Kymenlaakson sote-kuntayhtymän kotipaikka voi vaihtua Kouvolaksi — sopua hierottiin sunnuntain neuvotteluissa

Kymenlaakson kuntien poliittinen johto keskusteli sunnuntaina Haminassa kotipaikkalinjauksen nostattamista ristiriidoista Pohjois- ja Etelä-Kymenlaakson välillä. Kouvolan kaupunginjohtaja ärtyi siitä, miten kotipaikkalinjaus junailtiin esityslistasta poiketen.

Raimo Eerola

Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan mielestä vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän ylin johto pitää saada Kouvolaan kun maakunnan erikoissairaanhoito on keskitetty pitkälti Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan.
Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan mielestä vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän ylin johto pitää saada Kouvolaan kun maakunnan erikoissairaanhoito on keskitetty pitkälti Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan.

Kymenlaakson vapaaehtoisen sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän kotipaikaksi saattaa sittenkin tulla Kouvola Kotkan sijaan.

Kouvolan Sanomat uutisoi viime viikolla, että sote-kuntayhtymän ohjausryhmä linjasi kotipaikaksi Kotkan 13. helmikuuta pidetyssä kokouksessa. Linjaus aiheutti ristiriitaa Kouvolan ja Kotkan välillä.

Kymenlaakson kuntien ja sairaanhoitopiiri Carean poliittinen johto haki ratkaisua kotipaikka-asiaan viimeksi sunnuntaina Haminassa. Kokouksen kutsu tuli Kotkasta.

Kouvolan Sanomien tietojen mukaan Etelä-Kymenlaaksosta löytyi sunnuntaina ymmärrystä sille, että kuntayhtymän perussopimukseen kotipaikaksi kirjattaisiin Kouvola. Asiaa ei ole kuitenkaan vielä ratkaistu.

Carean toimitusjohtaja Annikki Niiranen totesi viime viikolla Kouvolan Sanomissa, että kotipaikalla ei ole merkitystä siihen, missä kuntayhtymän hallinnon keskus sijaitsee. Hallinnon sijaintia ei hänen mukaansa määritellä perussopimuksessa.


Kotipaikan linjaus ohi esityslistan ärsytti Kouvolassa

Ohjausryhmän parin viikon takainen linjaus herätti tuoreeltaan ärtymystä Kouvolassa.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) poistuivat kesken ohjausryhmän kokouksen Vekaranjärvelle. Toikan mukaan heidän tiedossaan ei etukäteen ollut, että kuntayhtymän kotipaikka linjattaisiin loppuosassa kokousta. Jos asia olisi ollut esityslistalla, päätös poistumisesta olisi Toikan mukaan ollut toinen.

— Helmikuisen kokouksen esityslistan mukaan perussopimuksen keskeneräiset asiat — kuten kotipaikka — piti päättää ohjausryhmän kokouksessa 13. maaliskuuta, Toikka sanoo.

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) toimii Kymenlaakson sote-ohjausryhmän puheenjohtajana. Viime viikolla Brask perusteli kuntayhtymän kotipaikaksi Kotkaa sillä, että keskussairaala sijaitsee Kotkassa.

— Hallinto lähtee pyörimään keskussairaalan ympäriltä.

Kouvolasta muistutetaan, että uuden sote-kuntayhtymän palveluista keskussairaalan osuus on alle viidesosan. Kuntayhtymää rakennetaan suurimmaksi osaksi perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen ympärille.

Kouvolan Sanomat ei maanantai-iltana tavoittanut ohjausryhmän tiedottamisesta vastuussa olevaa Braskia kommentoimaan viimeisimpiä neuvotteluja.

Toikka: En voi esittää kaupunginhallitukselle muuta kotipaikkaa kuin Kouvola

Marita Toikka sanoo, että hän puoltaa vapaaehtoisen kuntayhtymän kotipaikaksi Kouvolaa kolmen faktan perusteella. Perustelunsa hän tehnyt tiettäväksi myös Kymenlaakson muiden kuntien virka- ja luottamushenkilöjohdolle.

— Ensinnäkin on Kymenlaaksossa tehty vanha sopimus siitä, että Kouvola on maakunnan hallinnollinen keskus. Lisäksi Kouvolasta tulee vapaaehtoisen kuntayhtymän suurin omistaja. Kolmas perustelu on maakunnan johtaminen, josta tulee hyvin sote-painotteista. Sote-kuntayhtymä on suurin osa tulevan maakuntahallinnon johtoa.

Perussopimus on tulossa Kymenlaakson jokaisen kunnan valtuuston hyväksyttäväksi huhtikuussa.

Toikka sanoi maanantaina, että hänellä ei ole mitään perusteita esittää Kouvolan kaupunginhallitukselle muuta vaihtoehtoa kuin että kuntayhtymän kotipaikaksi tulee Kouvola.

— Tällä linjauksella ei ole tarkoitus vaikeuttaa millään tavoin soten operatiivisen toiminnan johtoa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut