Kymsotelta vietiin 2 000 rokoteannosta – Muutoksella merkittävä vaikutus rokotustahtiin

Linda Varoma

Kymsotelta vietiin 2 000 rokoteannosta – Muutoksella merkittävä vaikutus rokotustahtiin

Kymsotelta vietiin 2 000 suunnitellun rokotteen erä Pfizer-Biontechsin toimitusvaikeuksien vuoksi. 5 000 rokoteannoksen sijasta käytössä on vain 3 000 annosta.

Kymenlaaksossa piti kuluvalla viikolla piti aloittaa yrittäjinä vanhusten parissa työskentelevien ja yksityisten palveluasuntojen työntekijöiden rokotukset. Nämä rokotukset viivästyvät.

– Kymsoten suunnitelmasta vietiin aika merkittävä osa pois. Tälläkin viikolla henkilöstöä rokotetaan, mutta määrät ovat pienempiä kuin normaalisti, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Koronavirusrokote on kahden rokotuksen sarja. Jo ensimmäisen annoksen saaneet rokotetut saavat todennäköisesti kakkosannoksensa nykyisten joustettujen aikarajojen puitteissa.

Antoväliksi suositellaan 21–28 vuorokautta, mutta se voidaan THL:n mukaan venyttää jopa 42 vuorokauteen rokotustehon kärsimättä.

Mäntymaan mukaan riski on siinä, miten paljon ensimmäisiä rokotusannoksia voidaan suunnitella annettavaksi, jos rokotteiden saaminen on tiukassa.

Kymsotessa rokotetaan nyt tehostetun palveluasumisen asiakkaita, ikääntyneitä ja erityisryhmiä, riippumatta siitä, onko kyseessä Kymsoten vai yksityisen palveluntarjoajan yksikkö.

Sote-ammattilaisten rokotuksia niin Kymsoten omissa toiminnoissa kuin yksityisillä palveluntuottajilla tehdään lähiviikkoina suunniteltua vähemmän. Ikääntyneiden joukkorokotuksien aloittaminen odottaa tietoa tulevista rokotteista.