Koronatuki ja säästöt eivät riitä Kymsoten talouden oikaisuun - Jäsenkunnat joutuvat ensi vuonna maksamaan lisää tavalla tai toisella

Kymsoten hallitus päätti maanantaina toteuttaa 4,17 miljoonan euron säästöt vielä ennen vuoden loppua.

Kimmo Seppälä

Keskussairaalan uudessa G-siivessä tehdään jo normaalisti töitä.
Keskussairaalan uudessa G-siivessä tehdään jo normaalisti töitä.

Kymsoten tulos on vuoden lopulla noin 30 miljoonaa euroa tappiolla, jos toista korona-aaltoa ei tule. Maanantaina kuntayhtymän hallitus hyväksyi viime viikolla päättyneiden yhteistoimintaneuvottelujen tuloksen.

Hallitus hyväksyi joukon toimenpiteitä, joilla kustannuksia pyritään säästämään 4,17 miljoonaa euroa. Pakettiin kuuluu noin 400 kymsotelaisen lomautus.

Vaikka Kymsote saisi valtiolta odotetun mukaisesti koronatukea 4,6 miljoonaa euroa, avutuksen ja uusien säästöjen avulla kurottaisiin 30 miljoonasta eurosta vasta vajaat 9 miljoonaa euroa. Kurottavaa jää vielä yli 20 miljoonaa nollatulokseen pääsemiseksi.

"Talous huonolla tolalla"

Kymsoten hallituksessa istuva kouvolalainen Birgit Koskela (kok.) myöntää, että tilanne on vaikea.

– Kymsoten talous on erittäin huonolla tolalla.

Hänen mukaansa lomautuksiin oli pakko turvautua. Koskela uskoo, että toiminnot eivät kärsi viikon lomautuksista, jos niitä pätkitään pienempiin osiin.

– Lomautukset koskevat etupäässä hallintoa ja esimiehiä. Ei tämä mahdotonta ole.

Koskela pitää todennäköisenä, että Kymsote joutuu nostamaan kuntalaskutustaan ensi vuonna. On puhuttu jopa kuuden prosentin hinnankorotuksista, mutta siihen Koskela ei usko.

– Kouvolan taloustilanteessa siihen ei ole varaa.

Koskelan mukaan palveluverkkoa pitää edelleen tehostaa. Myös turhista kiinteistöistä pitää pyrkiä eroon. Perustoiminnot pitää ajaa nopeasti ylös.

– Syksyllä pitää panostaa toimenpiteisiin, joilla saadaan lisää tuloja.

Koronasuojatarvikkeisiin 2 miljoona

Talousjohtaja Helena Kinnunen kertoo, että koronan vuoksi kuntayhtymä menetti kesäkuuhun mennessä budjetoituja tuloja 14 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakaslaskutuksessa jäätiin 2 miljoonaa tavoitteesta.

Alkuvuoden kulut sen sijaan ovat pysyneet suurin piirtein budjetoidussa.

– Henkilöstökulut jäivät talousarvion alapuolelle, mutta ostot ja palvelut nostivat kokonaiskustannuksia.

Koronan takia esimerkiksi suojatarvikkeita ostettiin yli 2 miljoonalla eurolla. Myös vuokratyövoimaa ostettiin yli 5 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän.

Osa tästä selittyy koronan vaatimalla erityismiehityksellä. Osa selittyy sillä, että organisaation omaa henkilökuntaa on vähennetty. Laaksosen mukaan henkilökustannukset ovat yhteensä budjetin mukaisella tasolla.

Lomautukset koskevat etupäässä hallintoa ja esimiehiä. Ei tämä mahdotonta ole. — Birgit Koskela

– Vuokratyövoiman käyttöön kiinnitämme jatkossa entistä enemmän huomiota.

Käynnit putosivat puoleen

Kymsote nosti maaliskuussa epidemiaan varautumisen korkealla tasolle sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa, että koronan vuoksi kiireetöntä hoitoa ajettiin alas samalla, kun teho- ja vuodehoitotehokkuutta nostettiin.

Huhtikuussa käynnit erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa vähenivät keskimäärin jopa 50 prosenttiin normaalista.

– Selvisimme koronasta hyvin, mutta toimintatappiota tuli, kun leikkauksia peruttiin ja vastaanotot vähenivät.

Kun terveydenhoitokäynnit koronan vuoksi vähentyivät, kuntia ei ole voitu laskuttaa entiseen tapaan.

Kuntalaskutus on 88 prosenttia Kymsoten tuloista, joten laskutuksen vähentymisellä on ollut Kymsoten talouteen huomattava merkitys.

Lomautuksia, sulkuja...

Maanantaisessa hallituksen kokouksessa Kymsote päätti lomauttaa viikoksi kuntayhtymän hallinnon koko henkilöstön. Myös palveluketjujen esimiehet ja tuotannon tukena työskentelevät asiantuntijat lomautetaan viikoksi. Lomautuksilla säästetään 0,6 miljoonaa euroa.

Kymsote toteuttaa sulkuja erityishuollon poliklinikoilla, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, neuvoloissa, lasten neurologiassa, lasten psykiatriassa sekä työ- ja päivätoiminnassa.

Sulkuja suunnitellaan pääsääntöisesti koulujen syyslomaviikolle 19.–21. lokakuuta sekä vuoden loppuun, 14.–31. joulukuuta. Kotihoidon päiväkeskustoimintaa suunnitellaan suljettavan viikon ajaksi myöhemmin määriteltävänä ajankohtana.

Toimintojen suluilla arvioidaan kertyvän säästöä 0,16 miljoonaa euroa.

Tarkempia sopimuksia

Ulkopuolisten sijaisten ja ostopalvelujen käyttöä vähennetään vain kriittisiin tarpeisiin. Rekrytointivähennyksillä haetaan 1,8 miljoonan euron säästöjä. Koulutuksista, matkakuluista ja tieto- ja viestintätekniikkasopimuksista pyritään säästämään 1,4 miljoonan euroa.

Edellä mainituilla toimenpiteillä Kymsote aikoo säästää yhteensä 4,17 miljoonaa euroa vielä tämän vuoden aikana.

Elokuussa toimintakyky normaali

Kesäkuun alussa Kymsote pääsi normaaliin kesätoimintavahvuuteen. Jos toista korona-aaltoa ei tule, Kymsote toimii normaalisti elokuun alusta.

– Korona ei ole vielä ohi. Jotta toiselta aallolta vältyttäisiin, suosittelen edelleen varovaisuutta, Mäntymaa sanoo.

Hän muistuttaa, että toisten joukossa ei kannata yskiä, etäisyyksistä kannattaa pitää huolta ja käsiä kannattaa pestä edelleen, kuten koronan aikaan opetettiin.

Uusimmat uutiset