”Nuoret eivät nuorisovaltuuston toimintaa kauheasti arvosta” — Politiikkakärpänen on puraissut monia ja päättäjätkin kuuntelevat, nuorison korvia pitää vielä tavoitella

Tavoitte on kertoa lisää tietoa valtuuston toiminnasta nuorille.

Jussi Lopperi

Tessa Lahtinen (takana), Sonja Vilkki (keskellä) ja Anni Rautiainen ovat mukana Kouvolan nuorisovaltuustossa nyt kolmatta vuotta.
Tessa Lahtinen (takana), Sonja Vilkki (keskellä) ja Anni Rautiainen ovat mukana Kouvolan nuorisovaltuustossa nyt kolmatta vuotta.

Päättäjät kuuntelevat nuorten ääntä. Tätä mieltä ovat Kouvolan nuorisovaltuuston varapuheenjohtajat Anni Rautianen, 17, ja Sonja Vilkki, 18, sekä valtuuston sihteeri Tessa Lahtinen, 17.

Nuorten puolella tilanne on toisin. Moni nuori on tietämätön nuorisovaltuuston toiminnasta.

— Mielestäni nuorten keskuudessa nuorisovaltuuston toimintaa ei kauheasti arvosteta, Rautiainen sanoo.

— Se varmaan johtuu siitä, että ei tiedetä, mitä valtuustossa tehdään. Luullaan, että siellä vain istutaan eikä tehdä mitään. Ajatellaan, että meidän pitäisi tehdä isompia juttuja.

Rautiainen kuitenkin muistuttaa, että nuorisovaltuusto on aktiivisesti mukana vaikuttamassa päätöksentekoon. Se on tiiviissä yhteydessä muun muassa kaupunginvaltuuston kanssa. Rautiainen arvelee Kouvolan nuorisovaltuuston olevan yksi aktiivisimmista Suomessa.

Nuorilla on hyvät valmiudet osallistua keskusteluun. Heillä on asioista hyvät pohjatiedot. — Jenny Hasu

Vilkki ja Lahtinen kertovat, että Kouvolan nuorisovaltuuston ja kuntapäättäjien välillä on toimiva keskusteluyhteys.

— Meidät otetaan vakavasti, ja se on hienoa, Vilkki sanoo.

— Me kokoamme nuorten mielipiteitä ja viemme ne sitten päättäjien tietoon. Meillä on hyvä väylä, jota pitkin viemme nuorten mielipiteitä, Lahtinen jatkaa.

Tehtävä toimia nuorison äänitorvena

Nuorisovaltuuston vastaava ohjaaja Justiina Lampila kertoo puheyhteyden nuorten ja päättäjien välillä olevan toimiva ja tiivis. Lampila toimii nuoriso-ohjaajana Kouvolan kaupungin nuorisopalveluissa.

— Nuorisovaltuusto on silta nuorten ja päättäjien välillä. Sen tehtävänä on toimia nuorison äänitorvena, kun päätöksiä tehdään.

Nuvalta on muun muassa kysytty, mitä perusopetuksessa pitäisi kehittää. Yksi nuvalaisista on perusopetuksen ohjausryhmässä. Edustus oikeuttaa puheoikeuteen.

Yksi ohjausryhmässä käsiteltävistä asioista on Kouvolan tuleva kouluverkkouudistus.

Ohjausryhmän puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Harri Helminen (sdp.) kertoo, että keskustelu nuorten kanssa on tervehenkistä.

— Nuorilla pitää olla oikeus vaikuttaa näissä toimielimissä, missä heitä koskevia asioita käsitellään. Heillä on puheenvuoroja valtuustossa ja lautakunnissa, joita he aktiivisesti käyttävät. Nuorisovaltuustossa seurataan tarkasti alueen asioita, Helminen sanoo.

— Emme lähetä kirjallisia kysymyksiä heille. Toiminnan tarkoitus on, että he kertovat mielipiteitään Kouvolan kehitysasioista.

Hyvin meitä on kuunneltu. Toivon sen myös jatkuvan. — Tessa Lahtinen

Kaupunginvaltuutettu Jenny Hasu (kesk.) kertoo, että nuoret ovat päätöksentekoprosessissa luontevasti mukana — ei ole kyse etteikö asioita ymmärrettäisi.

— Nuorilla on hyvät valmiudet osallistua keskusteluun. Heillä on asioista hyvät pohjatiedot ja tiedonhakuominaisuudet, Hasu sanoo.

— Nuorten puheenvuoro kouluverkkouudistuksesta oli asiantunteva ja selväsanainen. Nuoret pyysivät muun muassa ottamaan huomioon oppilaiden koulukyyditykset.

Nuva tutummaksi nuorille

Rautiaisen, Vilkin ja Lahtisen mukaan nuorisovaltuuston keskeisin tehtävä on tutustuttaa Kouvolan alueen nuoria nuorisovaltuuston toimintaan.

— Haluamme kertoa nuorille, mikä nuorisovaltuusto on.

Valtuusto toimii aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa. Nuorisovaltuuston näkyvyyttä halutaan kasvattaa säännöllisellä ja johdonmukaisella postaamisella.

Kolmatta vuotta nuorisovaltuustossa mukana oleva kolmikko näkee, että nuorison tietoisuus nuorisovaltuuston toiminnasta on lisääntynyt.

— Instagramissa olemme jokaisen kuukauden lopussa kertoneet, mitä nuvassa on tapahtunut. Olemme miettineet, että voisimme esitellä lautakuntien ja kaupunginvaltuuston toimintaa ja mitä nuva tekee siellä, Vilkki kertoo.

Some-viestinnän lisäksi nuorisovaltuusto on ollut järjestämässä erilaisia tapahtumia, joissa nuorille kerrotaan heidän vaikutusmahdollisuuksistaan.

Jatkossa nuorisovaltuuston toimintaa ja näkyvyyttä on tarkoitus kehittää muun muassa lisäämällä yhteistyötä muiden Kaakkois-Suomen nuorisovaltuustojen kanssa.

Päätöksenteossa myös nuorisovaltuuston jälkeen

Politiikkakärpänen on puraissut nuoria. Viiden vuoden päästä Rautiainen, Vilkki ja Lahtinen näkevät itsensä yliopistossa.

Rautiainen aikoo tavoitella paikkaa oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Vilkki suunnittelee valtiotieteiden opintoja. Lahtinen arvelee olevansa jollain tavalla mukana vaikuttamassa päätöksen tekoon opiskelumaailmassa. Kaikki uskovat olevansa mukana politiikassa nuorisovaltuuston jälkeen.

— Valtuustoaikana olen oppinut sen, miten asioista päättäminen Kouvolassa toimii. Asiat on helpompi ymmärtää, kun on ollut nuorisovaltuustossa mukana. Prosessit ovat kuitenkin aika monimutkaisia, Rautiainen sanoo.

Päättäjille nuoret lähettävät lähettävät lämpimiä terveisiä.

— On kiva, että meihin ollaan yhteyksissä, kun halutaan jostain asiasta nuorison mielipide, Rautiainen kertoo.

— Hyvin meitä on kuunneltu. Toivon sen myös jatkuvan, Lahtinen jatkaa.

Jussi Lopperi

Anni Rautiainen tähtää yliopisto-opintoihin oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Jussi Lopperi

Sonja Vilkin mukaan päättäjät kuuntelevat nuorisovaltuustoa.

Jussi Lopperi

Tessa Lahtinen ajattelee, että on nuorisovaltuustoajan jälkeenkin jollain tapaa vaikuttamassa asioihin.

Uusimmat uutiset