Nyt etsitään kotimajoituspaikkoja Iitistä — ”Ihan tavallinen huonekin kelpaa,” majoittajia etsivä hankevetäjä Leena Borg sanoo

Tarve on ensi kesänä jopa 100:lle uudelle majoittajalle Iitissä, Leena Borg arvioi.

Katja Juurikko

Iitin Kymiring ja Kimolan kanava houkuttelevat turisteja ja heitä varten tarvitaan majoitusvaihtoehtoja. Arkistokuvassa Oravasalmi-huvila sijaitsee Siikajärven ja Suolajärven toisiinsa yhdistävän salmen kohdalla.
Iitin Kymiring ja Kimolan kanava houkuttelevat turisteja ja heitä varten tarvitaan majoitusvaihtoehtoja. Arkistokuvassa Oravasalmi-huvila sijaitsee Siikajärven ja Suolajärven toisiinsa yhdistävän salmen kohdalla.

Olohuoneen sohva tai uima-altaallinen luksushuvila. Majoitusvaihtoehtoja on maailma pullollaan. Niitä etsitään etenkin ensi kesää varten myös Iitissä.

Kymenlaakson Kylien hallinnoima Näkyvät kylät -hanke järjestää lokakuun aikana Iitissä kolme tilaisuutta, joissa etsitään uusia kotimajoittajia.

Viime kesän asuntomessut olivat esimakua majoitustarpeelle. Kouvolalaiset innostuivat hankevetäjä Leena Borgin mukaan asiasta. Kotimajoitusta tarjottiin alueelta huomattavasti aiempaa enemmän.

— Hankkeen yksi tavoite oli juurruttaa kotimajoitusta Kouvolan seudulla. Asuntomessujen aikana niitä tuli kuin sieniä sateella ja lisää tarvitaan.

Borgin mukaan majoitukselle on ensi kesänä todellinen tarve Iitin lisäksi muualla Kouvolan seudulla. Hän on kuullut, että esimerkiksi 100 italialaisen ryhmä etsii majoituspaikkaa Kymiringin tapahtumien ajaksi, koska hotellit ovat täynnä.

Vaihtoehtoja voi olla laidasta laitaan

Kotimajoittajat voivat tarjota vapaita tilojaan joko itse tai ilmoittamalla niistä kansainvälisessä Airbnb -järjestelmässä.

— Tarjottavat majoitusvaihtoehdot voivat olla hyvin laidasta laitaan. Joillekin riittää pelkkä sohva olohuoneessa, vaikka isäntäväkikin olisi kotona. Toinen voi tarvita oman huoneen tai kokonaisen asunnon.

Airbnb:n helppoutta puoltaa Borgin mukaan se, että järjestelmässä on olemassa valmis pohja ja tukitoiminnat.

Majoittaja voi lukita päivät, jolloin majoitus ei onnistu. Samalla tilaaja näkee järjestelmästä, milloin on mahdollisuus majoittua. Asiakkaat antavat majoituksesta pisteitä. Vastaavasti majoittujakin saa arvioita isännältään.

Kotimajoituksia tarvitaan Borgin arvion mukaan 30, jopa 100 pelkästään Kymiringin tapahtumien ajaksi. Kimolan kanavan avautuminen tuonee sekin majoittujia alueelle, hän arvelee.

Kolme tilaisuutta Iitissä

Kotimajoitusinfot pidetään torstaina 31.10 kello 18 Vuolenkosken seurojentalolla, keskiviikkona 13.11. kello 18 Perheniemen kylätalolla ja keskiviikkona 20.11. kello 18 Veteraanimajalla.

Illan aikana käsitellään kotimajoittamiseen liittyviä kysymyksiä kuten markkinointia, Airbnb -sivustoa, paikallisten aktiviteettien ja nähtävyyksien tarjoamista kotimajoituksen ohella, ongelmatilanteita ja niistä selviämistä sekä kirjanpitoa ja verotusta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset