Mielakan räsymatto on valmis – Maalaajia oli 200, maalia meni 800 litraa

Katja Juurikko

Inka Kaltola viimeisteli työn maanantaina.
Inka Kaltola viimeisteli työn maanantaina.

Tarkka mitta: 412 metriä. Niin pitkä tarkalleen on Mielakan rinnekeskuksen rinteeseen maalattu "räsymatto".

Matto on nyt valmis. Mielakan yrittäjä Inka Kaltola kävi maanantaiaamupäivänä maalaamassa maton viimeiset hapsut rinteen yläpäähän.

– Kolmena päivänä sitä maalattiin, Kaltola kertoo.

Räsymaton maalaaminen alkoi sunnuntaina 30.8. Muut maalauspäivät olivat seuraavan viikon tiistai ja keskiviikko.

– Aloituspäivänä satoi vettä, ja maali pääsi märkänä vähän valumaan. Seuraavat maalauspäivät paistoi aurinko ja oli ihan hellekeli. Maali pääsi hyvin kuivumaan. Nyt se pysyy vaikka tulisi minkälaiset rankkasateet.

Räsymatto on paitsi uusi matkailunähtävyys, myös yhteisöteos. Sitä maalaamaan Mielakka kutsui kaikki halukkaat kouvolalaiset.

– Pensselien määrästä arvioimme, että sitä kävi maalaamassa noin 200 ihmistä. Ihan loppuun asti ihmiset kyselivät, pääseekö vielä maalaamaan, Kaltola sanoo.

Maalit ja pensselit tarjosi Kouvolan kaupunki. Maalia kului noin 800 litraa.

Katja Juurikko

Mielakan uusi taideteos on yli 400 metriä pitkä.
Mielakan uusi taideteos on yli 400 metriä pitkä.

Pidempi kuin Mikkelissä

Kimmoke räsymaton maalaamiseen tuli Mikkelistä, jossa kaupunkilaiset maalasivat noin 100-metrisen räsymaton heinäkuussa.

– Aloimme pohtia, että sellaisen voisi tehdä mäkiautoradalle, kun se on ollut pois käytöstä jo pidemmän aikaa. Siitä saisi hienon, kun se on kiemurteleva asvalttirata, Kaltola sanoi Kouvolan Sanomissa elokuun lopulla.

Tuolloin odotuksena oli, että radasta tulisi noin 350-metrinen.

Mittaa tuli lopulta yli 60 metriä enemmän, ja 412-metrisenä Mielakan teos ottaa kirkkaasti Suomen pisimmän räsymaton tittelin omiin nimiinsä.

Muun muassa ulkoministeriö on jo huomioinut räsymaton Twitterissä This is Finland -tilinsä kautta.

– Teetämme ylös ja alas taulut, joissa on faktat teoksen tekemisestä. Vanha mäkiautorata on ollut meillä kulkureittinä ylös, ja sitä se on vieläkin, nyt se on vaan maalattu. Samalla siitä tuli matkailunähtävyys.

Luetuimmat