Inhimillinen ajatusvirhe, sekaannus, ylikuorma, ankkuritangon pettäminen...— Repoveden riippusillan romahtaminen oli monen asian summa

Siltaturman tutkinut Ramboll suosittelee Metsähallituksen kaikille silloille yleistarkastuksia. — Huonokuntoiset tai poikkeavia rakenteita sisältävät sillat tulee asettaa erityistarkkailuun, Mikko Hyyrynen Rambollista sanoo.

Katja Juurikko

Repoveden Lapinsalmen riippusilta romahti heinäkuun alussa. Nyt koko silta on purettu pois.
Repoveden Lapinsalmen riippusilta romahti heinäkuun alussa. Nyt koko silta on purettu pois.

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa sijaitseva Lapinsalmen riippusilta sortui osittain heinäkuun alussa, kun riippusillan kiinnityksessä käytetty ankkuritanko petti.

Lapinsalmen sillan osittainen sortuma on ollut usean tekijän summa, tutkimuksessa projektipäällikkönä toiminut Mikko Hyyrynen Rambollista sanoo.

— Ankkuritangon virheellinen asento on aiheuttanut sille taivutusrasituksen, jota ei ole todennäköisesti otettu siltaa suunniteltaessa huomioon. Virheasento on mahdollisesti johtunut työaikaisesta suunnitelmamuutoksesta, inhimillisestä ajatusvirheestä tai sekaannuksesta. Lisäksi silta on altistunut lievälle ylikuormitukselle niin käyttäjien kuin lumikuormankin vuoksi.

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä sillan riippuköyden pyöröteräksinen ankkuritanko petti. Se aiheutti sillan osittaisen sortumisen. Tapahtumahetkellä sillalla oli kuusi aikuista ja kaksi lasta. Kukaan ei loukkaantunut turmassa.

Ylikuorma nopeuttaa rakenteiden väsymistä

Ajoittainen ylikuorma yhdessä taivutusjännityksen kanssa nopeuttaa Hyyrysen mukaan rakenteen väsymistä. Se on todennäköisesti aiheuttanut särön etenemisen ankkuritangossa.

— Ankkuritangon murtumakohta oli huonosti havaittavissa betonirakenteen sisällä.

Sillassa havaittiin ankkuritangon murtumisen lisäksi pieniä lahoamis- ruostumis- ja rapautumisvaurioita. Ne vauriot eivät ole edesauttaneet ankkuritangon murtumista Hyyrysen mukaan.

Ramboll suosittelee, että Metsähallituksen siltoihin tehdään yleistarkastus, jonka yhteydessä varmistetaan, että siltojen rakenteet ovat asianmukaiset.

— Huonokuntoiset tai poikkeavia rakenteita sisältävät sillat tulee asettaa erityistarkkailuun ja tehdä niille rakenteellinen asiantuntija-arvio, Hyyrynen sanoo.

Silta on turman jälkeen purettu. Metsähallitus odottaa parhaillaan rahoituspäätöstä uuden sillan rakentamiseksi.