Hämäriä puheluja tullut kouvolalaisillekin — soittaja pyrkii saamaan myöntävän vastauksen

Katja Juurikko

Hämäriin puheluihin on paras jättää vastaamatta tai ainakin katkaista ne nopeasti.
Hämäriin puheluihin on paras jättää vastaamatta tai ainakin katkaista ne nopeasti.

Kuusankoskella asuva Marja Aaltonen sai maanantaina epäilyttävän puhelun, jossa soittaja puhui ruotsia.

— Hän aloitti sanomalla ”Får jag prata...” Silloin suljin heti puhelimen. Olen asunut Ruotsissa, mutta sikäläiset tuttavani eivät aloittaisi puhelua sillä tavoin. Ajattelin, että jos on asiaa, lähettäköön viestin.

Aaltonen löysi lehtiuutisesta saman numeron, josta puhelu oli tullut. Kyseessä ovat Iso-Britannian suuntanumerosta tulevat soitot, joita on tänä vuonna tullut suomalaisille tammikuussa, maaliskuussa ja kesä—heinäkuun vaihteessa. Niitä epäillään soitettavan huijaustarkoituksessa.

Aaltoselle soitettiin numerosta +442079460893. Vieraista numeroista soittoja keräävän Kukasoitti.fi-palvelun mukaan muita epäilyttäviä numeroita ovat +442075555555, +442079460894 ja +442079460898.

Rikoskomisario Marko Leponen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että Kouvolassa on tehty kourallinen ilmoituksia hämäristä puheluista tällä ja viime viikolla.

— Soittaja on huonolla suomen tai yleensä englannin kielellä pyrkinyt kyselemään henkilö- tai maksukorttitietoja. Puhelun saaneilla on ollut mielikuva, että heiltä on pyritty saamaan myöntävä vastaus kysymykseen.

Ei ole tietoa, mitä yes-sanan sanomisesta puhelimeen seuraisi. Leposen mukaan on olemassa riski, että vastaaja joutuu aiheettoman laskutuksen uhriksi tai tulee sitoutuneeksi johonkin.

Poliisin suosittelee, että tällaiset puhelut katkaistaan nopeasti tai niihin jätetään kokonaan vastaamatta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.