Kymenlaakson Journalistien Vuoden valottaja 2020 on erikoistutkija Seppo Knuuttila

Seppo Knuuttilan ansioksi katsottiin neljännesvuosisadan työ Itämereen liittyvissä tutkimus- ja selvitystehtävissä.

Kai-Pekka Vesalainen

Seppo Knuuttila on työskennellyt Itämereen liittyvissä tutkimus- ja selvitystehtävissä vuodesta 1995.
Seppo Knuuttila on työskennellyt Itämereen liittyvissä tutkimus- ja selvitystehtävissä vuodesta 1995.

Kymenlaakson Journalistit ry on palkinnut Vuoden valottajana 2020 Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) erikoistutkijan Seppo Knuuttilan, yhdistys tiedottaa.

Kotkan Karhulasta kotoisin olevan Knuuttilan ansioksi katsottiin neljännesvuosisadan työ Itämereen liittyvissä tutkimus- ja selvitystehtävissä.

Erikoistutkijan mukaan monet asiat vesiympäristössä ovat menossa hyvään suuntaan. Meriveden laadun positiivinen kehitys näkyy esimerkiksi silakoiden dioksiinipitoisuuksissa, joissa on ollut laskua 1970-luvulta jopa 80 prosenttia.

Siitä huolimatta tekoja merellisen luonnon eteen tarvitaan edelleen. Knuuttilan mukaan yksilötasolla ihmiset pystyvät vaikuttamaan vesiympäristön laatuun parhaiten ruokavalion kautta.

Keskimääräisen suomalaisen tuottamasta merta rehevöittävästä typestä ja fosforista eli Itämeri-jalanjäljestä 60 prosenttia aiheutuu ruokavaliosta, kun verrokkina jätevesien osuus on noin neljännes.

– Kaikkein tehokkain tapa ravintojalanjäljen pienentämiseen on lisätä kalan kulutusta. Jos vaihdat sian-, naudan- ja broilerinlihan kokonaan kestävästi pyydettyyn villikalaan, niin ravintojalanjälkesi voi olla jopa negatiivinen, toteaa Knuuttila yhdistyksen tiedotteessa.

Kymenlaakson Journalistit valitsevat Vuoden valottajaksi tiedottamisessa ansioituneen henkilön, joka ei ole ammatiltaan tiedottaja.