vielä paikoillaan, kunnes poliisi antaa luvan siivota sen. Ikävää on, että jos tekijä ei selviä, tämä jää maanomistajan vahingoksi.

Kaivoissa pilaantumisriski

Kouvolan kaupungin ympäristötarkastaja Ulla Rantanen ei tiedä yhtään aikaisempaa tapausta, jossa hiekkakuoppaan olisi tuotu lantaa.

– Lanta pitää viedä pellolle tai paikkaan, jolla on ympäristölupa sen vastaanottamiseen. Hiekkakuoppa on hyvin vettä läpäisevää maastoa, ja lannasta voi liueta bakteereja pohjaveteen.

Rantasen mukaan kuopan lähellä on pohjavesialue, joten riski talousvesikaivojen pilaantumisesta on olemassa.

– Luonnon roskaajia jää kiinni silloin tällöin, jos paikalta löytyy johtolankoja tai jos tekijästä on epäily. Tässä tapauksessa lantaa ei ehkä ole tuotu kovin kaukaa, joten tekijän jäljelle pääseminen voi olla melko helppoa.