Koleat säät jatkuvat Kouvolassa, eikä kovin lämpimiä päiviä ole näköpiirissä — Alle 12-asteiset kelit eivät ole jokakesäisiä ilmiöitä, sanoo meteorologi

Kesäkuun helteiden vaihtuminen koleisiin, alle 15 asteen säihin johtuu suursäätyypin muutoksesta. Myös loppuviikko näyttää kolealta, ja heikkojen sateiden todennäköisyys kasvaa.

Mika Strandén

Kouvolassa ilma pysyy viileänä, mutta sateita ei tällä tietoa ole loppuviikosta tulossa.
Kouvolassa ilma pysyy viileänä, mutta sateita ei tällä tietoa ole loppuviikosta tulossa.

Lämpimämpiä säitä ei ole näköpiirissä heinäkuun koleiden ilmojen seuraajaksi.

— Ajankohtaan nähden lämpötilat todella ovat tavanomaista matalampia, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela sanoo.

Korpela kortoo, että heinäkuun alun kaltaiset koleat säät eivät ole jokakesäisiä ilmiöitä.

— Nämä alle 12 asteen lämpötilat ovat kyllä harvinaisempia. Varmaan harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa osuu tällaisia pidempiä jaksoja.

Etelä-Suomi on virtausten armoilla

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki kertoo, että muutos kesäkuun helteistä koleaan ilmaan johtuu suursäätyyppien muutoksista. Maan eteläosien sijainti mantereen reunalla vaikuttaa siihen, että eri suunnista tulevien ilmavirtausten myötä säät voivat vaihdella rajustikin.

Lämpimien kesähelteiden paluu vaatisi Niinimäen mukaan sitä, että idän suunnasta pääsisi työntymään lämmintä ilmamassaa suhteellisen hitaasti.

Kun lämpimämmät säät palaavat, kylmän ja lämpimän ilmamassan rajapintaan muodostuu matalapaineita, jotka voivat tuoda mukanaan sateita.

Kylmään rintamaan liittyy kesäisin usein myös ukkosia.

Muu Eurooppa on tuskaillut viimeaikoina polttavissa helteissä, jotka ovat saapuneet Afrikasta. Suomessa vallalla ovat olleet pohjoisesta saapuneet ilmavirtaukset. Niinimäen mukaan kylmän ja lämpimän raja on kulkenut juurikin Suomen eteläpuolella.

Loppuviikko Kouvolassa viileähkö, mutta viikonloppuna lämpenee hieman

Loppuviikko näyttää Kouvolassa viileältä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan keskiviikkona taivas selkenee hieman ja lämpötila nousee ylimmillään 18 asteeseen.

Torstai on pilvinen ja lämmintä on enintään 13 astetta. Perjantaina päästään ennusteen mukaan 15 asteeseen ja viikonloppuna taas 18 asteen lämpötiloihin.

Sateita tämän hetken sääennuste ei Kouvolaan lupaa.