Kaupungin vammaispalveluiden mukaan takapiha on liikuntarajoitteiselle tarpeeton

Katja Juurikko

Liikuntarajoitteiset Janne Harjula ja Silja Kerttula voivat vain ihailla ovelta takapihaansa.
Liikuntarajoitteiset Janne Harjula ja Silja Kerttula voivat vain ihailla ovelta takapihaansa.

Janne Harjulalla ja hänen avopuolisollaan Silja Kerttulalla on edessään iso päivä huhtikuun lopulla. Tuolloin MS-tautia sairastava pariskunta muuttaa Valkealaan tilavaan rivitaloasuntoon, jossa pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuvalla pariskunnalla on hyvin tilaa. Yksi asia kuitenkin harmittaa: rivitalon takapihalle pariskunnalla ei toistaiseksi ole asiaa oven ja pihan väliin jäävän 30 senttimetrin korkuisen kynnyksen vuoksi.

— Kouvolan kaupungin vammaispalvelut hoitavat välttämättömät kulkemista ja asumista helpottavat muutokset taloon. He esimerkiksi järjestävät kulkuluiskan etuovelle, mutta katsovat, ettei liikuntarajoitteisen tarvitse päästä takapihalle, Janne Harjula kertoo.

Harjulan mukaan vammaispalvelulakia tulkitaan eri kaupungeissa eri tavoin. Vammaislaki velvoittaa kuntia auttamaan vammaisia kodin muutostöissä, jotta asukas pystyy liikkumaan ja asumaan kotonaan vaivattomasti.

— Muissa kaupungeissa toisen kulkuväylän luiska ei ole ollut ongelma. Tuntuu siltä, että vammaislaissa määritellyt minimit ovat Kouvolassa myös maksimeja, Kerttula sanoo.

Vammaispalvelut helpottavat muuten parin elämää. Kouvolan kaupunki poistaa kynnyksiä sekä esimerkiksi suurentaa vaatehuoneen ovea ja asemoi jääkaapin uusiksi.

Harjula kertoo, että kyse ei ole rahallisesti merkittävästä asiasta, mutta pikemminkin periaatteesta.

— Minusta tuntuu tylyltä, ettei piha kaupungin mielestä kuulu liikuntavammaisen välittömiin tarpeisiin. Tuntuu vain nurinkuriselta, ettei kaupunki jousta asioissa ollenkaan. Parin sadan luiskaan ei ole rahaa, mutta Ratamoon sitä löytyy aina jostain, Harjula tuskailee.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Hanne Friman on käynyt katsomassa Harjulan ja Kerttulan yhteistä asuntoa. Hänen mukaansa pelastuslaitos on aina turvallisuuden ja esteettömyyden kannalla. Frimanin mukaan takapihalle vievä ovi on samalla myös asunnon varatie, jonka käyttäminen hätätilanteessa pitäisi olla mahdollista.

— Liikuntarajoitteisuuden ja tasoerojen vuoksi asukkaat eivät nykytilassa voi turvallisesti käyttää takaovea.

Pelastuslain mukaan rakennuksen uloskäytävät ja kulkureitit on pidettävä kulkukelpoisina ja esteettöminä ja muutenkin sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.