Mustakallio hakee nuoria lahjakkuuksia — kouvolalainen sopraano kisaa finaalipaikasta sunnuntaina aamupäivällä

Moises Garibay

Kouvolalainen koloratuurisopraano Marika Hölttä on mukana Timo Mustakallio -kilpailussa Savonlinnassa. Arkistokuva.
Kouvolalainen koloratuurisopraano Marika Hölttä on mukana Timo Mustakallio -kilpailussa Savonlinnassa. Arkistokuva.

Timo Mustakallio -laulukilpailussa sunnuntaina Savonlinnasalissa kilpailee 16 nuorta laulajaa. He ovat selvittäneet tiensä alkukilpailuun nauhakarsinnan ja koelaulun perusteella.

Timo Mustakallio -kilpailu on päivän pikapyrähdys. Alkuerät ovat sunnuntaina aamu-päivällä ja finaali illalla ja sitten nopea päätös. Finaalipaikkaa havittelee myös kuusankoskelaissyntyinen koloratuurisopraano Marika Hölttä. Hän on klassisen laulun opiskelija Sibelius-Akatemiasta.

Höltän lisäksi alkukilpailussa ovat mukana Jenni Hietala, sopraano, Sanna Iljin, sopraano, Marianne Lehtonen, sopraano, Jasper Leppänen, tenori, Emil Mahjneh, baritoni, Aurora Marthens, sopraano, Ruut Mattila, mezzosopraano, Emma Mustaniemi, sopraano, Aku Rantama, baritoni, Elisaveta Rimkevitch, sopraano, Anna Saaritsa, mezzosopraano, Heta Sammalisto, sopraano, Janne Sihvo, basso, Johanna Takalo, sopraano, ja Aleksiina Turtiainen, sopraano.

Jorma Silvasti on tuomariston puheenjohtaja.

— Olen erityisen iloinen siitä, että kilpailuun löytyi esikarsinnassa niin paljon uusia nuoria laulajalahjakkuuksia — ja että heitä on tullut kaikkialta Suomesta, sanoo tuomariston puheenjohtajana toimiva Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Silvasti.

Timo Mustakallio -laulukilpailu on avoin suomalaisille laulajille, jotka ovat syntyneet vuonna 1991 tai sen jälkeen. Kilpailussa on yksi yhteinen sarja mies- ja naislaulajille. Osanottajalla saa olla enintään kahden vuoden kokemus laulajan ammatissa. Kilpailuun voi osallistua enintään kaksi kertaa.

Kilpailussa jaetaan kaksi palkintoa. Voittajan palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta jaettava palkinto 10 000 euroa.

Puheenjohtaja Jorma Silvastin lisäksi tuomaristossa istuvat oopperalaulaja Tommi Hakala, kapellimestari Hannu Lintu sekä sopraanolegenda Edith Mathis, joka on vasta toinen ulkomainen tuomari kilpailun historiassa.

Alkukilpailu Savonlinnasalissa su 16.7. klo 11 ja finaali klo 19. Palkintojenjako on välittömästi finaalin jälkeen.

Timo Mustakallio -voittajat kautta aikojen

1974 Leena Kiilunen

1975 Walton Grönroos

1976 Raili Viljakainen

1977 Kalevi Olli

1978 Anitta Ranta

1979 Annukka Mäenpää

1980 Leena Kosola

1981 Raimo Sirkiä

1982 Jorma Silvasti

1983 Satu Sippola-Nurmela

1984 Ulla Sippola

1985 Margit Westerlund

1986 Airi Tokola

1987 Kirsi Tiihonen

1988 Ari Grönthal

1989 Päivi Nisula

1991 Pia Freund

1993 Sami Luttinen

1995 Johanna Rusanen

1998 Gabriel Suovanen

2000 Helena Juntunen

2002 Laura Pyrrö

2004 Petrus Schoderus

2006 Mika Nisula

2008 Marjukka Tepponen

2011 Miina-Liisa Värelä

2013 Tuuli Takala

2015 Markus Suihkonen

Riitta-Leena Lempinen-Vesa, Petra Tynninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.