Kymenlaakso ei ole vielä koronan leviämisvaiheessa, mutta tilanne elää – Noin neljäsosa tartunnoista jää jäljittämättä

Kymenlaaksoon on viime aikoina levinnyt tartuntoja erityisesti Euroopasta ja pääkaupunkiseudulta.

Katja Juurikko

Kymsote on pyrkinyt pitämään etumatkaa koronasuosituksissaan. Maskien käyttöön yleisillä paikoilla on jo totuttu.
Kymsote on pyrkinyt pitämään etumatkaa koronasuosituksissaan. Maskien käyttöön yleisillä paikoilla on jo totuttu.

Kymenlaakso ei Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan ole vielä lähellä koronavirusepidemian leviämisvaihetta, mutta ei myöskään kovin kaukana.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatiotyöryhmä kokoontuu pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta tarvittaessa ryhmä saadaan kokoon nopealla aikataululla.

– Jos viikonlopun aikana tapahtuu jotain erityistä, kokoonnumme varmasti. Mikäli tilanne vielä vaikeutuu nykyisestä, seuraavaksi on harkittava etäopetusta lukioissa ja ammattiopistoissa. Myös rajoituksia aikuisten harrasteryhmiin ja kuntosalien käyttöön pitää pohtia.

Tällä hetkellä Kymenlaakson tartuntaluvut ovat samaa luokkaa kuin muissa kiihtymisvaiheen maakunnissa. Leviämisvaiheeseen siirtymiseen vaikuttaa muun muassa tartuntojen jäljitettävyys. Kymenlaaksossa jää nyt noin neljäsosa tartunnoista jäljittämättä.

Suurikaan määrä tartuntoja ei välttämättä johda seuraavaan vaiheeseen, jos tilanne on muuten hallinnassa.

– Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Essotessa on tällä hetkellä korkeita esiintyvyyslukuja. Siellä ne ovat kuitenkin peräisin yhdestä isosta tartuntaketjusta. Se on ihan eri tilanne, kuin jos epäselviä tapauksia esiintyisi siellä täällä.

Essote on edelleen epidemian perusvaiheessa.

Useimmat tartunnat omalta perheeltä

Kymenlaakson tartunnoista suuri osa on jatkotartuntoja, eli ne on saatu samassa taloudessa asuvalta. Maakunnan ulkopuolelta saaduissa tartunnoissa näkyy ulkomaanmatkojen vaikutus.

– Tartuntoja tulee kaikista suunnista. Venäjän puoli on viime päivät ollut aika hiljainen, mutta Euroopasta saatuja tartuntoja on paljastunut lentokenttätesteissä, Mäntymaa sanoo.

Kotimaan alueista korostuu pääkaupunkiseutu. Tartuntoja on levinnyt Kymenlaaksoon vierailujen yhteydessä puolin ja toisin. Joitakin tartuntoja on tullut myös Levin talviurheilukeskuksesta Kittilästä.

Kymsote julkaisi perjantaina kehotuksen välttää vierailuja Kymenlaakson ja leviämisvaiheessa olevien maakuntien Uudenmaan ja Päijät-Hämeen välillä.

– Vaikka itse olisi kuinka varovainen, mahdollisuus tartuntaan on siellä suurempi kuin Kymenlaaksossa.

Koululaiset eivät tartuta toisiaan

Koululuokkia on Kymenlaaksossa jouduttu altistumistapauksissa laittamaan kymmenen päivän mittaiseen karanteeniin. Virus tarttuu harvoin lapsesta toiseen, mutta altistuneet lapset saattavat levittää sitä perheisiinsä tai koulun henkilökuntaan.

Työpaikoilla ilmenneet tartuntaryppäät ovat toistaiseksi olleet melko pieniä. Joukosta erottuvat yritykset, joissa työntekijät liikkuvat ulkomailla.

– Myös tuttujen työkaverien kanssa on syytä olla varovainen, Mäntymaa muistuttaa.

Tartunnat eivät toistaiseksi ole levinneet hoivakodeissa.

– Siltä pyrimme kaikin keinoin välttymään. Vierailuja hoivakodeissa ei voi kieltää, mutta vierailijoiden odotetaan noudattavan tarkkaan henkilöstön antamia turvallisuusohjeita.

Mäntymaa vetoaa noudattamaan ohjeita

Pääministeri Sanna Marin peräsi tällä viikolla alueilta ryhtiliikettä ja kehotti ottamaan tiukkoja rajoituksia käyttöön etupainotteisesti.

Mäntymaan mukaan Kymsotessa on pitkälti jo tehty näin. Esimerkiksi kaikkia julkisia tiloja koskeva maskisuositus on ollut voimassa kauan, samoin toisen asteen oppilaitosten ja perusopetuksen henkilökunnan maskisuositus.

Kymsote kehottaa olemaan järjestämättä yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia. Virallisesti tämä on vasta leviämisvaiheen suositus.

– Toivon, että joka ainoa kansalainen ottaisi Kymsoten ohjeet tosissaan ja noudattaisi niitä kirjaimellisesti. Sillä tavalla saisimme koronatilanteen laskuun ja jaksaisimme, kunnes tulossa oleva rokotus voi normalisoida tilannetta, Mäntymaa vetoaa.

Luetuimmat