Elimäeltä tuleville ilmaiset kyydit Iitin lukioon – Somessa päätöstä pidettiin epätasa-arvoisena ammattiin opiskelevien kannalta

Kouvolassa toisen asteen opiskelijat pääsevät matkustamaan ilmaiseksi vuonna 2021.

Katja Juurikko

Iitin lukion oppilasmäärät ovat olleet laskussa, joten lukioon pyritään houkuttelemaan oppilaita naapurikunnista. Kuva vuodelta 2014.
Iitin lukion oppilasmäärät ovat olleet laskussa, joten lukioon pyritään houkuttelemaan oppilaita naapurikunnista. Kuva vuodelta 2014.

Sosiaalisessa mediassa on herännyt arvostelua Iitin päätöksestä tarjota ilmainen koulukuljetus Elimäen kirkonkylältä Iitin lukioon.

Päätöksen katsotaan saattavan eriarvoiseen asemaan ne iittiläiset, jotka opiskelevat ammatillisissa oppilaitoksissa kunnan ulkopuolella. Heidän on maksettava kyytinsä itse.

Iitin koulutuslautakunnan tekemä päätös koskee Elimäellä yläkoulua käyneitä oppilaita. Ilmainen kuljetus on tarjolla ensi syksystä alkaen.

Taustalla on Iitin halu saada uusia lukio-opiskelijoita Elimäeltä, jonka lukio lakkautetaan vuonna 2021.

Iitin sivistystoimenjohtaja Pia Harmokivi sanoo Elimäen olevan koulukuljetusreitin varrella, joten oppilaat saadaan noudettua kirkonkylältä pienellä poikkeamalla.

– Tavoitteena on saada lisää oppilaita Iitin lukioon, jonka oppilasmäärät ovat viime vuosina pienentyneet. Lukion vetovoimaisuustyöryhmä on miettinyt erilaisia houkuttimia, ja maksuton kyyti on yksi niistä. Kuntaimagon kannalta on tärkeää, että lukio säilyy, Harmokivi perustelee.

Hän myöntää, että kysymys lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien tasa-arvoisuudesta on tärkeä.

– Täytyy tarkastella lähikuntien ammattikoulujen aloitusaikoja ja selvittää, olisiko Iitin koulukyytiautojen mahdollista ajaa sinne. Se voi onnistua, jos aloitus on esimerkiksi kello kymmeneltä. Paluu voi olla ongelmallinen, jos kuljettajille tulee ylipitkiä työpäiviä.

Harmokivi lupaa ottaa asian esille koulutuslautakunnassa huhtikuun aikana.

Lukio tuplasi hakijamääränsä

Iitin lukiossa oli kevään yhteishaussa 46 ensisijaista hakijaa. Aloituspaikkoja on 55. Viime vuonna hakijoita oli 23, eli määrä kaksinkertaistui.

Ensisijaisissa hakijoissa on yhdeksän ulkopaikkakuntalaista. Heistä kaksi on Elimäeltä ja neljä Nastolasta.

Hakijamäärää lisäsi ennen kaikkea Iitin yläkoulun oppilaiden kasvanut into hakea lukioon.

– Uskon tämän johtuvan siitä, että lukion opettajat ja rehtori ovat aktivoituneet. He ovat vierailleet monissa tapahtumissa markkinoimassa lukiota ja olleet entistä aktiivisempia sosiaalisessa mediassa. Myös lukion esitteet on uusittu.

Kouvolassa maksutonta ensi vuonna

Kouvolassa kaikki toisen asteen opiskelijat pääsevät käyttämään joukkoliikennettä ilmaiseksi vuonna 2021. Tämä sisältyy Kouvolan joukkoliikenteen kehittämissuunnitelmaan, jonka kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi marraskuussa.

Ilmainen käyttöoikeus tulee voimaan elokuussa syyslukukauden alkaessa. Kouvolan joukkoliikennelogistikon Hanna Piispa-Malisen mukaan toistaiseksi on vielä ratkaisematta se, koskeeko maksuttomuus myös oppilaitosten loma-aikoja.

Mikäli koko vuodesta tulee maksuton, opiskelija voisi säästää 432 euroa. Tällä hetkellä 30 vuorokauden kausilippu on toisen asteen opiskelijoille 36 euron hintainen.

Kouvolan kaupunkistrategiassa on linjattu, että joukkoliikenteestä tulee vaiheittain maksutonta kaikille asukkaille vuoteen 2030 mennessä. Toisen asteen opiskelijoiden jälkeen maksuttomuutta on kaavailtu peruskoululaisille ja muille opiskelijoille. Tämä toteutuisi vuosien 2022–2024 aikana.

Uusimmat uutiset