Kouvolassa Osuuskauppa pitää kaupat ja ravintolat vielä auki – Asiakaskato iski ensin hotelleihin

KSO:n kaupoissa aamun ensimmäiset tunnit on tarkoitettu erityisryhmien asioimiseen.

Katja Juurikko

Tornionmäen Hesburgerin myynti on kasvanut.
Tornionmäen Hesburgerin myynti on kasvanut.

HOK-Elanto sulki Helsingissä kaikki 82 ravintolaansa ja siirsi niiden 800 työntekijää ruokakauppoihin. Kymen Seudun Osuuskauppa ei näin dramaattisiin toimenpiteisiin vielä aio ryhtyä, KSO:n toimialajohtaja Mikko Virtanen sanoo. Kysyntä on hotelli- ja ravintolapuolella Virtasen mukaan laskenut selvästi.

– Tilanne muuttuu koko ajan, joten elämme päivän kerrallaan. Sen verran asiakkaita on riittänyt, että näin laajamittaisiin toimenpiteisiin meillä ei ole vielä tarvetta ryhtyä, Virtanen sanoo.

Jos valtion taholta tulisi ohje ravintoloiden sulkemisesta, silloin Virtasen mukaan ilman muuta niin tehtäisiin.

Asiakaskato näkyy KSO:n ravintoloissa. Niiden myynti on Virtasen mukaan laskenut päivä päivältä.

– Toistaiseksi ihmiset ovat käyneet tasaisesti lounaspaikoissa. Iltakauppa on selvimmin tyrehtynyt.

Sen sijaan myynti on Virtasen lisääntynyt esimerkiksi Tornionmäen Hesburgerin drive in -autokaistalla ja niissä paikoissa, missä myydään mukaan otettavia take away -annoksia.

Viime viikolla noin puolet hotellivarauksista peruttiin

Koronaviruksen vaikutukset näkyivät ensimmäisenä KSO:n hotelleissa. Noin puolet varauksista peruuntui Virtasen mukaan viime viikolla. Ulkomaalaiset vieraat poistuvat parhaillaan hotelleista. Kouvolassa hotelli Vaakunan kysyntä on ollut tavanomaista hiljaisempaa meneillään olevan remontin takia. Remontti jatkuu Virtasen mukaan normaalisti.

– Tilanne on tiukka tällä hetkellä kaikissa hotelleissa ja ravintoloissa koko maassa.

KSO:lla on parhaillaan käynnissä yt-neuvottelut. Jos ravintolat päädyttäisiin sulkemaan, Virtasen mukaan henkilökunta pyrittäisiin sijoittamaan avuksi ruokakauppoihin.

KSO:lla on Kymenlaaksossa 27 ravintolaa ja kaksi hotellia, jotka työllistävät yhteensä noin 300 henkilöä.

KSO pitää myös ruokakaupat normaalisti auki. Asiakkaita on kaupoissa riittänyt. Syynä on KSO:n kaupallisen johtajan Ari Hyytiän mukaan se, että koulujen sulkeuduttua ihmiset syövät enemmän kotona.

– Toistaiseksi meillä ei ole tarvetta supistaa kauppojen aukioloaikoja. Muutoksia voi tulla, jos asioinnissa tapahtuu merkittäviä muutoksia.

Myös tavaraa on Hyytiän mukaan riittänyt joitakin tilapäisiä ehtymisiä lukuun ottamatta.

KSO on ilmoittanut keskittävänsä aamun ensimmäiset asiointitunnit kaupoissa erityis- ja riskiryhmiä varten. Hyytiän mukaan asiakkaiden toivotaan hieman viivyttävän kauppaan saapumistaan, että riskiryhmiin kuuluvat saisivat asioida rauhassa.