Koronan vuoksi Anjalan paperitehtaalle ei saavu juhannukseksi ulkomaalaisia huoltotyöntekijöitä – Tehtaiden seisokki vuorokauden lyhyempi kuin ennen

UPM Kymin sellutehdas on käynnissä läpi juhannuksen.

Katja Juurikko

Stora Enson Anjalan paperitehtaalla tehdään juhannusseisokin aikana huoltotöitä, mutta koronapandemian vuoksi ulkomaalaisia huoltotyöntekijöitä ei tällä kertaa tehtaalle tule.
Stora Enson Anjalan paperitehtaalla tehdään juhannusseisokin aikana huoltotöitä, mutta koronapandemian vuoksi ulkomaalaisia huoltotyöntekijöitä ei tällä kertaa tehtaalle tule.

Stora Enson Anjalankosken tehtaat ja UPM Kymin paperitehdas Kuusankoskella hiljenevät juhannuksena vuorokautta lyhyemmäksi ajaksi kuin aiemmin. Uuden työehtosopimuksen mukaisesti juhannusseisokki alkaa torstai-iltana ja ensimmäinen vuoro aloittaa työt ensi maanantaiaamuna. Aiemmin seisokki alkoi keskiviikkoiltana.

– Tehtaan alasajossa pysäytys- ja pesutöineen menee noin vuorokausi. Sama aika menee käynnistyksessä, Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan johtaja Antti Veitola sanoo.

UPM Kymin sellutehdas jatkaa toimintaansa normaalisti juhannuksen yli.

– Näin iso laitos kannattaa pitää käynnissä. Ajamme normaalisti, jotta pystymme kuivaamaan sellua paaleiksi markkinoille. Vaikka juhannukset ovat kalliimpia päiviä pitää tehdas käynnissä, Kymin sellutehdas on käynyt jo useampana juhannuksena, UPM Kymin sellutehtaan johtaja Jyri Kylmälä sanoo.

Sellutehtaalla oli Kylmälän mukaan pieni huoltoseisokki keväällä. Seuraava on vuorossa syyskuussa.

Anjalan paperitehdasta huolletaan juhannuksena. Koronapandemian vuoksi tehtaalla ei tällä kertaa nähdä ulkomaalaisia huoltotöiden tekijöitä, tehtaanjohtaja Ari Johansson sanoo.

– Rajasimme koronan takia kaikki ulkomaalaiset pois. Nyt huoltotöitä tekevät vain suomalaiset.

Johanssonin mukaan kaikille tulijoille on tiukat koronaohjeistukset. Ne koskevat niin hygieniaa, vuoronvaihtoja kuin ruokailuakin.

– Eri firmoilla on omat sisäänkäynnit. Kerromme tarkasti, kuinka moni saa olla yhtä aikaa paikalla.

Inkeroisten kartonkitehtaan puolella ei huoltotöitä tehdä.

UPM Kymin paperitehtaan johtajan Matti Laaksosen mukaan Kymillä ei ole tarvetta huoltoon seisokin aikana.

– Pystymme tekemään pientä huoltoa ennen juhannusta ja juhannuksen jälkeen, kun teemme käyntiinlähtövalmisteluja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset