IS: Apulaisoikeusasiamiehen joulujuhlaratkaisu yllätti Naukion koulun rehtorin — Kovin moni ei ole korvaavaan juhlaan osallistunut

Rehtorin mukaan kirkkojuhla on ollut hyvin suosittu uskonnosta riippumatta.

Juho Vainonen

Naukio koulun rehtori Kai Mikkonen on yllättynyt apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta. Arkistokuva
Naukio koulun rehtori Kai Mikkonen on yllättynyt apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta. Arkistokuva

Naukion yhtenäiskoulun rehtori Kai Mikkonen on yllättynyt eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisusta, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on laitonta. Pölösen mukaan kirkkojuhla loukkaa uskonnonvapautta ja oppilaiden yhdenvertaisuutta. Samaan aikaan järjestettävä korvaava uskonnoton tilaisuus ei riitä. Asiasta kirjoitti ensin Ilta-Sanomat.

Rehtori perustelee kirkkojuhlaa sillä, että sinne kaikki koulun 400 oppilasta mahtuvat. Ohjelma on Mikkosen mukaan ollut samanlainen kuin koululla järjestetyissä joulujuhlissa. Korvaavan tilaisuuden kulusta Mikkonen ei tosin tarkkaan tiedä, koska ei ole siinä koskaan ollut mukana. Oppilaita tilaisuudessa on vuosittain ollut muutamasta kymmeneen, pääasiassa elämänkatsomustiedon uskonnon sijaan valinneita ja muslimeja.

Mikkosen mukaan moni islaminuskoinenkin on tosin halunnut olla mukana kirkkojuhlassa, koska haluavat nähdä muiden oppilaiden esityksiä. Niitä ei korvaavassa tilaisuudessa ole.

Myös Naukion koulun pääsiäisohjelmasta on kanneltu apulaisoikeusasiamiehelle. Suurin osa yhden luokan oppilaista vietiin pääsiäisvaellukselle seurakuntaan ja muut jäivät koululle tekemään matematiikan tehtäviä.

Apulaisoikeusasiamies ei ota kantaa siihen, syrjikö pääsiäisohjelma uskonnottomia. Opetushallituksen ohjeiden mukaan vaihtoehtoisen ohjelman tulee olla luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista.

Pölösen mukaan lasten mieltymykset ovat yksilöllisiä eikä hän ota laillisuusvalvojana kantaa siihen, ovatko matematiikan tehtävät ja retki koulun ulkopuolelle lapsesta samanarvoisia vaihtoehtoja.

Lue Ilta-Sanomien artikkeli tästä.