Siniset ja kansalaispuolue ilmoittivat sunnuntaiaamuna vaaliliitosta Kaakkois-Suomessa — Iltapäivällä puoluehallitus päättikin toisin: Vaaliliittoon ei lähdetä

Sinisten 1. varapuheenjohtaja, ministeri Jari Lindström ilmoitti sähköpostiviestissään, että puoluehallitus päättää asiasta.

Jussi Lopperi

Sinisen tulevaisuuden Satu Ylönen ja Markku Siitari julkaisivat tiedon vaaliliitosta kansalaispuolueen kanssa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Kansalaispuolueesta paikalla olivat Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus.
Sinisen tulevaisuuden Satu Ylönen ja Markku Siitari julkaisivat tiedon vaaliliitosta kansalaispuolueen kanssa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Kansalaispuolueesta paikalla olivat Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus.

Sininen tulevaisuus ja kansalaispuolue tiedottivat sunnuntaiaamuna yhteisestä vaaliliitosta kevään eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Iltapäivällä sinisten 1. varapuheenjohtaja, työministeri Jari Lindström ilmoittikin lähettämässään sähköpostiviestissä, ettei vaaliliittoon lähdetä.

— Puoluehallitus päätti, keskustelun jälkeen, että puolue ei lähde vaaliliittoon Kaakkois-Suomessa kansalaispuolueen kanssa. Lopullisen päätöksen asiassa tekee tämän tehdyn sopimuksenkin mukaisesti Sinisen Tulevaisuuden puoluehallitus ja sitä mandaattia se on nyt käyttänyt.

Vaaliliiton perumisen syistä Lindström oli vähäsanainen.

— Kokonaisarvio oli, että liitto ei hyödytä meitä.

Lindström ei sanonut suoraan, että vaaliliitto olisi kokonaan pois pöydältä.

— Jos uusia esityksiä tulee, ne arvioidaan tapauskohtaisesti.

Tarkempia liiton kaataneita yksityiskohtia Lindström ei suostunut sunnuntai-iltana avaamaan.

Sinisten piirisihteeri Markku Siitari tyytyi toteamaan, että puoluehallitukselle mennyt esitys oli liian hätäisesti valmisteltu.

Siitari arvioi, että vaaliliitto puolueiden välillä voi olla mahdollinen vielä tulevaisuudessa.

Vielä sunnuntaiaamuna järjestettiin tiedotustilaisuus solmitusta vaaliliitosta 

Sunnuntaiaamun sinisten ja kansalaispuolueen yhteisessä tiedotustilaisuudessa Kouvolassa ilmoitettiin vaaliliiton solmimisesta.

Paikalla oli Kaakkois-Suomen sinisten väkeä sekä kansalaispuolueen johtohenkilöitä.

He kertoivat tiedotustilaisuudessa, että vaaliliitto toteutetaan teknisinä ehdokaslistojen yhdistelminä.

Vaaliliitot Oulussa ja Vaasassa

Siniset ja kansalaispuolue ovat jo aiemmin sopineet vaaliliitosta Oulun ja Vaasan vaalipiireissä.

Sinisten Kaakkois-Suomen piirisihteeri Markku Siitarin mukaan neuvottelut vaaliliitosta aloitettiin syksyllä. Muiden puolueiden kanssa käytyjä vaaliliittoneuvotteluita hän ei halunnut kommentoida.

Siitari kertoi sunnuntaiaamuna pitävänsä solmittua vaaliliittoa tärkeänä sinisten istuvan kansanedustaja, työministeri Jari Lindströmin läpimenon kannalta tulevissa vaaleissa.

— Kyllä tämä on olennainen asia. Molemmat puolueet käyvät ensimmäisiin eduskuntavaaleihin ja näemme, että hyöty on molemminpuolinen, Siitari totesi.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen sanoi, että ääniä ei olla keräämässä ainoastaan Lindströmin pussiin. Hän piti vaaliliittoa hyvänä mahdollisuutena.

— Kansalaispuolue lähtee ensi keväänä vaaleihin ensimmäistä kertaa puolueena kuten myös sininen tulevaisuus. Tekninen vaaliliitto vahvistaa ehdokkaidemme mahdollisuuksia lähteä ajamaan tavallisten suomalaisten asiaa, Kilpeläinen totesi.

Puolueiden tavoitteeksi ilmoitettiin kaksi ehdokasta läpi Kaakkois-Suomen piiristä.

Kansalaispuolue nimesi ehdokkaita

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan 17 kansanedustajaa eduskuntaan. Siniset asettaa kolmetoista ehdokasta ja kansalaispuolue neljä.

Sinisten jo nimetyt ehdokkaat Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ovat: Jari Lindström Kouvola, Satu Ylönen Pieksämäki, Petri Mutikainen Pieksämäki, Kari Synberg Kangasniemi, Markku Siitari Mikkeli.

Kansalaispuolue nimesi sunnuntaina kaksi ensimmäistä eduskuntavaaliehdokastaan, kun puolue julkaisi kotkalaisen Vesa Levosen ja lappeenrantalaisen Timo Leskisen nimet.

— On hyvin todennäköistä, että asetamme ehdokkaan myös Kouvolaan. Asia ratkeaa tammikuussa, kansalaispuolueen Kilpeläinen sanoi.

Juttua on päivitetty 16.53. Lisätty sinisten puoluehallituksen pyörtävä päätös vaaliliitosta sekä muokattu otsikkoa.

Juttua on päivitetty 19.58 Lisätty Jari Lindströmin kommentteja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut