Viikkoja kerrostalon pihassa seissyt kilvetön auto ihmetyttää Myllykoskella – Viime vuonna kaupunki poisti parikymmentä hylättyä autoa yksityisalueilta

Kouvolalaiset isännöintiyritykset eivät pidä hylättyjä autoja isona ongelmana.

Moises Garibay

Kilvetön auto on seissyt kerrostalon vieraspaikalla useita viikkoja.
Kilvetön auto on seissyt kerrostalon vieraspaikalla useita viikkoja.

Myllykoskella sijaitsevan kaupungin vuokratalon vierasparkkipaikalla on viikkojen ajan seissyt rekisterikilvetön henkilöauto, jonka omistajaa asukkaat eivät tiedä. Autosta on valunut maahan öljyä tai muuta nestettä.

– Auto vie parkkitilaa ja on este hälytysajoneuvoille, jos hätätilanne tulee. Pahimmassa tapauksessa koko torppa palaa, jos nosturiauto ei pääse pihaan, manaa talon asukas, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Kouvolan Asuntojen asiakaspalvelupäällikkö Riitta Järvinen sanoo, ettei kukaan ole tehnyt autosta ilmoitusta.

– Jos asukkaita alkaa tällainen asia vaivata, kannattaa olla yhteydessä asumisneuvontaamme. Kiinteistönhuolto tai isännöitsijät ilmoittavat havaitsemistaan romuautoista, mutta jos auto on ulkoisesti kunnossa, siihen ei ehkä kiinnitetä huomiota.

Järvisen mukaan hylättyjä autoja ilmestyy Kouvolan Asuntojen talojen pihoille silloin tällöin.

– Jos auto ei kuulu asukkaalle, sen tuulilasiin laitetaan lappu ja annetaan pari viikkoa aikaa siirtoon. Mikäli mitään ei tapahdu, asia siirtyy kaupungin ympäristöpuolen hoidettavaksi.

Kouvolalaisissa isännöintiyrityksissä ei pidetä hylättyjä autoja merkittävänä ongelmana. Taloisännöitsijät oy:n toimistopäällikkö Päivi Miettinen arvioi tapauksia olevan yksi tai kaksi vuodessa.

– Yleensä rekisterinumeron perusteella saa selville, kenen hallussa se on. Yhteydenoton jälkeen auto yleensä lähtee pihasta. Usein omistaja sanoo auton olleen jonkun muun käytössä. Välillä tuntuu tulevan yllätyksenä, että auto on Kouvolassa.

Mikäli yhteydenotto ei riitä tai auton haltijaa ei tavoiteta, siirto annetaan kaupungin tehtäväksi.

– Autot on yleensä hylätty normaaleille parkkipaikoille. Ilmoitukset niistä tulevat useimmiten asukkailta. Talonkierroksia tekevä isännöitsijä ei tiedä, mikä auto on kenenkin. Ne ovat harvoin ihan romuja, Miettinen sanoo.

Isännöintikolmion toimitusjohtaja Risto Pöysä kertoo hylättyjä autoja ilmaantuvan pihoihin muutaman kerran vuodessa.

– Riippuu vähän alueesta. Jossain voi olla joka kuukausi, jossain ei koskaan. Ilmoituksia alkaa yleensä tulla sitten, kun auto on vaivaksi.

Pöysä arvioi, että noin puolet autoista on kilvettömiä.

– Joskus ne ovat niin tuhottuja, ettei niistä saa selville mitään. Joistain löytyy tietoja, joiden perusteella selviää omistaja tai edellinen omistaja.

Kouvolan kaupunki hoitaa hylättyjen autojen siirrot sekä omilta alueiltaan että yksityisalueilta. Vuonna 2019 yksityisen alueen omistajat pyysivät siirtoa noin 22 kertaa. Tänä vuonna siirtokehotuksia on ollut tähän mennessä 9.

Autot toimitetaan Kullasvaarassa sijaitsevalle varikolle, minkä jälkeen siirrosta kuulutetaan kaupungin internet-sivulla Ilmoitukset ja kuulutukset -osiossa. Omistajan on lunastettava auto 60 päivän kuluessa kuulutuksesta.

Jos omistaja ei ilmaannu, auto siirtyy kaupungin omistukseen ja toimitetaan Kuusakoski-yhtiölle paalattavaksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset