Osa käräjistäkin käydään jo etänä — Korona työllistää juristeja myös Kouvolassa

Kymenlaakson suurin lakiasiaintoimisto turvasi tulevaisuutensa yritysjärjestelyin.

Jari Sotka (oikealla), Jukka Sankamo ja Ville Mielonen ovat huomanneet virusepidemian vaikutukset myös lakitoimistopalvelujen kysynnän lisääntymisenä.
Jari Sotka (oikealla), Jukka Sankamo ja Ville Mielonen ovat huomanneet virusepidemian vaikutukset myös lakitoimistopalvelujen kysynnän lisääntymisenä.

Koronavirusepidemia näkyi nopeasti myös lakitoimistojen arjessa. Jari Sotka lakiasiaintoimistosta Almgren & Sankamo oy kertoo, että toissa viikko meni neuvotellessa yt-asioista, vuokrista ja alihankintasopimuksista.

– Kun tavara ei kulje, syntyy viivästyksiä. Näitä asioita on tässä järjestelty, Sotka kertoo.

Hän ennustaa, että varsinkin pieniä yrityksiä koetellaan nyt erityisen rajulla tavalla. Hallituksen tukitoimet helpottavat tilannetta osakeyhtiöissä, jotka voivat hakea tukea Business Finlandilta.

– Vähän isommilla yrityksillä voi olla puskurirahaa, ja ne pystyvät hakemaan avustusta ja lainaa valtiolta.

Toiminimen turvin yrittävät ovat sen sijaan ely-keskusten varassa. Sotkan mukaan toiminta kriisissä on ollut liian hidasta.

– Ely-keskukset ovat muutenkin hitaita liikkeissään. En lähtisi niiden varaan tulevaisuutta rakentamaan.

Sotka kannustaa yrittäjiä ottamaan yhteyttä alueensa kehittämisyhtiöihin tai suoraan omaan lakitoimistoonsa.

– Tunnin palaverilla voi säästää isoja rahoja.

Toimistot Kouvolassa, Kotkassa ja Helsingissä

Helmikuussa perustettu Almgren & Sankamo oy on Kymenlaakson suurin lakiasiaintoimisto. Yhtiössä työskentelee kuusi lakimiestä.

Viime vuonna lakiasiaintoimiston liikevaihto oli 1,4 miljoonaa euroa. Sillä on toimistot Kouvolassa, Kotkassa ja Helsingissä. Pääkaupungissa työskentelee yhtiön toimitusjohtaja Matti Sankamo. Viime viikolla Helsingin toimipisteeseen rekrytoitiin myös uusi lakimies.

Yritysjuuret juontavat 1980-luvulle

Yhtiön juuret yltävät Kotkassa vuoteen 1992, jolloin Veikko Almgren tuli toiseksi pääosakkaaksi Jukka Sankamon edellisellä vuosikymmenellä perustamaan yhtiöön.

Yhtiö toimi kommandiittiyhtiönä, mutta nyt yhtiömuoto on vaihtunut osakeyhtiöksi, jossa osakkeet on jaettu Jari Sotkan, Ville Mielosen, sekä Matti ja Jukka Sankamon kesken. Veikko Almgren ja Pekka Vanninen työskentelevät yhtiössä edelleen omistajien lisäksi.

Valoja ei sammutettu

Sotkan mukaan helmikuun yhtiöjärjestelyllä turvattiin yhtiön tulevaisuus, kun osakkeenomistajiksi saatiin nuorempaa väkeä. Sotka itse on 51-vuotias, Mielonen 39 ja Matti Sankamo 32.

Kymenlaakson juristien ikäjakautuma on suomalaisasianajajien keskuudessa vanhimmasta päästä. Viime syksynä Suomen asianajajaliiton Kymen osastosta lähes joka kolmas oli 63-vuotias tai vanhempi.

– Olisi ollut sääli, jos toimisto olisi vaan lopetettu ja viimeinen olisi sammuttanut valot. Nyt toiminnan jatkuvuus on turvattu, eivätkä vanhat asiakkaat jää pulaan.

Yhtiöllä on myös perintää harjoittava aputoiminimi Perintäkarhut.

Jussi Lopperi

Ville Mielonen, Jari Sotka ja Jukka Sankamo ovat pitkän linjan juristeja.
Ville Mielonen, Jari Sotka ja Jukka Sankamo ovat pitkän linjan juristeja.

Yt-neuvotteluja on riittänyt

Suomalaisittain tarkasteltuna Almgren & Sankamo oy on keskisuuri lakitoimisto. Pääkaupunkiseudulla on puolenkymmentä toimistoa, joissa on yli sata juristia. Reilun kymmenen juristin toimistoja löytyy toistakymmentä.

Sotka kutsuu Almgren & Sankamo oy:tä tyypilliseksi maakuntatoimistoksi, jonka tehtäväkenttä on laaja. Merkittävimpiä työnantajia ovat kymenlaaksolaiset pk-yritykset, jotka toimivat teollisuuden alihankkijoita.

– Teemme kaikkea, mitä yritykset tarvitsevat. Välillä on omistusjärjestelyjä, laaditaan sopimuksia. Viime viikolla vedettiin sattuneista syistä aika monet yt-neuvottelut. Ja joskus, kun asiakkaalla ja tavarantoimittajalla menevät sukset ristiin, riidellään, ellei sovintoa saada aikaan.

Yhtiöllä on myös yksityisasiakkaita.

Korona on tuonut jotain hyvääkin

Sotka uskoo, että koronaviruksen myötä Kymenlaaksossan tehdään lähitulevaisuudessa paljon yrityssaneerauksia. Liiketoiminta on hyytyneessä tilassa monessa yrityksessä, ja neuvotteluja käydään niin tavarantoimituksista kuin vuokrista.

– Näitä asioita nyt järjestellään, Sotka sanoo.

Sotka näkee vaikeassa ajassa jotain hyvääkin. Koronaviruksen vuoksi käräjäoikeuksissa on alettu hyödyntää etäyhteyksiä.

– Tätä on odotettu kymmenen vuotta. Nyt se tapahtui kahdessa viikossa. Valmisteluistuntoja voidaan nyt tehdä myös videon välityksellä.