Verotulojen osittainen siirtyminen kasvattaa Kouvolan alijäämää — ” Tarkkaa summaa ei voida tietää ennen kuin vuosi on lopussa”, talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo

Tulorekisterin tekniset ongelmat vähentävät Kouvolan verotuloja seitsemällä miljoonalla eurolla tänä vuonna. Loppuvuoden vyönkiristys ratkaisee, kuinka paljon yli 20 miljoonan euron alijäämä painuu.

Lukas Pearsall

Kouvolan jo rankasti pakkaselle painunut alijäämä on kasvamassa, koska osa kaupungin verotuloista siirtyy maksettavaksi ensi vuonna. Kuva on vuodelta 2011.
Kouvolan jo rankasti pakkaselle painunut alijäämä on kasvamassa, koska osa kaupungin verotuloista siirtyy maksettavaksi ensi vuonna. Kuva on vuodelta 2011.

Kansallisen tulorekisteritietojen ilmoittamiseen liittyvät tekniset ongelmat synkentävät entisestään Kouvolan talousennustetta.

Työnantajien on pitänyt vuoden alusta alkaen ilmoittaa työntekijöille maksamansa ansiotulot kansalliseen tulorekisteriin. Tietojen ilmoittaminen on takkuillut.

Kouvolan kaupunki saa rekisteritietoihin liittyvien ongelmien takia verotuloja tämän hetkisen arvion mukaan seitsemän miljoonaa euroa talousarvioon merkittyä vähemmän.

— Sillä on juuri se seitsemän miljoonan euron vaikutus alijäämään. Se on tämän hetken arvio. Loppuvuoden kuluessa voi verotuloihin tulla muutoksia, talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.

Valtio maksaa tältä vuodelta uupumaan jäävät verotulot kunnille ensi vuonna.

Kunnaksen mukaan verotulojen osittaisesta siirtymisestä vuodelle 2020 ei koidu haittaa kaupungin toiminnalle.

”Säästöjä ei ole vielä huomioitu, ne puolestaan pienentävät alijäämän ennustetta”

Moises Garibay

Talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo, että lopullinen alijäämä tältä vuodelta on tiedossa vasta kun vuosi on lopussa.
Talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo, että lopullinen alijäämä tältä vuodelta on tiedossa vasta kun vuosi on lopussa.

Kouvolan Sanomissa uutisoitiin tiistaina, että kaupungin ennusteen mukaan koko vuoden tilinpäätös painuu 17 miljoonaa euroa miinukselle.

Tiistaina julkaistussa kaupungin tiedotteessa alijäämäennusteen arvio vuodelle 2019 on yli 20 miljoonaa euroa.

Jos 17 miljoonaan euroon lisää seitsemän miljoonaa euroa, eikö alijäämä nouse noin 24 miljoonaan euroon?

— Jos noin laskee, niin kyllä. Toimialat tekevät kuitenkin elokuun loppuun mennessä esityksiä, joiden tavoitteena on 2,4 miljoonan euron säästöt loppuvuodelle, Kunnas perustelee.

Säätöillä on iso vaikutus alijäämän loppusummaan.

— Säästöjä ei ole vielä huomioitu. Ne puolestaan pienentävät alijäämän ennustetta, jota arvioidaan joka kuukausi. Tarkkaa summaa ei voida tietää ennen kuin vuosi on lopussa.

Kuntaliitto arvioi kansallisen tulorekisteritietojen ilmoitusongelman aiheuttavan kunnille yhteensä yli 400 miljoonan euron vajeen verokertymään tänä vuonna. Ensi vuoden verokertymäennustetta Kuntaliitto on nostanut vastaavasti 400 miljoonalla eurolla.

Kouvolassa ei ainakaan tässä vaiheessa nosteta vuoden 2020 ennustetta seitsemällä miljoonalla eurolla.

— Ensi vuoteen vaikuttaa vielä moni tekijä. Olemme keväällä laskeneet kehyksen. Sitä tarkastellaan syksyllä uudestaan. En osaa suoralta kädeltä sanoa, että ennustetta nostettaisiin juuri seitsemällä miljoonalla eurolla. Verotuloja on katsottava kokonaisuutena.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset