MyPan kasvatti Jani Tanska pelaa Jalkapalloliigassa täysipainoisesti jo kymmenettä peräkkäistä kauttaan — ”Saviniemen hallissa sai harjoitella, vaikkei ollut vuoroakaan”

AOP/Marko Tuominiemi

Keskuspuolustaja Jani Tanska on ollut tällä kaudella aloituskokoonpanossa Tampereen Ilveksen kaikissa 11 ottelussa.
Keskuspuolustaja Jani Tanska on ollut tällä kaudella aloituskokoonpanossa Tampereen Ilveksen kaikissa 11 ottelussa.

Myllykosken Pallon kasvatti Jani Tanska pelaa kotimaisella pääsarjatasolla Jalkapalloliigassa täysipainoisesti jo kymmenettä peräkkäistä kauttaan.

Tanska, 28, on ollut ammattijalkapalloilija vuodesta 2004, eli siitä lähtien, kun hän sai ensikosketuksensa MyPan liigajoukkueessa. Omista juuristaan ylpeä 194-senttinen keskuspuolustaja edustaa nyt Tampereen Ilvestä, johon hän siirtyi kaksivuotisella sopimuksella FC Lahdesta.

Englannissa tultiin harjoituksellisesti jälkijunassa.

Tanska opiskeli pelaamisen ohessa liikuntaneuvojaksi Vierumäellä. Hän kokee olevansa onnellisessa asemassa, sillä toisin kuin luullaan, ammattiurheilijan elämä Suomessa on kaukana glamourista.

— Onhan se hienoa, että olen pystynyt futiksella elättämään itseni näin pitkään. Mutta tietenkin jossain kohdassa on mietittävä tarkemmin tulevaisuutta. Pelivuosia ja -intoa minulla on nyt kuitenkin paljon jäljellä.

Seitsemäs seura liigauralla

Ilves on Tanskan uralla jo seitsemäs liigaseura. Hänen mielestään sarjassa tapahtui viitisen vuotta sitten merkittävä muutos pelityylissä.

— Aika lailla joka joukkue keskittyy nyt pallonhallintaan ja rauhallisesti hyökkäämiseen. Ennen pelattiin suoraviivaisemmin. Nyt halutaan kontrolloida palloa, eikä lähdetä liikkeelle maalivahdin pitkällä potkulla.

Tanskan mukaan Jalkapalloliiga on kokenut mullistuksia myös joukkueiden koostumuksissa. Taloudelliset syyt ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että pelaajarinkeihin nousee nykyään entistä nuorempia suomalaisia.

— Hyvässä peli-iässä olevia 25—30-vuotiaita suomalaisia on toki siirtynyt urallaan eteenpäin kansainvälisiin ympyröihin, mutta on heitä siirtynyt myös normaaliin työelämään, kun seurat ovat olleet taloudellisesti tiukoilla, Tanska huomauttaa.

Aloituksessa kaikissa 11 ottelussa

Tanska on yksi niistä kolmesta Ilves-pelaajasta, jotka ovat olleet tällä kaudella aloituskokoonpanossa kaikissa 11 ottelussa. Kahdeksan minuuttia vaille täyden peliajan kellottanut toppari on kasvanut oman ruutunsa hoitavasta nuoresta pelaajasta alakerran johtajaksi.

— On selvää, että iän ja kokemuksen myötä on pystyttävä jeesaamaan ympärillä olevia pelaajia. Alkukausi on ollut joukkueelta ailahteleva, ja jostain syystä olemme olleet sekä pelillisesti että tuloksellisesti parempia vieraskentällä. Jostain syystä olemme myös tehneet hyvää tulosta tekonurmilla, Tanska kummastelee.

Pallollista peliä kuntoon Kautosen ja Laurikaisen kanssa

Sekä oikeana että vasempana topparina pelaamaan tottunut oikeajalkainen Tanska kehitti pallollista osaamistaan viime vuosikymmenen puolella eritoten FC KooTeePeessä ja Pietarsaaren Jarossa päävalmentajien Tommi Kautosen ja Mika Laurikaisen alaisuudessa. Ennen MyPasta Kotkaan menoaan Tanska oli palannut Englannin Valioliigassa pelanneen Charlton Athleticin organisaatiosta. Yhden harjoitusottelun edustusjoukkueessa pelanneen Tanskan kolmevuotinen Englannin-jakso päättyi harmittavasti jalkavammaan.

— Näin jälkikäteen voi sanoa, että Englannissa tultiin harjoituksellisesti jälkijunassa. Treenaaminen oli aika yksipuolista, kun siinä keskityttiin kaksinkamppailuihin ja puolustuspeliin. Pallollinen puoli jäi vähemmälle. Englannissa herättiin vasta myöhemmin jalkapallon muutoksiin.

MyPasta vain hyvää sanottavaa

Vuosi 2004 oli aikaa, jolloin Jani Tanskalta tuntui onnistuvan kaikki. MyPa nousi A-poikien SM-sarjaan ja taisteli vain pisteen päähän pronssista. Pitkä toppari teki ensiesiintymisensä poikamaajoukkueessa. Lisäksi Tanska sai MyPan cup-mestaruusvuonna ensiminuuttinsa Jalkapalloliigassa päävalmentaja Ilkka Mäkelän ohjauksessa. Vuoden kruunasi siirto Englantiin Charlton Athleticiin.

— Minulle on jäänyt MyPasta ja sen junioriputkesta pelkästään hyviä muistoja. Sieltä tuli paljon kavereita, homma oli kivaa ja edistyin joka vuosi.

Tanska antaa erityiskiitoksen harjoitusolosuhteille ja niistä huolehtineille liikuntapaikkojenhoitajille.

— Saviniemen hallissa treenasin yksikseni tuntikausia. Siellä sai harjoitella, vaikkei ollut harjoitusvuoroakaan, eikä kukaan häätänyt pois.

Yhteydet kotiseudulle ovat edelleen kunnossa ja käytössä, sillä Tanskan äiti, isä, vaari ja veli asuvat Ummeljoella ja sisko Myllykoskella.

— Sinne on mukava aina vapailla tulla käymään. Nuorelle Myllykoski oli turvallinen paikka. Välimatkat olivat lyhyet ja koulutkin hyviä, Tanska muistelee juniorivuosiaan.

Jani Tanska

Jalkapalloliigassa yhteensä 226 ottelua, joissa 11 tehtyä maalia.

Suomen cupin voitto MyPassa 2004. Liigacupin voitto TPS:ssä 2012.

Edustanut liigassa MyPaa (2004 ja 2007), FC KooTeePeetä (2008), Jaroa (2009), VPS:ää (2010—2011), TPS:ää (2012—2013), FC Lahtea (2014—2016), Ilvestä (2017—).

Englannissa Charlton Athleticin U18-joukkueessa 2005—2007.

Kaudella 2015 kuusi ottelua Ruotsin Superettanissa Assyriska FF:ssä.

Kolunnut läpi kaikki Suomen nuorisomaajoukkueet. Alle 21-vuotiaissa Pikkuhuuhkajissa yhdeksän ottelua.

Yksi A-maaottelu. Pelasi lokakuussa 2013 päävalmentaja Mixu Paatelaisen aikakaudella harjoitusottelussa Meksikoa vastaan ensimmäisen puoliajan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.