Kymenlaakson talous- ja velkaneuvonnan yhteydenottojen määrässä ei ole ollut koronapiikkiä – "Meidän kannalta on vaikea tehdä mitään, kun ei tiedä, kuinka kauan korona-aika kestää"

Talous- ja velkaneuvoja Liisu Kuusela sanoo, että maksuhäiriömerkinnät keskittyvät hyvin paljon samoille ihmisille. Joillakin voi olla 10–20 merkintää.

Lukas Pearsall

Kymenlaakson oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojilta saa maksutonta neuvontaa talousongelmiin. Yhteydenpito ja asiakastapaamiset tapahtuvat ensisijaisesti etäyhteydellä tai puhelimitse. Tosin tapaaminenkin voidaan sopia. Kuvituskuva.
Kymenlaakson oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvojilta saa maksutonta neuvontaa talousongelmiin. Yhteydenpito ja asiakastapaamiset tapahtuvat ensisijaisesti etäyhteydellä tai puhelimitse. Tosin tapaaminenkin voidaan sopia. Kuvituskuva.

Korona-aika ei ole näkynyt Kymenlaakson oikeusaputoimistossa talous- ja velkaneuvontaan tulleiden yhteydenottojen lisääntymisenä. Talous- ja velkaneuvoja Liisu Kuusela sanoo, että pikemminkin on ollut hieman hiljaisempaa kuin normaaliaikana.

Ihmiset liikkuvat vähemmän, ja se näkyy myös kulutuksessa.

Kuuselan mukaan talous- ja velkaneuvontaan yhteyttä ottavien yleistyvänä huolenaiheena on peliongelma.

– Se on ollut kasvava ongelma kaiken aikaa. Kun nyt ollaan normaalia enemmän kotona neljän seinän sisällä ja on tekemisen puutetta, netti koetaan sellaiseksi, joka helpottaa.

Kuusela jatkaa, että maksukyvyn heikentymistä aiheuttavat eniten muun muassa työttömyys, sairastuminen ja perhesuhteiden muutokset.

Takaporttia ei korona-aikana ole

Kuuselan mielestä talous- ja velkaneuvonnan vaikein asia on korona-ajan keston ennakoimattomuus.

– Meidän kannalta on vaikea tehdä mitään, kun ei tiedä, kuinka kauan korona-aika kestää.

Korona näkyy erityisesti ravintola-alalla. Kuusela sanoo, että kun ennen jäi työttömäksi, työllistyi varsin helposti jonnekin toiseen ravintolaan. Nyt tätä takaporttia ei ole.

Tyypillinen velka on kymppitonneja

Kuusela sanoo, että maksuhäiriömerkinnät keskittyvät hyvin paljon samoille ihmisille.

Hänen mukaansa 50 000–70 000 euron velat ovat tyypillisiä.

– Tuollaiset summat koostuvat usein monista veloista. Monilla maksuhäiriömerkinnän saaneilla ei ole vain yhtä tai kahta merkintää vaan 10–20 merkintää.

Hänen mukaansa usea maksuvaikeuksiin ajautunut ottaa yhteyttä vasta sitten, kun tilanne on ajautunut umpisolmuun.

– Kynnys soittaa on yleensä ollut korkealla.

Kuusela suosittelee yhteydenotoissa sähköistä asiointia.