Carea perustelee Poksin osasto 3:n sulkua potilasturvallisuudella — Lääkäripulan vuoksi keskussairaalassa olevia kouvolalaisia lähetetään jatkohoitoon Haminaan ja Karhulaan

Carean vt. johtajaylilääkärin Mika Huuskosen mukaan osaston avaamisesta uudelleen ei ole vielä tietoa. Osasto 3 pysyy suljettuna vielä ainakin ensi viikon.

Lumikki Haaja

Pohjois-Kymen sairaalan osasto 1:llä hoidettiin maaliskuussa influenssapotilaita. Tällä hetkellä influenssapotilaat on keskitetty osastolle 2, jonne Carea ei ota  nyt lainkaan uusia potilaita.
Pohjois-Kymen sairaalan osasto 1:llä hoidettiin maaliskuussa influenssapotilaita. Tällä hetkellä influenssapotilaat on keskitetty osastolle 2, jonne Carea ei ota nyt lainkaan uusia potilaita.

Carea joutuu sulkemaan Pohjois-Kymen sairaalan Poksin osasto 3:n toistaiseksi. Carean vt. johtajaylilääkärin Mika Huuskosen mukaan syynä on lääkäripula. Tähän saakka osasto on toiminut keikkalääkäreiden voimin, mutta tällä viikolla heitä ei ole saatu.

— Kun tilanne on näin huono, varmistamme potilasturvallisuuden sulkemalla osaston. Potilaille ei ole hyvä ratkaisu, jos meillä ei ole seuraavaksi päiväksi tiedossa osastolla kiertävää lääkäriä tai kierrolla käy vain joku lääkäri Poksin toiselta osastolta.

Kouvolaisten jatkohoito Etelä-Kymenlaaksossa

Osaston sulkeminen johtaa siihen, että Kymenlaakson keskussairaalassa hoidettavia kouvolalaisia potilaita lähetetään jatkohoitoon Haminan ja Karhulan sairaaloihin.

— Käytämme myös Haminassa sijaitsevaa Kymen hoito- ja kuntoutuskeskus Hoikua niin, että kouvolalaisten ortopedian potilaiden kuntoutus jatkuu tilapäisesti Hoikussa.

Vt. johtajaylilääkäri: ”Potilaat saadaan kyllä hoidettua”

Carea ei ota tällä hetkellä osasto 3:lle enää uusia potilaita, ja nykyisillekin etsitään koko ajan paikkaa muilta osastoilta.

— Poksin muiden osastojen lääkärit käyvät katsomassa kolmosella yhä olevia potilaita. Heidät saadaan kyllä hoidettua, mutta tällainen tilanne ei voi olla jatkuvaa.

Carealla ei Huuskosen mukaan ole arviota, milloin se pystyy avaamaan osaston uudelleen.

— Ongelma jatkuu ainakin tämän ja ensi viikon.

Osastolla hoidettu kirurgian, sisätautien ja yleislääketieteen potilaita

Poksin osasto 3:lla hoidetaan Huuskosen mukaan paljon kirurgisia potilaita sekä yleislääketieteen ja sisätautien potilaita.

— Osaston potilasrakenne on aika kirjavaa, ja siellä työskentelevä lääkäri tarvitsee konsultaatiota monelta eri erikoisalalta. Tällainen osasto ei toimi niin, että siellä käy vain joku pistäytymässä. Sinne tarvittaisiin vakituinen lääkäri pyörittämään päivittäistä toimintaa, esimerkiksi tekemään potilaskertomuksia.

Osaston lääkäriksi sopii Huuskosen mukaan joko yleislääketieteen erikoislääkäri tai kokenut terveyskeskussairaalan lääkäri. Hänen pitää pystyä kiertämään monenlaisten potilaiden luona erikoislääkäreiden antaman taustatuen avulla.

Yli 20 vuodeosastopaikkaa poistuu

Poksin toiminta siirtyi vuoden 2018 alussa Kouvolan kaupungilta Carean vastuulle. Samalla vuodeosastopaikkojen määrä väheni 160:stä 115:een.

Osasto 3:n sulkeminen tarkoittaa vielä 22—23 vuodepaikan lisäpoistumaa. Ongelmia tuo myös se, että osastolle 2 ei oteta uusia potilaita influenssaepidemian takia.

Huuskosen mukaan Carean aikana osastoilla 4 ja 5 on työskennellyt virassa olevia lääkäreitä. Osastojen 1, 2 ja 3 toiminta on pyörinyt pitkälti keikkalääkäreiden varassa.

— Yhdessä vaiheessa nuoria lääkäreitä sai keikkafirmojen kautta, mutta nyt saatavuus on heikentynyt. Moni lähtee erikoistumaan, ja erikoistujat harjoittelevat yliopisto- ja keskussairaaloissa.

Juttua päivitetty kello 15.19: Lisätty uutta tietoa viimeisestä väliotsikosta saakka.